Ana Sayfa / Sağlık / Türkiye’de Sağlık Turizmi

Türkiye’de Sağlık Turizmi

Türkiye’de sağlık turizmi konusunda önemli yol katedildi. Sağlık alanında dünyanın en çok tercih edilen ülkesi olan Türkiye’de sağlık turizmi hakkında bir çok farklı bilgi yer almakta. Dünyanın önde gelen kuruluşları arasında yer alan ve dünyanın her bir noktasına hizmet veren Go World Medical kurucularından Ayşegül AY bu konuda sorularımızı yanıtladı.

1.Sağlık turizmi ve turistin sağlığı farklı kavramlar mı? Açıklar mısınız farkı nedir?

Turistin Sağlığı: Yurtdışından belli bir süre için gelen insanların bu süre içinde hastalanmaları, tedavileri, turistlerin bulundukları yerlerin sağlıklı olması ve turistlere hizmet sunanların sağlığı ile ilgili konuları kapsayan sağlık hizmetlerinin bütünüdür.

Sağlık Turizmi: Bir ülkeden diğer bir ülkeye hastanelerde bekleme sürelerinin uzunluğu, tedavinin dışarıda ekonomikliği veya daha kaliteli sağlık hizmeti veya tedaviyle birlikte tatil yapma arzusu gibi herhangi bir sebeple ve özellikle tedavi amaçlı gidilmesidir.

2.Sağlık turizmi kapsamında talep edilen tedaviler genellikle nelerdir?

Sağlık turizmi kapsamında talep edilen tedavi estetik operasyon, saç ekilmesi, göz tedavisi, diş tedavisi, romatizmal hastalıklar için kaplıca tedavisi, açık kalp ameliyatı, diz protezi olabilir. Tedavi bedelini sigortası veya kendisi ödeyebilir.

Ancak ülkemizde yanlış bir algılama olarak sağlık turizmi denince sadece kaplıcalar ve kaplıca tedavileri akla gelmektedir. Arama motorları sağlık turizmi kelimesini taratırsanız % 95 kaplıca sonuçları çıkacaktır. Kaplıca turizmi doğrudan sağlık turizmi ile eş anlamlı değil, sağlık turizmi teriminin altında büyük bir alt başlıktır.

 

3.Bilgilendirme ve tanıtımı nasıl yapıyorsunuz?

Ülkemizde özellikle son yıllarda ciddi boyutlarda özel hastaneler, kaplıcalar, diyaliz merkezleri kurulmuştur. Artık Avrupa’ya hizmet sunabilecek kadar kaliteli, Orta Asya ve Orta Doğuya hizmet sunabilecek derecede yakın ve uygun bir ortamdayız.

En önemli eksiğimiz kendimizi yurt dışı pazarlara tanıtma ve bağlantılarımız, araştırmalarımız eksik olmasıdır. Tanıtım için çok ciddi işler yapmalıyız. Sunabileceğimiz hizmetin önceliklerini ve Avrupa’nın sağlık ve sigorta mevzuatlarını çok iyi bilmeliyiz. Örneğin Almanya’da bir gurbetçinin veya turistin AOK sigorta kapsamında planlı tedavi için Türkiye’ye gelemeyeceğini ancak seyahat sigortası kapsamında özelden acil yardım hizmeti alabileceği için. Hollanda da bir çok özel sigortanın planlı tedavi içinde yurt dışına hasta göndermek için hazırlık yaptıklarını bilmeliyiz.

Birleşik Krallık’ da çalıştığımız partnerlerimiz olmasına rağmen doğru tanıtım ve reklam çalışmalarını doğru yapmadıklarını düşünüyorum. Pazarı ve insanları doğru tanımak ve yönlendirebilmek için ben şahsen gidip orada gerekli çalışmaları yapmayı planlıyorum.

4.Sonuç olarak, ülkemiz yurt dışına sağlık hizmeti sunabilecek kapasiteye sahip mi?

Yurt dışında ciddi bir Pazar var. Yeter ki biraz daha gayret edelim ve sektörü yurt dışına hizmet verebilecek kapasite ve standartlara getirip akredite edelim. Kendimizi yurtdışında iyi tanıtıp pazarlayalım. Ben Türkiye’ nin ilerleyen yıllarda bu konuda çok fazla gelişeceğine inanıyorum.

Hem konum olarak çok güzel bir konumda, hem zaten turistik ve kültürel anlamda çok zengin, hem de bir çok insanın arayıp da bulamadığı yer altı suları termal kürler ve spalara sahip.

Hekimlerin ve hastanelerin kalitesi artık dünya düzeyinde, sağlık sisteminde de ciddi gelişmeler var.

Ayrıca çok misafir perverJ Bu özelliklerin hepsi bir araya geldiğinde zaten çok güçlü oluyor.

5.Daha çok hangi ülkelerden geliyor sağlık turizmi için insanlar Türkiye’ye?

  • Avrupa
  • Orta Doğu
  • Uzak Doğu
  • Diğer Ülkeler
  • Yurt dışında Çalışan Türkler

Yurt dışından gelen turistler seyahat sigortası yaptırarak geliyorlar. Gerekli durumlarda özel hastanelerden sağlık hizmeti alıyorlar. Yurt dışında çalışan Türkler ülkemize, izine gelince 40 yıldır sadece SSK hastanelerinden, bir yıldan beri de tüm devlet hastanelerinden hizmet alıyorlar. Son 5 yıldan beri de her yıl oranı giderek artan bir şekilde yurtdışında çalışan vatandaşlarımız Türkiye’de izindeyken özel hastanelerden de hizmet almaya başlamıştır.

Bu gurbetçilerin son yıllarda özel hastanelerden hizmet alma oranının arttığını özellikle Hollanda, İskandinav ülkeleriyle çalışan sigorta ve asistan firmalar görmektedir. Bunun en büyük sebebi danışman firmalar ve STK’ların bu ülkelerdeki gurbetçilere seyahat sigortası ve ek sigortalar hakkında danışmanlık vererek bilgilendirmeleri olmuştur.

6.Peki Birleşik Krallık da sağlık sistemi nasıl? Gitmeden önce bir araştırma yapmışsınızdır?

Birleşik Krallık’ta sağlık hizmetleri devlet tarafından National Health Services (NHS) – Ulusal Sağlık Sistemi aracılığıyla ve çoğunlukla ücretsiz olarak sunulmaktadır. NHS’in yanısıra özel sektör tarafından sunulan ve kişilerin ücret karşılığı erişebildikleri sağlık hizmetlerini kapsayan özel bir sağlık sistemi de mevcuttur, fakat özel sağlık harcamaları toplam sağlık harcamalarının yaklaşık %16’sını oluşturmaktadır.

Daha önce de belirttiğim  gibi NHS tarafından sunulan çoğu sağlık hizmeti kullanım noktasında ücretsizdir. Devlet tarafından çoğu hasta için karşılanmayan en önemli hizmetler ise reçeteler, göz tedavileri, dişçilik hizmetleri ve estetik ameliyatlardır.

7.Birleşik Krallıktan yurtdışına sağlık turizmi için çıkan hastalar daha çok hangi tedavileri tercih ediyorlar?

Çeşitli anket ve raporlardan derlenen bilgilere göre Birleşik Krallık’tan yurtdışına çıkan hastalar daha çok dişçilik, kozmetik, üreme sağlığı ve obezite ile ilgili tedavi ve operasyonlar (bariatric surgery) için yurtdışına çıkmayı tercih etmektedirler. Sağlık hizmeti almak için doğduğu ya da ailesel veya kültürel bağı bulunan ülkelere dönmeyi seçen hastalar da bulunmakta, buna sağlık alanında diyaspora turizmi adı verilmektedir.

8.Tedavilerde fiyat farkları mevcut mu?

Gününmüz Türkiye ekonomik şartlarını ve para birimi değerini göz önüne alırsak eğer, hem Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği ülkeleri olsun, hem Ortadoğu ve Amerika Birleşik Devletleri olsun tüm dünya standartlarında tedavi imkanlarından en uygun fiyata yararlanabilecekleri ve birçok turistik, kültürel ve inancın bir arada bulabilecekleri bir cevherdir Türkiye.

Dünya’daki bir çok insan bunun farkına varmıştır ve son 10 yılda Türkiye sağlık turizminde ciddi basamaklar atlayıp ön sıralara geçmektedir.

Örneğin; bir İngiliz hasta ülkesinde özel bir hastanede check-up yaptırdığında 1200-1600 sterlin arasında ödeme yaparken bu rakam aynı hasta Türkiye’ye geldiğinde yol ve konaklama masrafları dahil ona 1000 sterline bile gelmemektedir.

Doğal olarak insanlar hem turistik gezilerini hem de tedavilerini birleştirmeyi makul bulmaktadır.

9.Planladığınız ben bu tedaviye yoğunlaşmalıyım dediğiniz, sizi diğer bu işi yapacak kişilerden farklı kılacak bir tedavi var mı?

Daha çok şöyle; Sözleşme yaptığım ve çalıştığım hastanelerin öncelikle akredite onayı almış A grubu olmasına özen gösteriyorum. Ve her hastanenin majör olduğu bazı tedaviler var onlara yoğunlaşmaya çalışıyorum.

Hatta üzerinde çalıştığım bir tedavi var ki her hastane de yapılmıyor ve her hekim yapamıyor.

Türk bir hekimin buluşu olan balonla koah tedavisi, şuan uygulamayı yapan hekim ve hastane sayısı çok az ve ben kendileri ile anlaşma aşamasındayım.

Tedavinin %90 üzerinde memnuniyet oranı var oksijen tüpüne bağlı hastalar operasyona giriyor ve tüplerini bırakarak çıkıyorlar. Bu mucizevi bir buluş ve dünyanın bir çok yerinden bu uygulama için hastalar geliyorlar.

Bu sebeple benimde majör tedavi satış tercihim koah tedavisi gereken tanıtımı yapıp hastaları getirmek ve hem para kazanıp hem de insanlara bu imkandan yararlanmaları için elimden geleni yapmayı planlıyorum.

10.Son olarak sizin sektörünüzde olup aynı işi yapanlara söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Aynı sektörde olduğum bir çok insan bana göre yanlış yol tercih ediyor. Ben bir çoğu ile görüştüğümde bana hastayı Türkiye’ye gönderdiklerini fakat para alamadıklarını yada hastanın başkaları tarafından başka hastanelere yönlendirildiğini söylüyorlar. Reklam ücretlerinin çok pahalı olduğundan ve işlerini garantiye alamadıklarından söz ediyorlar.

Ben se şunu düşünüyorum, sağlık turizminin marketing ile yapılacak bir iş olmadığını sağlığın daha çok öneri, tavsiye ve deneyime dayalı olduğunu insanların önce size güvenmeleri gerektiğini bu güvenin sonunda arkadan devamlı başka insanların geleceğine inanıyorum. Yani bu bir memnuniyet zinciri. Artık insanlar her şeyi araştırıyor, verdiğiniz fiyatlar makul olursa sunduğunuz hizmetten memnun olan insanlar da doğal olarak sizi başkalarına tavsiye edeceklerdir.

Bana göre bizim işimizin ana teması tavsiye edilen sağlık olmalı…

 

ÖZEL HABER – BİLGİ KAHİNİ

İlginizi Çekebilir

Cenk Eren’in 1 milyon liralık estetik operasyonu

Cenk Eren yüz gezdirme estetiği için 1 milyon lira ödemiş. Şarkıcı Cenk Eren yüzünü gerdirdi …

Sınırsız Hosting