Ana Sayfa / Ekonomi / Türkiye’nin Şampiyonlar Ligi Finali geliri

Türkiye’nin Şampiyonlar Ligi Finali geliri

İstanbul’da oynanacak olan Manchester City-İnter Şampiyonlar Ligi finalinin ülke ekonomisine katkısı en az 120 milyon dolar olarak hesaplandı. İstanul’d7a lüks otel ve lokantalar adeta para basıyor. İngiliz ve İtalyan futbolseverler ucuz Türkiye’de süper lüks tatil yapıyor maç izliyor. UEFA Şampiyonlar Ligi finalinin ev sahibi İstanbul’da turizm ve yeme içe sektöründe doping etkisi yaşandı. Sektör temsilcileri tahmini gelirin 120 milyon dolar olacağını söyleyip “Bizde gelen bir turist 700-800 Dolar harcıyor ortalama olarak. Bu misafirlerin 2 bin doların üzerinde harcayacağı tahmin ediliyor” ifadelerini kaydetti.

Şampiyonlar Ligi finali İstanbul ve Türkiye ekonomisine en az 1230 milyon dolar kazandıracak. ŞL finali nedeniyle on binlerce turist İstanbul’a geldi oteller doldu lokantalarda iğne asan yere düşmüyor.

İstanbul’da bu akşam oynanacak Manchester City ve Inter UEFA Şampiyonlar Ligi finali turizmin yanı sura yeme- içme sektöründe de doping etkisi yarattı. Otellerde doluluk oranı yüzde yüze varırken, lüks restoranlarda ‘iğne atılsa yere düşülmeyecek’ vaziyete gelindi.

CNN Türk’te yer alan habere göre, Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, “Tahminimiz 120 milyon dolarlık bir döviz gelirimiz olacak. Bundan önce 3 yıllık Şampiyonlar Ligi finali yapılan ülkelerde o şehre gelen seyircilerin yüzde 43’ü diğer şehirleri de ziyaret etmişler. İlave yüzde 23 para harcamışlar. Bizde gelen bir turist 700-800 Dolar harcıyor ortalama olarak. Bu misafirlerin 2 bin doların üzerinde harcayacağı tahmin ediliyor” dedi.

ŞEHRİN DOLULUK ORANI YÜZDE 95

Eresin, “220 bin yatak kapasiteli 3 bin civarında Otel olduğu düşünüldüğünde, UEFA’nın da katkısıyla doluluk oranlarında artış olması muhtemel. Mevcut yüzde 70 doluluk oranından öngörülen yüzde 20’lik bir artış, bu hafta sonu için şehrin doluluk oranını yaklaşık yüzde 90-95’e getirecek” dedi.

Anadolu Efes CEO’su Can Çaka da satışlarda artış beklediklerini ifade ederek, “Net bir şekilde ölçmek mümkün olmasa da genel olarak bizim deneyimimiz şu, Türkiye’de turizmin toplam bira tüketimine etkisini yüzde 8-10 seviyesinde. Avrupa’da çok ciddi ihracat faaliyetimiz de var. Örneğin Almanya ve İngiltere en büyük pazarlarımız. Dolayısıyla Avrupa’dan gelen tüketicilerin tercihini bu etkiliyor. Tabii ki Şampiyonlar Ligi final maçı özelinde de tüketimde bir artış bekliyoruz. İş ortaklarımızın olduğu noktalarda faaliyetlerde de artış olacaktır” açıklamasını yaptı.

KALIŞ SÜRESİ EN AZ 3 GÜN

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, “Bu tür uluslararası üst seviyede özellikle spor ve sanat etkinlikleri hem şehir otellerine hem yeme-içme noktalarına çok güzel katkı sağlıyor. Özellikle dün akşam İstanbul’da lüks lokantaların tamamında iğne atsanız yere düşmeyecek doluluktaydı. Söz konusu İstanbul olduğu zaman hem işletmelerde hem mekânlarda hem de büyük iş insanlarının evlerinde çok fazla özel etkinlikler oluyor. İş insanları arasında da çok iyi bir iletişim kurulmuş oluyor. Otellerin doluluk oranlarıyla birlikte fiyatlar da yükseliyor. Kalış süresini en az 3 gün olarak belirleyen oteller de oluyor. Hem turizmi hem gastronomiyi hatta perakendeyi de olumlu etkiliyor” diye konuştu.

İSTANBUL 10 HAZİRAN KAPALI YOLLAR

İstanbul Valiliği Şampiyonlar Ligi Finali için kapatılan yolları duyurdu.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “10.06.2023 Cumartesi Günü saat 22.00’da İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak Avrupa Şampiyonlar Ligi Final müsabakası nedeniyle 09.06.2023 Cuma günü saat 08.00’dan itibaren 11.06.2023 Pazar günü final programı sonlanıncaya kadar kapanacak yollar ve alternatif güzergahlar.

-TEM Kuzey Yan Yol 900 Metre Yol Kavşağı ve 900 Metrelik Yol (900 Metrelik Yol Girişinden İtibaren)

-TEM Kuzey Yan Yol İSKİ Arıtma Tesisleri Yolu Kavşağı ile İSKİ Arıtma Tesisleri

-Atatürk Olimpiyat Stadı Yolu P5 P6 Otoparkları Ayrımı ile 900 Metre Yol Sonu Ayrımları ve Atatürk Olimpiyat Stadı Yolundan 900 Metre Yol Sonuna Bağlantı Kavşağı

-900 Metre Yol Sonundan Atatürk Olimpiyat Stadına Bağlantı Yolu

-Başakşehir Ziya Gökalp Mahallesi 401. Sokak, 2745. Sokak, 2746. Sokak Yolu (İSKİ Arıtma Tesisleri Yolu Girişinden İtibaren)

-Tuna Caddesi ile 13. Sokak Kavşağı (İSKİ Arıtma Tesisleri Yolu Girişi)

-İstanbul Olimpiyat Metro İstasyonu önü ve Metro Üst Geçidi

-Atatürk Olimpiyat Stadı Yolu Metro İstasyonu Ayrımı

-Atatürk Olimpiyat Stadı Yolu P23 Otopark Ayrımı

-Atatürk Olimpiyat Stadı Yolu Tünel Girişi Ayrımı

-Atatürk Olimpiyat Stadı Yolu P7 – P8 P9-P10 Otoparkları Ayrımı

-Atatürk Olimpiyat Stadı Yolu P20 – P21 Otopark Ayrımları

-Atatürk Olimpiyat Stadı Yolu P24 Otopark Ayrımları

ALTERNATİF YOLLAR:

1- Tem Kuzey Yan Yol

2- Olimpiyat Stadı Kayaşehir Yolu”

İlginizi Çekebilir

Magnum dondurmalarında büyük risk

Magnum’da metal ve plastik parçaları çıktı. Magnum dondurmalarında sağlık riski iddiası İngiltere’de. Magnum dondurmalar, plastik …

Sınırsız Hosting