Ana Sayfa / Gündem / Uzay mimarisi dönemi başladı

Uzay mimarisi dönemi başladı

İşte dünyadaki ilk uzay mimarisi ile yapılacak olan o bina ve gökdelen. Uzay mimarisi nasıl şekileniyor işte yanıtı. Dünya uzay mimarisine yoğunlaştı. Uzay mimarisinin ilk örneği Amerika7Da yapılıyor uzay mimarisi tekniği ile yapılacak olan gökdelen’in özellikleri.

Uzay mimarisi ile yapılacak olan gökdelen. Bu gökdelen uzay mimarisi ile yapılıyor peki özelliği ne? Son yıllarda ilginç tasarımlarıyla mimarlık dünyasında adını duyuran Hayri Atak, New York için eşi benzeri olmayan bir gökdelen tasarladı.


Türk mimarın tasarladığı 210 metre yüksekliğindeki göz kamaştırıcı gökdelen, kıvrımlı bir uzay çağı tasarımına sahip.
Projesini “Yumuşak kıvrımlı, Manhattan siluetine şeffaf, hayaletimsi bir duruşa sahip” diyerek tanımlayan genç mimar, 2019’da tasarladığı bir kattan dışarı çıkan cam tabanlı bir havuzlu otel tasarımıyla ilk defa dikkatleri çekmişti.

UZAYSAL MESKEN HAKKINDA ARAŞTIRILABİLİR SORULAR:

Uzay mimarisi, tasarımı ve uzay mimarlarının görevlerinin farkında olmaları için eğitmenler ve öğrencilerin rolü nedir?

Uzaya çok erken bir zaman uzun süreli adımları atılmasa da uzay turizmi kesinlikle ortaya çıkacak ve astronotların dışında halktan insanlar da uzaya gidebilecekler. En erken uzay turizmi ne zaman olur? Ve mimari gereksinimleri ne olacaktır?

Her uzaysal yapıların yerleşim yeri olacak bu uzaysal arazilerde nasıl bir iklim vardır? Dünyamızda dış uzay mekânları ile benzerlik gösteren yerler nerelerdedir? Özellikleri nelerdir?
Bu söz ettiğimiz arazilerde ay depremleri ve mars depremleri, heyelanlar, kasırgalar-fırtınalar, bulut-yağmur-şimşekler, sıcak ve dondurucu rüzgârlar gibi doğal afetler var mıdır? Dünyamızda bunlar ile benzerlik gösteren yerler nerelerdir?

Tüm çevresel etkiler ve doğal afetlere, ayrıca göktaşı çarpma durumlarına göre mimaride nasıl tasarım ve konumlandırma yapılır? Bölgeye özgü Vernaküler Mimariye sahip olmak mümkün olacak mı?

Ciddi konulardan biri de uzay mimari tasarımında kullanılacak malzemelerin teminidir; bunlar uzaysal alanda mı sağlanacaktır yoksa dünyadan mı temin edilecektir?

İnşaat bileşenlerini Dünya’dan taşıma veya arazinin kendisinde üretim maliyeti ve sürdürülebilirlik ve devamlılık durumu nasıl olacaktır?

Bu alanlarda mimari montajda kullanılacak verimli madencilik, taş, metal bileşenler var mıdır? Mimari yapıları dikmek ya da gömmek için ay ve mars toprak türü nasıldır?

Kullanılabilir alanın zemin malzemeleri nelerdir veya bu tür uzay projeleri için önceden imal edilmiş bileşenler(pre-fabrik kompozitler) ne kadar işe yarayabilir?

Uzay mimarisindeki yerleşim alanları, sera alanları veya çalışma laboratuarı alanları arasındaki malzeme veya montaj yöntemi ile ilgili yapısal farklılıklar nelerdir?

Sürdürülebilirlik ve geri dönüştürülebilir malzemeler hakkında kapsamlı araştırmalar yapılacaktır. Gelecekteki uzaysal yaşam alanlarında bu sorunlar nasıl sistemleştirilebilir?
İnsanların fiziksel ve psikolojik sağlığı için en iyi çözüm olacak yaşam alanları nasıl tasarlanır? Dış yaşamda uzun vadede yaşam nasıl yapılır?

Son zamanlarda, düşük dünya yörüngesinde 6800 ton uzay döküntüsü, 23000 paletli nesne, 26000 izsiz (<10 cm) uydular ve dış uzayda dünyalılar tarafından gönderilmiş ve çöpleşmiş malzemeler olduğu bilinmektedir. RemoveDEBRIS(RemDeb) bu çöplerin toplanması için son yöntemlerden birinidir. Acaba uzay mimarisi için bu malzemeler bu tür yöntemler ile toplanıp ve sonra da yeniden kullanmak mümkün müdür? Bu fikir için yöntemler ne olabilir?

KISA BİR UZAY TARİHİ VE MİMARLIK NASIL UZAY İLE BİRLEŞTİRİLMİŞTİR:

Dünyada daha fazla yaşam olmayacaksa, insan ırkının nasıl hayatta kalacağına dair fütüristik kavramla varlığımızı inşa etmeliyiz. Bunun için, bu amaç üzerinde gelişmemiz için bize mimari bilgiler gerekti tekrardan.

İnsanların uzayda seyahat etmesi fikri ilk olarak Jules Verne’nin 1865 From Earth to the Moon hikâyesi gibi bilim-kurgu hikâyelerinde yayınlanmıştı. Bu hikâyedeki bazı görev detayları ( 3 kişilik mürettebat, uzay aracı ölçüleri, Florida fırlatma alanı) 100 yıl sonra gerçekleşen Apollo Ay’a inişleriyle çarpıcı benzerliklere sahiptir. Bu füze bilimini insanları evrene ulaştıracak seviyeye getirdi. Yuri Gagarin’in 12 Nisan 1962’deki uçuşu insanlığın ilk uzay uçuşuydu. Görev gerekli bir ilk adımken Gagarin uzayda yaşam imkânı için evreni gözlemlemek üzere az bir görüş imkânı olan bir sandalyeye az çok hapsedilmişti. Sonraki uzay görevleri düşük Dünya yörüngesinde yaşam şartlarını ve kalitesini kademeli olarak geliştirmiştir. Hareket alanı genişlemesi, fiziksel egzersiz ve sağlık koruma, arındırma imkânları, gelişmiş besin kalitesi ve eğlence aktiviteleri daha uzun görev sürelerinde astronotlara refakat etmiştir.

Roket gücü ile uzay seyahati üzerinde ilk ciddi teorik iş 1903’te uzay biliminin babası Konstantin Tsiolkovsky’e aittir. Uzayda mimarinin varlığı mühendislerin itirazlarına rağmen 1968’de Raymond Loewy önderliğindeki bir grup mimar ve endüstriyel tasarımcının NASA’yı Skylab yörünge laboratuvarında bir gözlem penceresi bulundurmaya ikna etmeyi başarmasıyla gerçekleştirilmiştir. Bu dönüm noktası insan psikolojisinin ölçülerinin uzay aracı tasarımlarına girişini gösterir. Uzay mimarisi doğmuştur.

İlginizi Çekebilir

Reisi helikopter kazası geçirdi

İran Cumhurbaşkanı helikopter kazası geçirdi yaşıyor mu merak ediliyor. Reisi helikopter kazası geçirdi. İran Cumhurbaşkanı …

Sınırsız Hosting