Ana Sayfa / Kime Ait / Varlık Fonu kredi notu düştü

Varlık Fonu kredi notu düştü

EKONOMİ HABERİ. Fitch, Varlık Fonu kredi notunu düşürdü. Varlık Fonu bünyesindeki büyük şirketler ve son durumları. Kredi derecelendirme kuruluşlarına göre Türkiye Varlık Fonu notu ve görünümü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch enerji, petrokimya ve madencilik alanındaki yatırımlarından ötürü, THY, Ziraat Bankası, Turkcell ve daha pek çok kamu şirketini bünyesinde bulunduran Varlık Fonu’nun görünümünü durağandan negatife revize etti. Corona virüsü ile birlikte enerjiye olan talep azaldığı için petrokimya ve madencilik sektöründe küresel bir zayıflama görülüyor

Varlık Fonu son dakika haberleri ve ekonomideki gelişmelere paralel Varlık Fonu şirketleri kredi notu ve görünümü bilgisi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye Varlık Fonu’nun görünümünü durağandan negatife revize etti. Fitch 28 Ağustos’ta Türkiye’nin kredi notu görünümünü döviz rezervlerinin tükenmesi ve itibarı zayıf para politikası sonucu dış finansman risklerinin artması nedeniyle “durağan”dan “negatif”e çevirmişti.

Fitch, ağırlıklı olarak enerji, petrokimya ve madencilik alanında sermaye yatırımlarından dolayı Türkiye Varlık Fonu’nun net borç/FAVÖK’ünün (FAVÖK: faiz, vergi ve amortisman öncesi kazanç) 2025’e kadar sekiz katına çıkmasını bekliyor.

VARLIK FONU’NDA BULUNAN ŞİRKETLERDEN BAZILARI
Milli Piyango, Ziraat Bankası, Türk Telekom, Turkcell, Türk Hava Yolları, Halkbank, PTT, Borsa İstanbul, Türkiye Petrolleri, Türksat, Çaykur, Eti Maden

VARLIK FONU DAHA ÇOK ŞİRKETİ ALACAK

Varlık Fonu bünyesindeki şirketleri arttıracak. Varlık Fonu ekonomik büyüklüğü giderek artıyor.

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) corona virüsü salgını nedeniyle zor duruma düşecek olan şirketlere yatırım yapması kolaylaştırılıyor.

Meclis’e sunulan yeni tasarıda TVF ile ilgili maddede “finansal açıdan zor duruma düşecek büyük kuruluşlann ayakta kalmasında onlara klasik banka kredisinden farklı seçenekler ve destekler kilit rol oynayacaktır” denilirken, TVF’in Sermaye Piyasası ve Ticaret Kanunu’nun birleşme ve satın almaya dair maddelerinden muaf tutulması da sağlanıyor.

Tasarıda, “Türkiye Varlık Fonunun, Şirketin, alt fonların ve Şirketin kurduğu şirketlerin, diğer şirketler üzerinde üçüncü kişilerle birlikte veya tek başlarına kontrolünü sağlayacak işlemlerinde, işlemlerin tarafları, onların doğrudan ve dolaylı ortakları, iştirakleri, bağlı ortaklıklan ile kontrol sağlanan şirketlere de bu işlemlerle sınırlı olmak üzere 6362 sayılı Kanunun 23 ilâ 27 nci maddeleri ile bu Kanun kapsamında yürürlüğe konan ilgili ikincil mevzuat uygulanmayacak” ifadelerine yer veriliyor.

MUAFİYETLER GENİŞLETİLİYOR

Tasarıda ayrıca TVF için 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 202’nci maddesinden istisna uygulamasının genişletildiği belirtiliyor. Türkiye Varlık Fonu, Türkiye Varlık Fonu Yönetim A.Ş. ve Şirket tarafından kurulacak diğer şirketler ile alt fonlarının denetim raporlarının sunulmasına ilişkin tarih de Haziran ayından Eylül ayına alınıyor.

İlginizi Çekebilir

Antalya Limak Lara Hotel faturası

Antalya’daki Limak Lara Hotel Türk vatandaşına milliyet farkı kesti 120 Euro. Türk vatandaşları Türkiye’de aşağılanmaya …

Sınırsız Hosting