Ana Sayfa / Kime Ait / Varlık Fonu’na THY ve Halkbank hissesi
VARLIK FONU THY

Varlık Fonu’na THY ve Halkbank hissesi

Varlık fonu ne ve hangi kurumların hisselerin hisseleri bulunuyor. THY ve Halkbank hisseleri varlık fonuna devredildi. Varlık Fonu’nun başında kim var ve hangi büyük şirketler Varlık Fonu bünyesine alınıyor. Varlık Fonu ne amaçla kuruldu. Özelleştirme Yüksek Kurulu, THY’nin yüzde 49,12, Halkbank’ın yüzde 51,11 hissesinin Varlık Fonu’na devrine karar verdi. İki büyük şirket hisseleri daha Varlık Fonu’na devrediliyor.

Varlık fonuna devredilen banka ve kurumlar. Özelleştirme Yüksek Kurulu, THY’nin yüzde 49,12, Halkbank’ın yüzde 51,11 hissesinin Varlık Fonu’na devrine karar verdi. Özelleştirme İdaresi, ödenmiş sermayesi 1.38 milyar lira olan THY’de yüzde 49,12; ödenmiş sermayesi 1.25 milyar lira olan Halkbank’ta ise yüzde 51,11 hissedar konumunda bulunuyor.
Söz konusu hisseler özelleştirme kapsamından çıkarılacak.
DEV KURUMLAR FON’DA
Milli Piyango ve at yarışlarından sonra, Ziraat Bankası, BOTAŞ, Borsa İstanbul’un da aralarında bulunduğu dev kamu kuruluşları Varlık Fonu’na devredilmişti.

TÜRKİYE VARLIK FONU’NUN AMACI
Başbakanlığa bağlı olan Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi, ana faaliyet konusu fonların kurulması ve yönetimi olan, sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, dış kaynak temin etmek, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu ve bu fona bağlı alt fonları kurmak ve yönetmek üzere kuruldu.
Şirketin en az 5 kişiden oluşan yönetim kurulu, başkan ve üyeleri ile genel müdürü Başbakan tarafından atanıyor.

HANGİ ŞİREKETLER VE BANKALAR VARLIK FONUNDA

Kamuoyu tarafından yakından bilinen şirketlerin de aralarında bulunduğu bazı firmalara ait hisseler Varlık Fonu’na devredildi.
Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ (PTT), Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ’nin (TÜRKSAT) sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ’nin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (Çaykur) Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kararın uygulanmasıyla ilgili ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerektiğinde uygulama esaslarına belirlemeye Başbakan yetkili kılındı.

Ayrıca mülkiyeti Hazineye ait Antalya, Aydın, İstanbul, Isparta, İzmir, Kayseri ve Muğla’da bulunan bazı taşınmazların tahsislerinin kaldırılarak Türkiye Varlık Fonuna devredilmesi kararlaştırıldı.

Söz konusu taşınmazlar devir ve tescil işlemleri tamamlanıncaya kadar Maliye Bakanlığı tarafından yönetilmeye devam edecek.
Antalya, Aydın, Isparta, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Muğla’daki, 2 milyon 207 bin metrekare büyüklüğündeki 46 arazi de Varlık Fonu’na devredildi.

İlginizi Çekebilir

Yeni öğretmen ataması tarihi

Öğretmen ataması, kaç öğretmen atanacak hangi branşlarda öğretmen alınacak MEB açıklıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting