Ana Sayfa / Gündem / Yapay et dinen caiz mi, haram mı?

Yapay et dinen caiz mi, haram mı?

Yapay et dinen caiz mi, haram mı, mundar mı merak ediliyor. İslam’a göre yapay et yemek helal mi haram mı alimler ne diyor sorusu. Bill Gates’in yeni ticari ürünü yapay et yemek dinen mahsurlu mu, zararlı mı ve fetvalar ne yönde. Uzmanların ‘küresel ısınmanın sebebi’ olarak gördükleri hayvansal gıdaların tüketiminden laboratuvar ortamında et geliştirilmesine yönelmesinin ardından yapay etlerin ABD’de sofralara yakın bir zamanda girmesi beklenirken, özellikle Müslüman ve Yahudi din adamları yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

Yapay et yemek günah mı helal mi zararlı mı merak ediliyor. Dinimize göre yapay et caiz mi alimler ne diyor diyanet yapay et için ne diyor merak ediliyor. Laboratuvar ortamında üretilen yapay yani suni ethelal mi haram mı? yapay et temiz et mi? Tüketiciler, laboratuvarda hayvan hücrelerinden yetiştirilen etin sofralarda yer almasına hazırlanırken, yapay et, Müslüman ve Yahudi alimler tarafından dine uygunluğu tartışılmaya başlandı.

Singapur’dan sonra ABD pazarına girmek üzere olan yapay etin normları sarsarak can sıkıcı soruları gündeme getirmesi beklenirken, yapay et, küresel ısınmaya olumlu etkisi nedeniyle giderek daha fazla eleştirilen geleneksel hayvan tarımına insancıl ve iklim dostu bir çözüm olarak karşılanıyor.

YAHUDİ ALİMLER İKİYE BÖLÜNDÜ

Geçen hafta, Yahudilikte dini sertifikalarda önde gelen bir haham konseyi olan İsrail Hahambaşılığının lideri, İsrail merkezli bir şirketin laboratuvarda yetiştirdiği etin ‘parve’ olduğunu açıkladı. Buna göre, parve kategorisinde bulunan yiyecekler hem etlilerle hem de sütlülerle birlikte tüketilebilir.

Yahudilikteki kurallara göre, et ile süt ürünlerinin aynı anda tüketilmesi yasak ve et yiyen bir kişinin bunun üzerine süt veya süt içeren bir yiyecek yiyebilmesi için 3 ila 6 saat kadar bir süre geçmesi gerekiyor.

Ancak bu kararı New York’ta bulunan Ortodoks Birliği Kosher Bölümü Başkanı Haham Menachem Genack şaşkınlıkla karşılayarak kendi kurumunun farklı bir görüşe sahip olabileceğini belirtti.

‘İSLAMİ USÜLLERE GÖRE KESİLDİYSE…’

2021’de Endonezya’nın en büyük İslam örgütü Nahdlatul Ulama, laboratuvarda yetiştirilen ete karşı tavır alarak etin “yasal olarak kirli ve tüketilmesi yasak olan karkas kategorisine girdiğini” belirten bir açıklama yaptı.

Ancak Pakistan’da İslam hukukçusu Muhammed Taki Usmani’nin de aralarında bulunduğu alimler, laboratuvarda yetiştirilen etin yapımında kullanılan hücrelerin şeriat standartlarına uygun olarak kesilmiş hayvanlardan gelmesi halinde izin verilebileceğini söyledi.

DİYANET YETKİLİSİ ‘HELAL DEĞİL’ DİYOR

ABD’de yakın bir zamanda sofralara girmesi beklenen yapay etin Türkiye’de de yakın bir zamanda yoğun bir şekilde tartışılmaya başlanacağı aşikar. Türkiye’deki tartışmalar, halktv.com.tr’nin aktardığına göre, 19 Mayıs Üniversitesi tarafından 15-16 Haziran tarihlerinde düzenlenen Organik Tarım Çalıştayı açılış toplantısı ile başladı. Toplantıda konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Başkanlık Müşaviri Dr. Muhlis Akar yapay et ve GDO’lu gıdaların dini açıdan durumunu açıklayarak yapay etin dini açıdan problemli olduğunu söyledi.

Akar, “Bir, canlı bir hayvandan alınan yani helal bir kaynaktan bir sığırdan veya eti yenen bir hayvandan alınsa bile, ondan alınan bir parça peygamberimizin hadisine göre ‘canlı bir hayvandan alınan bir parça meytedir, leş hükmündedir’. Haramdır. Alınamaz. Bu yönden problemli. Helal değil” dedi.

Akar, “İkinci olarak laboratuvarda besi yeri çok önemli. Siz helal kesim yaptınız, sonra da kök hücre aldınız diyelim. Besi yeri ortamı, onun besleneceği kaynağın da helal olması gerekiyor. Orada da problem var” dedi ve “Diyelim ki helal kesim yapıldı. Kök hücre alındı. Besi yeri ortamı da uygun ve helal bir kaynakla beslediniz. Yapay et diye garip bir şey ortaya çıkardınız. Peki bu helal ve tayyib gıda olur mu, yine olmaz. Neden derseniz, çünkü fıtrata aykırı bir ürün ortaya koyuyorsunuz. Allahü Teala’nın koyduğu düzene aykırı bir şey yapıyorsunuz. Bunun kısa, orta ve uzun vadede insan sağlığı üzerinde nasıl bir etki yapacağını bilemiyorsunuz” diye ekledi.

İlginizi Çekebilir

Mehmet Ali Yılmaz öldü

Trabzonspor eski başkanı ve eski devlet bakanı Mehmet Ali Yılmaz öldü. Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm …

Sınırsız Hosting