Ana Sayfa / Gündem / Yer kabuğundaki Kayalar ve özellikleri

Yer kabuğundaki Kayalar ve özellikleri

Yer kabuğu ve yerkabuğu katmanları birçok öğrenci için zor bir konudur. Bilgikahini sitesi olarak hem öğrencilerin hem de eğitimcilerin ufkunu geliştirebilmek için jeoloji makalelerimizi sürdürüyoruz. Jeoloji yerkürenin oluşum aşamasının dışında yer değişimleri sonucunda ortaya çıkan yer şekilleri ile de ilgilenen bir bilim dalıdır. Bu konuda yer aslıda erimiş halden katı hale geçerken kayalaşan bir özelliğe sahiptir. Bu noktada yerkabuğundaki kayalar nelerden ibarettir?

Dünya kendi içinde çok fazla gizemi barındıran bir uzay cismidir. Yer kabuğu da bunlardan biridir. Yer kabuğu ve kayalar bu makalemizin ana konusu oldu. Yer kabuğu kayalardan meydana gelmiş olan ve bu kayaları bakımından üç tip kaya çeşidini barındıran bir özelliğe sahiptir. Yerkabuğundaki kayalar genel olarak volkanik kayalar, çökelti kayalar ve başkalaşım kayalarından oluşmaktadır.
Yerkabuğundaki kayalardan eriyik haldeki içeriğin katılaşması ile ortaya çıkan kaylara volkanik kaya denilmekte olup, yeraltında ya da yeryüzünde katılaşmasıyla iki değişik yapıda görülebilirler. Volkanik kayalar ısının etkisiyle oluşan kayalar olup, dağlık bölgelerde bulunmaktadırlar. İçerisindeki maddelerin dışarı atılması ise fışkırtma şeklinde görülmekte olup, tek kanallı veya yarık kanalı şekillerde görülebilmektedir.
Açık hava ve nemle karşılaşan temel kayanın, parçalara ayrılarak akarsu gibi etkilerle taşınması ve tabaklar halinde, sel basmış ocaklarla, deniz ve göl diplerine ayrışmaları sonucu birikmeleri ve içerilerinde bulunan çözünen maddelerin taşındıkları yerlerde kimyasal olarak değişime uğraması ve yoğunlaşması sonucu ortaya çıkan sert kayalar olup, bunlara çökelti kayaları denilmektedir. Bunlar yerkabuğu kayalarındandır.
Yerkabuğundaki kayalardan üçüncü grup ise
volkanik etkinliklerin çökelti kayaların, ısı ve basınç altında değişmesiyle oluşan kayalar olup, bunlara başkalaşım kayaları denilmektedir. Genellikle dağlık bölgelerde ve derin volkanik kütlelerin yakında görülmektedir.

İlginizi Çekebilir

İsrail, İran’ı vurdu

İran’a İsrail saldırısı büyük patlamalar. İran’ın hangi şehri vuruldu nereler vuruldu sorusu. İsrail-İran savaşı fiilen …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting