Ana Sayfa / Gündem / Zehirli zehirsiz yılan görünüşe göre

Zehirli zehirsiz yılan görünüşe göre

Yılanların görünüşüne göre zehirli olup olmadıkları anlaşılabilir mi? zehirli yılan ile zehirsiz yılan nasıl ayırt edilir çıplak gözle. Türkiye’de en zehirli yılanlar hangi bölgede ve zehirsiz yılanların yaşadığı alanlar. 

Yaz geldi yılanlar yine çoğaldı piyasaya çıktı. Özelikle tatil bölgelerinde ve yaylalarda çok fazla yılan görülüyor. peki yılan görünşüne göre zehirli mi yoksa zehirsiz mi anlaşılabilir mi, zehirli ve zehirsiz yılanı ayırt edebilme özellİği.

yılanlar ve zehirli zehirsiz olanları

Bir yılanın zehirli mi zehirsiz mi olduğunu sadece dış görünüşünden ayırt edebilirsiniz. Zehirsiz yılanların gözbebekleri yuvarlak iken zehirli yılanların kedi gözü gibi incedir. Ayrıca sadece zehirli yılanlarda ısı çukuru bulunur.
Gerçek Taraflar
Zehirli olan engerek ve çıngıraklı yılan gibi yaygın türler için doğru morfolojiler olabilirler.
Sahte Taraflar
Fakat mercan yılanları ve kral yılanlar arasında zehirli türler sadece dış görünüşünden anlaşılmaz. Özellikle kara mamba, bu argümana göre tamamen zehirsiz bir tür gibi gözükür. Ayrıca kral kobra da bu özellikleri göstermez. Bu yüzden genellemek doğru olmaz.

İddianın Kökeni
1980’lerde ortaya atılan bir argümandan köken almaktadır. Yaygın görülen türleri genelleyerek böyle bir kanıya varmışlardır; ancak günümüzde geçerliliğini yitirmiştir.
Bilgiler
Milyarlarca canlıyı benzer özelliklerine göre sınıflandırmaya çalışıyoruz, ancak en yakın gruplarda bile istisnalar çıkabiliyor. Canlıları gruplandırırken hep genelleme yapılır ve sonradan ortaya çıkabilecek istisnalara açık olmakta fayda vardır. Ardından o istisnayı içine alan başka bir genelleme yapılır. Kısaca taksonomi bilimi bu şekilde ilerler. Elbette bu genellemeler bilimsel verilerle desteklenerek ilerler. Zehirli yılanlarda bahsi geçen özelliklerin bir çoğu zehirsiz yılanlarda görülmeyeceği anlamına gelmez. Çünkü yılanlarda renk, desen, vücut şekli, saldırma davranışı vb. gibi çok farklı taklit davranışı gelişmiştir. Dolayısıyla bir yılanın zehirli veya zehirsiz olduğunu anlamak için yapabileceğiniz en doğru yöntem, taksonomik olarak türünü tanımlamak olacaktır. Ayrıca İngilizce “poison” ile “venom” arasında fark da Türkçe’de olmadığı için, sadece “zehir” olarak kullanılır.

İlginizi Çekebilir

Mustafa Sandal’ın 1 Mayıs paylaşımı

Mustafa Sandal, 1 Mayıs saraçhane fotosu üzerinden çağrı yaptı. Mustafa Sandal’ın 1 Mayıs paylaşımı etkileşim …

Sınırsız Hosting