Ana Sayfa / Genel / Zimem ne, Zimem defteri nedir

Zimem ne, Zimem defteri nedir

Zimem kelime anlamı, Zimem ne, Zimem defteri ne demek, Zimem nasıl bir gelenek gibi onlarca soru geliyor. Osmanlı’dan günümüze uzanan zimem defteri yani günümüz deyimiyle borç defteri kapatma uygulaması hala sürüyor. Bir bakkala gidiyorsunuz borç defterindeki tüm borçları ödüyorsunuz. İsminizi de saklıyorsunuz böylelikle yaptığınız hayır gizli kalıyor. Gelin zimem ile ilgili ve zimem defteri ile ilgili yazılanları okuyalım.

Zimem defteri ve günümüzde de devam eden birg elenek. Zimem kelime anlamı, manası ve Zimem defteri ne demek kimler zimem defteri kullanır bilgileri.

Zimem, zimmet kelimesinin çoğuludur. Zimmet burada borç demektir. Zimem defteri borçluların borçlarının yazılı olduğu defter demektir.

Osmanlı zenginleri, borçlarını ödeyemeyenlere yardımcı olurlardı. Bir de kendi isimlerinin bilinmemesini, gizli yapılmasını isterlerdi. Veremeyenleri tespit edip borçlarını öderlerdi. Durumu iyi olmayan fakirlerin de borçlarını öderlerdi. Eğer borcunu ödeyemeyen bulamazlarsa, borç defterini açıp rastgele bazılarının borçlarını öderlerdi. Bu olay, zimem defteri diye şöhret bulmuştur.

ZİMEM DEFTERİ BORÇ DEFTERİ VERESİYE DEFTERİ

Osmanlı’nın sadaka taşları da meşhurdur. Fakirler ihtiyacı kadar oradan para alırlardı. Böylece fakir zengine minnettar kalmazdı.

Osmanlı, kışın kurtların aç kalıp köye, kente saldırmaması için dağ başlarına ölmüş hayvan eti bırakırdı. Osmanlı insanları aç bırakmadığı gibi hayvanları da aç bırakmazdı.

Osmanlı devletinde çeşitli ırklardan insanlar olduğu halde ırkçılık diye bir şey yoktu.

Bazı ülkeler, birçok işte Osmanlıyı örnek almıştır. Bir milletin iyi işlerini örnek almak hiçbir ülkeye zarar vermez, aksine çok yararı olur.

‘Zimem’, zimmet kelimesinin çoğulu… ‘Borç’ anlamına geliyor. Zimem defteri de, Osmanlı esnafının kullandığı borç defteri. Aslında ‘veresiye’ defteri demek daha doğru…

Pek çoğumuz mahallemizde bakkal amcanın daha sonra tahsil etmek için tuttuğu ‘veresiye defteri’ni hatırlarız. Hatırlarız hatırlamasına da, sanki o günler biraz geçmişte kalmadı mı? Artık her taraf, mega, hiper, süper ve sair adla anılan marketlerle dolu. Ve onlar da ‘veresiye’ filan yazmıyor.

Olsa olsa, bugün ‘veresiye defterimizi’ daha çok bankalar tutuyor… Kredi kartları ile
Osmanlı Devleti zamanında esnafın halka satış yaptıktan sonra hesabını sonra görmesi için tutulan defterlere verilen isim zimem defteridir. Zimem, borçlar anlamına gelen bir kelimedir. İnsanların esnaflara olan borçlarının yekün olarak tutulduğu ana defter olarak bilinmektedir. Zimem defterlerine insanların yaptıkları alışveriş ve para karşılığı yazılırdı. Ayrıca isimleriyle ya da bilinen yönleriyle insanlar kaydedilirdi.

Zimem defteri, günümüzde veresiye defteri olarak da bilinir. Veresiye, karşılıksız vermek ya da karşılığını sonra almak şartıyla kaydetmek anlamlarına gelmektedir. Zimem defterleri, Ramazan aylarında zengin Müslümanlar tarafından alınır ve borçlu olan kişilerin borçları kapatılırdı. O zamanlar herkes borcuna sadıktı. Kimsenin kimseye gösteriş yapmasına ihtiyaç yoktu. İnsanlar yardımseverdi ve iyilik yapmaktan hoşlanırdı.

İlginizi Çekebilir

1 Mayıs İstanbul kapalı yol ve caddeler

İstanbul’da kapalı yol ve caddeler ile alternatif güzergahlar listesi. 1 mayıs için hangi yollar kapalı …

Sınırsız Hosting