Ana Sayfa / Genel / Padişahların favori yemeği

Padişahların favori yemeği

Osmanlı’da Saray’IN FAVORİ YEMEĞİ BELİRLENDİ. PADİŞAHLARIN EN ÇOK YEDİĞİ YEMEK VE TARİFİ. SARAY MUTFAĞI VE TARİFLERİ. Osmanlı Türkçesi ile yazılmış ilk yemek kitabı Aşçıların Sığınağı’nın favori yemekleri balık ürünleri ve kebaplardı. Kitapta ifade edildiğine göre, mutfağın değişmeyen baharatları ise tarçın, yenibahar ve karanfildi.

Padişahların en sevdiği yemek ve özelliği. Osmanlı sarayı en favori yemeği belirlendi. padişahlar mutlaka sofralarında o yemeğin de bulunmasını istiyordu. Aşçıların Sığınağı adlı eser Mehmet Kamil Bey tarafından 1844’te yazıldı. Kitap, ilk Osmanlı Türkçesi ile yazılmış yemek kitabı olma özelliğini taşıyordu.

OSMANLI MUTFAĞI BİR SANAT ESERİ GİBİ

Kitapta, İstanbul’daki kadın ve erkeklerin benzer yemek yaptığı belirtilirken o tarihlerde de mutfak masraflarının halkın bütçesini zorladığına dikkat çekiliyor. Batılı yemek tariflerinin de yer aldığı Mehmet Kamil Bey’in eseri 12 bölümden oluşuyor.

Tariflerin başlıkları ise çorbalar, kebaplar, yahniler, büryan ve köfte çeşitleri, tavalar, pilakiler, börekler, hamur işi tatlılar, soğuk tatlılar, bastılar, zeytinyağlılar ve dolmalar, pilavlar, hoşaflar, şekerlemeler, şuruplar. Kitapta; kabuklu deniz ürünleri ile ilgili tarifler de mevcut.

Tariflere bakıldığında 6 çorba tarifi bulunuyor. Bu çorbalarlevrek ve kefalden yapılıyor.Balık çorbalarında baharat olarak tarçın kullanılıyor. Av hayvanlarından yapılan yemek tarifleri de kitapta yer alıyor.  Tava yemekleri ve pilakilerde çoğunlukla midye, istiridye, uskumru ve hamsi gibi deniz ürünlerinin yer aldığı tarifler var. Tava yemeklerinde en çok kullanılan baharatlar ise yenibahar, tarçın ve karanfil.

OSMANLI DEVLETİNDE YAZILAN YEMEK KİTAPLARI

Osmanlı dönemindeki yemek kitaplarından ilki 13. yüzyıla ait. Bağdadi tarafından Arapça olarak yazılan Kitâbü-t Tabih adlı eser, yaklaşık iki yüz yıl sonra MahmudŞirvani tarafından Türkçe’ye çevrildi. Eserde; Arap ve Fars mutfağının etkileri görülüyor.

19.yy’a gelindiğinde ise 4 farklı yemek kitabı kaleme alındı. İlk yazılan eser, 1844 yılında Mehmet Kamil Bey tarafından yazıldı. Kitap “Aşçıların Sığınağı” adını aldı. Diğerleri 1880 yılında Yeni Yemek Kitabı, 1883 yılında Ev Kadını, 1900 yılında ise Aşçı Başı adıyla yayınlandı.

Kaynak: Odatv

Kaynak: Alp Türkmenoğlu, Türkçe basılmış ilk yemek kitabında tarifler ve pişirme metotları, Yemek ve Kültür Dergisi, Sonbahar 2021,S.65, Çiya Yayınları

İlginizi Çekebilir

Musavvat Dervişoğlu İYİ Parti lideri oldu

İYİ Parti lideri Musavvat Dervişoğlu oldu. Yİ Parti’nin 5. Olağanüstü Kurultayı sona erdi. Kongrenin ilk …

Sınırsız Hosting