Adıyaman’da ne yenir içilir, Adıyaman nasıl bir yer ve tarihi ve turistik noktaları nereler ulaşım çok merak ediliyor. Adıyaman kalacak otel ve pansiyonlar Adıyaman Nemrut ulaşım nasıl bilgisi. Adıyaman’a özel yemekler ve içecekler nerede ne yenir bilgisi.
Gel gidelim Adıyaman’a Nemrut’a çıkıp güneşin batışını izleyelim sözü. Adıyaman nasıl bir il, yemekleri neler ve nasıl, Adıyaman turistik yerleri ve tüm merak edilen şehir bilgileri.
Plaka Kodu: 02
Alan Kodu: 0 416
Nüfusu(2011): 810.260
Adıyaman Hakkında Kısa Bilgi; Adıyaman Nemrut Dağı ile canlanan turizm kentlerinden bir tanesidir. Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Kışları soğuk ve çetin geçen bölgede yazları da oldukça sıcak ve kavurucu geçmektedir. nemrut dağını bünyesinde barındıran şehir turizmcilerin rağbet göstermesi ile birlikte çeşitli restorasyonlar yapılarak günümüze daha modern hale getirilmiştir. Bunun yanında dini birçok yeri vardır. Adıyaman’ın Kahta İlçesinin bir köyü olan menzil’de dini açıdan ziyaret oldukça fazladır. Hatta bu köyün adı verilmiş bir tarikat grubu da bulunmaktadır.
Meşhur Yemekleri; Heside, Pıtpıtı Çorbası, Meyir Çorbası, Parmak Kebap, Adıyaman Tavası, Malhıta Çorbası, Dövmeç, Dolma-Sarma, Yarpız (Yarpuz) cacığı, Yarpız (Yarpuz) mancası, Kesme, Dövme Çorbası, Burma tatlısı, Besni Üzümü, Yeşil Fasulye Sulusu, Pirpirim cacığı, Top Helvası, Yoğurtlu Çorba, Kavurmalı Pilav, Karıştırmalı pilav, Kabak cacığı, Mercimek Çorbası, Laca Çorbası, Tene helvası, Tarhana Çorbası, Mercimekli pilav, Şahreli (şehriyeli) pilav, Tavuklu pilav, Meyhane pilavı, Patates salatası,Un Çorbası, Domatesli pilav, Kaşık tatlısı, Marul cacığı, Ciğerli pilav, Yarpız (Yarpuz) cacığı, Kavurmalı sıcak köfte, Nişe bulamacı, Kel köfte, Ekşili Köfte, Yarpızlı (Yarpuzlu) köfte, Patlıcanlı kollotik, Dolmalı köfte, Tava kıloru, İçli köfte, Yapıştırma, Peynirli irmik helvası, Aşure, Çiğ köfte, Şilik, Kavurmali hitap, Ot hitabı ( körnıen, nanecük, haldar v.s), Peynirli ekmek, Katmer, Semsek, Besmet (Peksimet), Bazlama, Taplama, Pirpirim salatası,
Yaygın Tarım Faaliyetleri; Nohut, Mercimek, Domates, Arpa, Kavun, Karpuz, Kayısı, Erik, Fıstık, Üzüm, İncir,Buğday, Pamuk, Biber, Elma, Nar, Badem,
Tarihi Yerleri; Adıyaman (Hısn-I Mansur) Kalesi, Yeni Kale, Gerger Kalesi ( Fırat Arsameiası), Cendere Köprüsü (Septimius Severus), Altınlı Köprü, Göksu Köprüsü, Perre Antik Kenti Ve Kaya Mezarları, Haydaran Kaya Mezarları, Turuş Kaya Mezarları, Dolmenler, Zey Mağaraları, Gümüşkaya Mağaraları, Palanlı Mağarası, Derik Kutsal Alanı ( Hereoon ), Sofraz Tümülüs Mezarları, Dikilitaş (Sesönk), Karadağ Tümülüsü, Beştepeler, Malpınarı (Kaya Anıtı), Adıyaman Merkezdeki Camiler Ve Kilise, Ulu Camii, Çarşı Camii, Eskisaray Camii, Kab Camii, Yenipınar Camii, St. Petros ve St Paul Kilisesi, Ulu Cami, Külhanönü Camii, Toktamış Camii, Çarşı Camii, Bekir Bey Külliyesi, Ebû Zer Gaffarî Türbesi, Mahmut Ensarî Türbesi, Şeyh Abdurrahman Erzincani Türbesi, Zeynel Abidin Türbesi, Hacı Yusuf Türbesi, Sahabe Safvan Bin Muattal, Nemrut Dağı Ören Yeri, Arsameia Örenyeri (Nymphaıos Arsameiası)
İlçeleri; BESNİ, ÇELİKHAN, GERGER, GÖLBAŞI, KAHTA, SAMSAT, SİNCİK, TUT