Ana Sayfa / Kime Ait / Airbus hangi ülkenin, sahibi

Airbus hangi ülkenin, sahibi

Airbus uçakları kime ait, hangi ülkenin ve Airbus nasıl bir firma Fransa’nın markası mı? Türkiye’de Airbus hangi havayolu şirketlerinde kullanılıyor ve sayısı. Airbus ile ilgili tüm bilgiler. Airbus Group, yönetim merkezi Hollanda’nın Leiden kentinde ve ana ofisi de Fransa’nın Blagnac bölgesinde bulunan çok uluslu havacılık ve savunma sanayi şirketidir. 2014 yılı verileri baz alındığında 70 milyar dolar civarında bir cirosu bulunan Airbus, Boeing firmasının ardından dünyadaki en büyük ikinci havacılık ve uzay şirketidir. Airbus Group üç alt birimden oluşmaktadır Bunlar;
Airbus (Uçak üretimi) – Airbus

Airbus hangi ülkede üretiliyor, hangi ülkenin firması, Airbus hangi ülkelerin ortak firması ve ürettiği uçak sayısı. Airbus Türkiye ve uçaklarının özellikleri.

Airbus Savunma ve Uzay (Savunma sanayi ve uzay araştırmaları) – Airbus Defence and Space

Airbus Helikopter (Helikopter üretimi) – Airbus Helicopters

Airbus Ne Zaman Kuruldu?

10 Temmuz 2000 tarihinde kurulmuş olan Airbus Group, Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay Şirketi‘nin devamı niteliğindedir. Grubun oluşumu İngiliz Havacılık-Savunma Şirketi’nin direktörü John Weston‘ın 1997 senesindeki Avrupa Havacılık ve Savunma Şirketi adı altında tüm Avrupalı üreticilerin birleşmesi gerektiğini söylemesi ile başlamıştır. Hali hazırda Almanya’nın en büyük havacılık şirketi olan Daimler Chrysler Havacılık ve Uzay Şirketi ile İngiliz Havacılık ve Uzay Şirketi 1995 senesinden başlayarak birleşme isteklerini duyurup planlı şekilde görüşmeleri devam ettirerek ortamı hazırlamışlardır. İkili daha sonra aralarına Fransız havacılık ve uzay şirketi Aérospatiale firmasını da alarak daha da güçlenmiştir.

Airbus Nasıl Kuruldu?

Birleşme için Aérospatiale şirketinin özelleşmesi beklenmiş ve hemen sonrasında İngiliz, Alman, Fransız ve bir de İspanyol firmalarından oluşan grup görüşmeleri sürdürmüştür. Fakat, masanın Fransız ayağı bazı noktalarda anlaşmazlıklar çıkarmış ve bu durumda İngiliz ve Alman şirketleri birleşme görüşmelerini sürdürme kararı almıştır. Daha sonra Haziran 1998’de İngiliz Havacılık ve Uzay Şirketi de problem yaratmaya başlamıştır. Tam bu esnada Fransız Aérospatiale de yine bir Fransız olan Matra ile birleşme kararını açıklamıştır. 22 Aralık 1998 tarihinde İngiliz General Electric Şirketi kendisine ait savunma sanayi elektronik departmanı olan Marconi Elektronik Sistemleri‘ni satışa çıkarınca gidişat bir anda değişmiştir. Bunun üzerine İngiliz Havacılık ve Uzay Şirketi, Marconi Elektronik Sistemleri’ni satın almak amacı ile birleşme görüşmelerinden çekilmiştir. 19 Ocak 1999 tarihinde ise İngiliz şirketleri anlaşmayı varıp birleşerek günümüzdeki BAE Systems şirketini oluşturmuşlardır. Beş yıl sonra bu hamlenin bir Amerikan işletmesinin Marconi Elektronik Sistemleri’ni satın alarak Avrupa’daki dengeyi bozması korkusuyla yapıldığı açıklanmıştır.

Bu olayların yaşanması ile birlikte 11 Haziran 1999 tarihine gelindiğinde İspanyol ve Alman şirketler birleşerek Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay Şirketi’ni oluşturmaya kararı almıştır. Aynı senenin Kasım ayında ise Fransız Aérospatiale-Marta oluşuma katılma kararı almıştır. 10 Temmuz 2000 tarihinde resmi imzaların atılmasının ardından da şirket resmen kurulmuştur. Kuruluşundan 14 yıl sonra Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay Şirketi Ocak 2014’te reforme edilerek Airbus Group adını almış ve üç temel bölüme ayrılmıştır.

İlginizi Çekebilir

Ali Erbaş’ı kaç kişi koruyor

Lüks ve şatafat tutkusuyla gündemde olan Diyanet İşleri Başkanı Ali Ebaş’ı adeta bir ordu koruyor. …

Sınırsız Hosting