Evde arpaçığa ne yapılabilir, arpaçık doğal çaresi var mı illa doktora mı gitmek gerekir bilgisi. Arpaçığa iyi gelen damla ya da krem var mı adları. Sağlık bilgileri ve sağlık haberleri. bugünkü konumuz arpaçık. Bilirsiniz arpaçık çok ağrılı geçer. Hele göze yakın olduğu için çok da korkarız.
Arpaçık neden olur, en kolay arpaçıka ne iyi gelir ne sürmek ne yemek içmek gerekir bilgileri. Arpaçık sağlık açısından önemli bir sorundur. İşte doğal yoldan evde arpaçık nasıl geçer sorusu bu anlamda önem kazanıyor.
Arpacığın tıp dilindeki ismi, hordeolumdur. Göz kapaklarının iç ve yan kısımlarında çeşitli yağ bezleri bulunur. Bu bezlerin mikroplarla iltihaplanması sonucu arpacık oluşur. En sık iltihaba neden olan mikrop, stafilokkus aureustur. Arpacık, çocuklarda daha fazla görülür. El temizliğinin kötü olduğu, temiz olmayan yerlerde yaşama gibi durumlarda mikrop göze bulaşarak hastalığa neden olur. Vücut direncinin düşük olması arpacık çıkmasını kolaylaştırır. Şeker hastalığı, kanser tedavisi görüyor olmak, AIDS, uyuşturucu bağımlılığında da arpacık görülme riski fazladır.
Bulgu Belirti ve Yakınmalar
Göz kapağında kırmızı, sivilce şeklinde şişlik oluşur. Gözde yanma, batma hissi, hassasiyet, kızarıklık ve ağrı olur.
Tıbbi Tedavi
Mutlaka göz hekimi görmelidir. Antibiyotikli göz kremleri (tetrasiklin gibi) kullanılır. Temiz bir bez ılık suyla ıslatılarak günde 4-6 kere göz üzerine konarak birkaç dakikalık kompres yapılır. Arpacık kendiliğinden boşalmazsa doktor tarafından delinerek boşaltılır. Bazen tedavi edilmezse göz kapağına yayılarak daha ağır bir enfeksiyona neden olabilir, acil olarak göz hekimine başvurulmalıdır.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Arpacık içindeki püyün boşaltılması için doktor harici başkaları tarafından sıkılmaması gereklidir. Enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Gözleri kapatarak göz kapağının üstüne sıcak bez konur, sıcaklığı azalınca tekrar sıcak suya konup sıkılır ve 15 dakika kadar uygulanır. Günde 3-4 defa tekrarlanarak arpacığın dışarı akması kolaylaştırılır.
Arpacık iyileşene kadar makyaj yapılmamalı, kontakt lens kullanılmamalıdır.Kullanılan makyaj malzemelerinin eski olmamasına dikkat edilmeli, lenslerin temizliğine özen gösterilmelidir.El temizliğinde dikkat edilmelidir. Eller yüze veya göze sürülmemelidir. Ayrıca göz çevresinin temiz tutulması gereklidir.
Önerilen Bitkisel İçerikli Takviyeler
Çay: İçinde tanin isimli antimikrobiyal ajanlar vardır. Bir çay poşeti sıcak suya konur ve suya çayın rengi geçmeye başladığında çıkartılır, dışarıda bekletilir, yakıcı olmayan sıcaklığa gelince de göz kapatılarak üzerine konur. 10-15 dakika kadar bekletilir. Günde 2-3 defa tekrarlanır.
Ahududu: Yaprağı antimikrobiyal maddeler içerir. Kurutulmuş ahududu yaprağı bir bardak kaynamış suda 30 dakika demlenir ve süzülür. Elde edilen çaya temiz bir makyaj temizleme pamuğu batırılarak göz üstüne konur. 10-15 dakika uygulanır. Günde 2-3 defa tekrarlanabilir.
Altınmühür (goldenseal): Ekstraktını içeren sıvı veya katı formlar bulunmaktadır. Kuvvetli antimikrobiyal özellik göstermekte ve bağırsak parazitlerini öldürmektedir.Arpacık için altınmühür sıvı ekstraktı distile suyla karıştırılır ve göze 2-3 damla damlatılır. Birkaç gün içinde düzelme görülebilmektedir. Gözün güneş ışığına hassasiyetini artırdığı için dikkatli kullanılmalı ve uzun süreli kullanılmamalıdır.
Papatya: Çayının (1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatyanın 1 bardak kaynamış suda 15 dakika demlenmesi ile elde edilir) göz kapağı üzerinde 15 dakika uygulanması şişlik, kızarıklık ve ağrıyı azaltmada yararlıdır. İçerdiği doğal maddeler iltihabı gidermede yardımcıdır.
Gözotu: Göz iltihaplarında, solunum yolu enfeksiyonlarında, alerjik rinit, burun iltihabı ve öksürükte kullanılan bir bitkidir. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş gözotunun bir bardak kaynamış suda 15 dakika demlenmesi sonrası elde edilen çaya batırılan pamuk gözkapağı üzerine 10-15 dakika uygulanır. Günde 3 defa tekrarlanır. Ağız yoluyla günde 3 defa birer tatlı kaşığı gözotu bitkisinin çay olarak demlenmesi sonrası tüketilebilmektedir.
Ekinezya: Bağışıklık sisteminin desteklenerek enfeksiyon ile savaşma yeteneğinin artırılması için kullanılır. Günlük önerilen doz 3 defa 500- 1.000 mg kuru kökten hazırlanan çay veya 300 mg ekstrakt içeren kapsüldür. 4-6 hafta kadar kullanılmaktadır. Bağışıklık sisteme mini bozabileceği için 8 haftadan uzun süre kullanılmamalıdır.