Ana Sayfa / Sağlık / Ayakla ezilen zeytinyağı satışı
AYAKLA EZİLEN ZETİNYAĞI

Ayakla ezilen zeytinyağı satışı

Zeytinyağının ayakla ezileni satış ve talep yoğunluğu yaşıyor. Ayak yağı olarak bilinen ayakla zeytini ezip yağını çıkarma yöntemi Muğla Yatağgan’da hala sürüyor. Hakiki zeytinyağı ve halis zeytinyağı olarak satılan ve bu bölgede ayak yağı olarak adlandırılan zeytinyağı şimdi de büyük kentlerde ve internet üzerinden satılıyor kapış kapış gidiyor. 

Gerçek zeytinyağı binbir derde şifa adeta bu zeytinyağı ilaçtır. Peki hakiki ve halis zeytinyağı nereden bulunur nereden alınır der gibi dediğinizi duyuyoruz. İşte zeytini ayakla ezip gerçek zeytinyağı yapılan ve burada halk arasında ayak yağı olarak bilinen bu zeytinyağı Muğla Yatağan’da hala üretiliyor.

ZEYTİNYAĞI GİBİ ÜSTE ÇIKMA DEYİMİ DE BURADAN GELİYOR

Ayakla ezilen zeytinin suyu çıkarılıyor sonra da halis zeytin yağı haline getiriliyor. katıksız karışıksız halis muhlis zeytinyağının tadı ise bir başka oluyor. Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Turgutlar Mahallesi’nde gelişen teknolojiye karşı geleneksel yöntemlerle “ayak yağı” üretiliyor. Keseler içinde ayaklarla ezilerek elde edilen zeytinyağı, ülkenin dört bir yanından rağbet görüyor.

ZEYTİNDEN HALİS ZEYTİNYAĞI ÇIKARMA YÖNTEMİ
Yatağan’ın Turgutlar mahallesi’nde keseler içinde ayakla ezilerek üretilen zeytinyağı, ülkenin dört bir yanından rağbet görüyor.

Teknoloji gelişse de bu mahallede eski adetler teknolojinin önüne geçiyor.
Turgutlar Mahallesi’nde çarkı katır veya büyükbaş hayvanla döndürülen eski değirmelerde ezilen zeytinler, daha sonra keseye konularak ayakla eziliyor.

Yöre halkının “ayak yağı” adını verdiği bu yöntemle elde edilen zeytinyağının verimi ve kalitesinin, fabrikalarda üretilenlerden daha iyi olduğuna inanılıyor.

Bir günde sıkılan 100 kilogram zeytinden 20 litre yağ üretiliyor.

Uzun yıllar önce kullanılan ve unutulmaya yüz tutan gelenekle daha kaliteli ve faydalı ürün elde edildiği iddia ediliyor.

Piyasadaki zeytinyağından daha pahalı olsa da “ayak yağı”na vatandaşlardan yoğun talep gösteriyor.

Türkiye’nin her yerinden sipariş için gelen telefonlara Turgutlarlı üretici, “Yok” demek zorunda kalıyor.

Bölge halkının büyük çoğunluğu geçimini litresi en az 30 TL’den alıcı bulan zeytinden sağlıyor.

İlginizi Çekebilir

Kelebek hastalığı belirtileri neler

Lupus hastalığı, kelebek hastalığı nasıl belirti verir kelebek hastalığı için hangi branşa gitmeli, hastanelerin hangi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting