Anneler için en zor dönemlerden biri de bebekte kabızlıktır. Yeni anneler hep sorar bebeğim kabız oldu ne yapmalıyım, nasıl beslemeliyim ve nasıl bir yol izlemeliyim diye. Sağlık haberleri ve kadın haberleri arasında bebekler hep öne çıkar ve hepimiz bu konuda çok hassas davranırız. Anne sütü ile beslenen yeni doğan bebeklerde çok fazla görülmeyen bir durum olan kabızlık, anne sütü dışında bir gıdası bulunmayan bebeklerde ancak annenin yediklerine dikkat etmesi, lifli yiyeceklere yönelmesi ve de bol bol su içmesi ile düzelebilmektedir. Çünkü zaten anne sütü bebeklerin sindirimine yardımcı olması konusunda mükemmel bir dengeye sahiptir.
Bebeğim kabız ne yapmalıyım diyen annelerin sesini duyar gibiyiz. Bebek bakımı ve bebeğin sağlıklı büyümesi için yemesi içmesi kadar bunu dışkılaması da çok önemlidir. çocuk doktorları özellikle yeni olan anneleri uyarır kabızlık ve ishal konusunda. Peki bebeğin kabız olduğu nasıl anlaşılır, bebeğin kaka yapması zamanları nasıl anlaşılmalı bu konuda da çok sağlık soruları geliyor. Mamaya yeni geçilen zamanlarda mamanın ya da pirinç mamasının formundan dolayı bebeklerde bir miktar kabızlık görülebilir çünkü bu tip gıdalar lif bakımından daha az zengindirler ve bebeklerin sindirim sistemini zorlayarak daha zor dışkılamaya sebep olabilirler.
Bebeklerde kabızlık için çözüm önerileri
1. Biraz egzersiz yaptırın
Bebeğiniz emekliyorsa onu yürümeye teşvik edin, eğer yürümüyorsa bacaklarına bisiklet çevirir gibi hareketler uygulayarak daha rahat kaka yapmasına yardımcı olun.
Ayrıca bebeğinizin karnına masaj yaparak da bu süreci kolaylaştırabilir, hatta eğer varsa ağrısını azaltabilirsiniz. Göbek çevresinden başlayarak karnına hafifçe bastırarak masaj uygulayın. Üç dakika boyunca bunu sürdürmeniz muhtemelen sonuç verecektir.
2. Eğer mamadan şüpheleniyorsanız, değiştirin
bebeklerde-kabizlik-nasil-gecerBebeğiniz mama ile besleniyorsa ve mamanın kabızlık yaptığına karar verdiyseniz doktorunuzla konuşarak mamanızı değiştirebilirsiniz.
Eğer bebeğiniz bir aylıktan büyük ise; anne sütüne veya mamaya kuru erik suyu ekleyebilirsiniz. Normalde bebeğinize bu tür şeyler vermeye başlamadıysanız yalnızca kabızlığı önlemek için verebilirsiniz. Kuru eriği istemezse elma ya da armut suyunu da deneyebilirsiniz. Ancak öncelikle doktorunuza danışarak buna karar vermelisiniz.
3. Yemek döneminde ise bazı katı gıdaları kesin ve bol su içirin
Bebeğiniz yemek yiyebildiği bir dönemde ise; pirinç, muz veya pişmiş havuç gibi kabızlığa sebep olabilecek gıdaları azaltabilir hatta bir süre tamamen kestikten sonra da az miktarda yedirebilirsiniz. Bu süreçte bebeğin sindirimini kolaylaştıracak kayısı , armut ya da kuru erik gibi gıdaları birkaç çorba kaşığı verebilirsiniz.
İster anne sütü ile ister mama ile beslensin bebeğinizin gün içinde aldığı su miktarı önemlidir. Kabız işareti gösterdiği zamanlarda ona normalde 1 ya da 2 bardak fazla su vermeniz bu süreci kolaylaştırabilir.
4. Fitil Kullanın
Anlık olarak sizi idare etmesini istediğiniz bir seçenek ise fitildir; genel olarak 30 dakika içinde etkisini gösteren bir çözümdür. Ancak kullanmadan önce doktorunuza danışarak ne kadar kullanmanız gerektiğini öğrenmelisiniz.
5. Ilık bir banyo yaptırın
bebeklerde-kabizlik-nasil-gecerIlık bir banyonun rahatlatamayacağı bir bebek yoktur. Bu şekilde rahatladıktan sonra kurulama esnasında karın masajı yapmanız oldukça iyi bir sonuç verebilir.
Eğer bebeğinizin cildinde kaka yaptıktan sonra bazı kızarıklık veya kan gördüyseniz biraz aloe vera losyonu ya da doğal kantaron yağı ile iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca iyileşme süresinde bölgeyi olabildiğince kuru ve temiz tutmanız da önerilir.