Ana Sayfa / Yaşam / Beyin implantı ve dokunma hissi

Beyin implantı ve dokunma hissi

Bilim ve tıp bir araya geldi teknoloji yardımıyla artık birçok sağlık sorunu gideriliyor. Beyin implantı ne ve ne işe yarıyor makalemizde okuyabilirsiniz. Beyin İmplantı İle Dokunma Hissi Yeniden Oluşturulabiliyor!

Dokunma hissi yeniden kazanılabilir mi? Bilim ve teknoloji haberleri artık tıpta da dikkat çekiyor. Beyin implantı nedir ve ne işe yarar sorusu. İmplant bilindiği gibi yapay olsa da doğal olanın fonksiyonel özelliklerine sahip olarak üretilen bir uygulamadır. İmplant terimini aslında çoğu kişi diş tedavisinde kullanılan bir yöntem olarak tanımaktadır. Fakat son yılarda geliştirilen teknoloji sayesinde artık implantlar beyinin fonksiyonel ağının yerine getirilmesinde de kullanılmaktadır. Nitekim trafik kazası geçiren ve sonrasında göğüsten sonrasında hissizlik olan Nathan COPELAND bu konuda araştırma yaparak beyine yerleştirilen ve dokunma hissini oluşturan bir implant geliştirmiştir.

BEYİN İMPLANTI NASIL YERLEŞTİRİLİR
Araştırmacı beyine yerleştirilen implantın robotik parmaklardan temel aldığını ifade etmiş olup, parmaklarla uygulanan basınç sayesinde dokunma hissi tekrar hissedilebilmektedir. İmplantın yapısal özelliği ve çalışma sistemi konusunda ise beynin somatosensori bölgesinin korteks bölgesine yerleştirilen, 32 iğne benzeri elektrotu bulunan bir çift düğme şeklinde iki adet çipten meydana gelmiştir. Bu şekilde uygulanan yöntem sonucunda omurilik aradan çıkartılarak beyin ile doğrudan ilişki kurulmuş olmaktadır.
Nathan Copeland bu çalışmasının ardından dokunma hissinin beraberinde hareket ettirme yetisi üzerinde de çalışmalar yapmış olup, istemli hareketlerin kontrolünü üstlenen beyin bölgesinde de yani motor korteks bölgede de çipler üzerinden çalışarak robot bir kolu hareket ettirebilmektedir. Dokunma ve hareket yetileriyse henüz arasında bağlantı kurulmayan iki başarı olup, araştırmacıların şimdiki hedefleri bu iki yeteneği birbirlerine bağlamaktır. İmplant ile beyin ve uzuvlar arasındaki bağlantı için beklemek gerekiyor…

İlginizi Çekebilir

Yunus Emre Savaş öldü

Futbolcu Yunus Emre Savaş kazada öldü. Darıcaspor U-18 takımı futbolcusu Yunus Emre Savaş, 8 metrelik …

Sınırsız Hosting