Ana Sayfa / Sağlık / Beyin ölümü nasıl olur (Beyin ölümü ne tıbben)
BEYİN ÖLÜMÜ NASIL

Beyin ölümü nasıl olur (Beyin ölümü ne tıbben)

Hep duyarız beyin ölümü gerçekleşti diye ancak tam ne olduğunu bilmeyiz tabi ki doktorların dışında. Son olarak İbrahim Erkal’ın beyin ölümü gerçekleşti haberleri düşmüştü. Vücut fonksiyonları devam ettiği halde beyin ölümü gerçekleşmesi nasıl oluyor ve beyin ölümü gerçekleşen bir hasta tekrar hayata dönebilir mi? İşte bunun cevabını bilim insanları veriyor. 

Sağlık söz konusu olunca hepimiz meraklıyızdır. Çünkü yaşayan bir varlık olarak insan sık sık belli Sağlık sorunları ile karşılaşıyor. Ancak bazı durumlar var ki sağlıkta hekimlerin söylediklerini anlamayız. beyin ölümü gibi mesela. Türkiye’de artık hem devlet hem de özel hastaneler uzman hekimleri ve teknolojik tıbbi cihazlarıyla birçok rahatsızlığı zamanında  tespit edip tedavi edebiliyor. Beyin ölümüne ise henüz bir çare yok. Peki nedir bu beyin ölümü.

BEYİN ÖLÜMÜ GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN YOL

Beyin ölümü; tüm beyin, beyincik ve hayati merkezlerin yer aldığı beyin sapı denilen özel beyin bölgesinin fonksiyonlarının geri dönülmez şekilde kaybolduğu ve mutlak ölümle sonuçlanan bir süreçtir.
Beyin ölümü tablosundaki hastanın sadece kalbi atmaktadır, bir başka deyişle sadece nabzı ve kalp atımları alınabilmektedir. Dışardan izlenebilen tek yaşam işareti kalp atımlarıdır. Diğer yaşamsal fonksiyonları tıbbi destek ve solunum cihazıyla sağlanmaktadır. Öyle ki bu hastaların kendiliğinden solunumları da olmadığı için yaşam destekleri kesilir kesilmez kaybedilirler.

Beyin ölümü tıbbi ölüm hali olarak kabul edilir. Yani “ölüm” ile eşdeğer olarak kabul edilir. Serebral fonksiyonların kaybının işaretleri derin koma ve ağrılı uyaranlara tam cevapsızlık halidir.

“Beyin ölümü” denildiğinde “beyin sapı” ölümü kastedilir. Beyin sapı ölümü tanımı somatik (bedeni) ölüme eşdeğerdir. Hukuken kişinin varlığının sona ermesi anlamına gelir ve ancak bu durumda, hukuken organ ve doku transplantasyonu olanağı doğar.

Beyin ölümünde hasta makineye bağlıdır ve hiçbir yaşam belirtisi yoktur. Bitkisel hayatta ise solunum devam eder.

Beyin ölümü kararını dört kişiden oluşan uzman doktor ekibi verir. 2238 sayılı yasanın 11. maddesine göre bu uzman ekip kardiyalog, anestezi uzmanı, nörolog ve nöroşirurjiyenden oluşur. Ekipten hiçbiri hastayı yatıran, durumunu takip eden doktorlardan olamaz.

İlginizi Çekebilir

Aydemir Akbaş öldü mü?

Aydemir Akbaş yoğun bakımda mı son sağlık durumu. Aydemir Akbaş neci, nereli ve kim? Yeşilçam’ın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting