Ana Sayfa / Manşet / Beyrut’ta patlamanın asıl nedeni ne?

Beyrut’ta patlamanın asıl nedeni ne?

Beyrut patlama asıl sebebi ne saldırı mı yoksa sıradan bir kaza mı? Lübnan’ın Başkenti Beyrut hedef mi alındı sırada ne var soruları? Beyrut’un önemi ne neden liman bölgesi hedef alındı ve Lübnan’ın deniz hakimiyeti yok edildi? Rus askeri uzman ve kimyacı Jeltonojko, Beyrut’taki patlama esnasında görülen pembe renkteki dumanların limandaki depolarda bulunan maddelerden kaynaklandığını, patlamanın kesinlikle askeri mühimmat veya havai fişek kaynaklı olmadığını belirtti.

Beyrut neden hedef alındı ve büyük patlamanın asıl kaynağı ne yoksa sıradan bir kaza mı? Lübnan’ın ekonomisi tamamen çöktü ve Lübnan Ortadoğu’da artık saf dışı kaldı peki bu kimlerin işine geldi? Meclis’te Sünnileri temsil eden en büyük siyasi blok konumundaki Müstakbel Hareketi’nin üyeleri, Hariri’nin başkent Beyrut’taki evinde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası Müstakbel Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada, dünkü patlamaya ilişkin devlete “tüm kurumları, bakanlıkları ve organlarıyla şeffaf şekilde yürütülecek adli ve güvenlik soruşturması” çağrısında bulunuldu.Bu soruşturmanın hiçbir şekilde pazarlığa açık olmaması, gerçeklerden kaçınılmaması ve sonuçları ne olursa olsun hakikatin etrafında toplanılması gerektiği belirtildi.

SORUŞTURMAYA “ULUSLARARASI KATILIM” TALEBİ

Gerçeği ortaya çıkarabilecek ve adaleti sağlayabilecek uzman bir komite oluşturulması ve burada uluslararası uzmanların da bulunması gerektiğine işaret edilen açıklamada, Hariri’nin daha önce dile getirdiği “olaya ilişkin soruşturmada yurt dışındaki dostlardan da yardım istenmesi” yönündeki talebi yinelendi.Beyrut Limanı’ndaki patlamanın zamanlaması, koşulları, yeri, gerçekleşme şekli ve buna neden olan yanıcı maddeler açısından ciddi şüpheler barındırdığı vurgulandı.

PATLAMAYA NEDEN OLAN MADDE NEDEN YILLARDIR ORADA TUTULUYOR?

Açıklamada ayrıca “patlamaya neden olan maddenin yıllardır neden orada tutulduğu, Lübnan’a kimler tarafından getirildiği, el konulmasına kimin izin verdiği ve güvenlik birimlerinin bu maddenin limanda bulunması konusunda neden sessiz kaldığı” gibi cevabını arayan bir dizi sorulara yer verildi.

NE OLMUŞTU

?Beyrut Limanı’nda dün patlayıcı maddelerin bulunduğu 12 numaralı depoda önce yangın çıkmış ardından tüm Beyrut’u sarsan çok güçlü patlama meydana gelmişti. Sağlık Bakanı Hamad Hasan, son verilere göre ölü sayısının 135’e yükseldiğini, ayrıca yaklaşık 5 bin yaralı ve enkaz altında onlarca kayıp bulunduğunu açıklamıştı.Patlamanın BM Uluslararası Lübnan Mahkemesi’nin eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastı davasında kararını açıklamasına günler kala gerçekleşmesi de dikkati çekiyor.

DUMAN NEDEN PEMBE RENKTİ?

Jeltonojko, “Beyrut’taki patlama karmaşık niteliğe sahip, birkaç aşamadan oluşuyordu. Dumanların pembe renkte olması, komşu depolarda bulunan maddelerin patlama dalgasıyla havaya kaldırılmış olmasından kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca patlama dalgasıyla havaya büyük miktarda su kaldırıldı, bunun da patlama sonucu oluşan ve gökyüzüne yükselen asıltının(bir sıvı karışımı) rengine etkisi oldu” ifadesini kullandı.

“ASKERİ MÜHİMMAT BÖYLE PATLAMAZ”

Uzman, “Şunu güvenle söyleyebilirim ki, askeri mühimmat veya endüstriyel patlayıcılar böyle patlamaz. Ayrıca havai fişek patlamasına da benzemiyor. En makul tahmin mineral gübrelerin patlaması” dedi.

Uzman isim Beyrut'taki patlama esnasında görülen pembe dumanın kaynağına açıklık getirdi

İlginizi Çekebilir

Cuma okullar tatil mi 10 Mayıs

10 Mayıs Cuma okular tatil mi, öğretmenler derse neden girmeyecek. kullarda cuma günü ders yapılmayacak …

Sınırsız Hosting