Ana Sayfa / Sağlık / Bıçağın kesiğine ne yapılır, ne sürülür

Bıçağın kesiğine ne yapılır, ne sürülür

Evde ve mutfakta bazen parmağımızı, kolumuzu keseriz. Bıçak kesiği çok can yakar ve sonrasında da ağrı. bıçak gibi kesici aletlerin kesiğine ilk anda nasıl müdahale etmeliyiz evde ve ne yapabiliriz bilmeliyiz. kesik durumda akan kanımız vardır. Eğer kan korkumuz varsa eyvah işimiz daha zordur. Kızlar soruyor böyle durumda ne yapılır diye.

Evde bıçak kesiğine ne yapılır ve ne sürülür? mutfakta özellikle kadınlar sık sık parmaklarını keserler bir anlık dalgınlıkla. Öncelikle böyle bir durumda panik yapmamak gerekiyor. Sonra ise kesiğin durumuna göre davranmalıyız. Eğer hastanelik bir durum varsa hemen mutlaka ambulans isteyin. Çünkü fazla kan kaybı yaşamsal sorunlar doğurabilir.

BIÇAK KESİĞİ DERİNSE VE AĞRIYORSA YAPILACAKLAR

İnternette bıçak kesiği yazınca çok fazla veri çıkıyor ve insanın kafası karışıyor. Kesikler için böyle işimize yarayacak derli toplu bilgi arıyoruz. Biz de bu bilgileri sizler için derledik. Bıçak gibi kesici bir aletin yaptığı yaralardır. Bunlar, çok kanayabilen ve kenarları birbirinden uzaklaşan tip yaralar olduğu gibi, çok da basit olabilir. Çok kanayan ve kenarları birbirinden uzaklaşan yaralar, temizlendikten sonra, dikilir ve birinci derece iyileşmeye terk edilir. Kesik kenarların arasındaki yarık, serum ve kan pıhtısıyla dolar ve ikincil enfeksiyon eklenmezse, yara bir, iki haftada iyileşir.

KESİKLERDE İLK YAPILMASI GEREKENLER
Özellikle göğüse, karna ve göze saplanan kesici veya delici aleti KESİNLİKLE ÇIKARMAYIN. Çıkarmayı denemeyin. Bu gibi durumlarda kesik oluşan kişiyi en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırın.
Kesik yerin üzeri kirlenmişse, sabunlu suyla ve temiz bir bez yardımıyla yıkayın.
Kesik yerinin üstünde, dışarıdan görülebilen yabancı cisim (taş, kum, cam parçası vb.) varsa kesik yarasına dokunmadan onları alın. Görülmeyen parçalar olabilir düşüncesiyle kesik içini araştırmayın, ete batmış durumda olan parçaları çıkarmaya çalışmayın.
Kesik yerin doğrudan doğruya üzerine oksijenli su ve tentürdiyot sürmeyin. Ancak, kesilen yere değmeyecek biçimde kesik çevresine tentürdiyot sürülebilir.
Kesik üzerine pamuk, sünger gibi emici nitelikteki hiçbir şey koymayın.
Kesikte sızıntı biçiminde bir kanama varsa, kanayan yeri kalp hizasından yukarıda olacak şekilde kaldırın, üstüne temiz bir bez koyup bastırın. Kanama durursa, bu haliyle, fazla sıkmadan bağlayın.Sizde böyle bir durumda neler yapılması konusunda yorum köşemize yazın yayınlayalım. Sağlık hepimize lazım.

İlginizi Çekebilir

Magnum dondurmalarında büyük risk

Magnum’da metal ve plastik parçaları çıktı. Magnum dondurmalarında sağlık riski iddiası İngiltere’de. Magnum dondurmalar, plastik …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting