Varan ne demek, varant nasıl yapılır ve Borsa İstanbul’da varant yatırımı nedir sorularının yanıtı. Borsa İstanbul nasıl hisse satın alınır, yatırım nasıl yapılır ve Borsa İstanbul’a girmek için en az ne kadar para yatırmak gerekir bilgileri.
Varant kelime anlamı, varant nedir ve para piyasalarında varant nasıl yapılır bilgileri. Bir yatırım aracı olarak varant ne demek ve orsa İstanbul varant nasıl yapılır sorularının yanıtı. BİST varant anlamı. Altın, Gümüş Petrol gibi varlıklara Borsa İstanbul’dan yatırım yapmak artık mümkün! Ama nasıl?
Deutsche Bank X-markets’ın ihraç ettiği varantlar 2010 yılından bu yana Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Varantlar bu sürede yurt içi hisse senetleri, DAX, S&P500 gibi uluslararası endeksler, EUR/TL, Dolar/TL gibi döviz kurları üzerine ihraç ediliyordu. Bu dayanak varlıklara ek olarak ağustos ayından bu yana Deutsche Bank, Altın, Gümüş ve Brent Petrol üzerine varantlarda ihraç etmeye başladı. Peki menkul kıymetleştirilmiş opsiyon olan varantlar yatırımcısına ne sağlıyor?
– Varantlar, Borsa İstanbul’da işlem görüyor. Hisse senetlerinde işlem yapar gibi aracı kurum hesaplarından işlem yapılabiliyor. İşlem yapmak için gerekli sözleşme ile ilgili risk bildirim formunun imzalanması yeterli.
– Piyasa beklentisine göre iki yönlü işlem imkânı sağlıyor. Yani; dayanak varlıkta yukarı yönlü hareket bekliyorsanız ALIM, aşağı yönlü hareket bekliyorsanız SATIM varantlarıyla yatırım yapabilirsiniz. Böylece varantları risk yönetimi amacıyla da kullanılabilirsiniz.
– Varantlar kaldıraçlı ürünlerdir. Kaldıraç etkisi nedeniyle dayanak varlıktaki fiyat hareketlerinin etkisi varantlarda yukarı veya aşağı yönde daha fazla olur. Örnek vermek gerekirse dayanak varlıktaki %5’lik bir fiyat hareketi bu varlığa dayalı etkin kaldıracı 10 olan bir varantta %50’lik değer değişimine neden olabilir. Bu nedenle varantların kısa vadeli yatırıma daha çok uygun oldukları söylenebilir.
– Teminatlandırma yoktur. Yatırdığınızdan daha fazla para kaybedemezsiniz. Tüm riskiniz varantlara yatırılan sermayeyle sınırlıdır.
– Varantlarda işlem limiti yoktur. Varantlarda çok küçük bir sermaye ile yatırım yapabilirsiniz.
– Sürekli piyasa yapıcılık sisteminden dolayı anlık alım satım işlemlerinizi işlem saatleri içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.
Varantlar aşağıdaki varlıklar üzerine farklı vadelerde Borsa İstanbul’da ihraç edilmekte:
Emtia: Petrol (Brent), Altın (Ons) ve Gümüş (Ons)
Döviz Kurları: EUR/TRY, EUR/USD, USD/TRY
Endeksler: BİST30, DAX, S&P500, FTSE100, NASDAQ100, Dow Jones, EuroStoxx50 ve Nikkei225
Hisse Senetleri: AKBNK, EKGYO, EREGL, GARAN, HALKB, ISCTR, KCHOL, KRDMD, PETKM, SAHOL, TCELL, THYAO, TTKOM, TUPRS, VAKBN ve YKBNK
Emtia varantlarının diğer varantlarda olduğu gibi riskleri de vardır. Bu risklerin başlıcaları:
– Diğer tüm varantlarda olduğu gibi emtia varantları vadeli ürünlerdir. Beklenti gerçekleşmezse vade sonunda varantların değeri sıfırda son bulabilir.
– Varantlar vadeleri boyunca zaman değeri kaybı yaşar.
– Yatırımcılar varantlara yatırım yaptığında ihraççının karşı taraf riskini alır.