Ana Sayfa / Genel / Buzdolabı kötü koku nasıl gider

Buzdolabı kötü koku nasıl gider

Buzdolabında koku neden olur, nasıl giderilir. buzdolabı nasıl temizlenmeli, prizden fişi çekilmeli mi temizlik yaparken sorusu. mutfak alet ve makineleri temizleme yolları.

Buzdolabı kötü koku neden olur., nasıl temizlenir, mutfak eşyalarını temizliği için ipuçları. Büyük bir hevesle açtığınız buzdolabında lezzetli sebze ve meyveler yerine rahatsız edici bir kokuyla karşılaşıyorsanız, yalnız değilsiniz. Buzdolabı kokusu hemen herkesin en az bir kere karşılaştığı temel mutfak sorunlarının başında geliyor. Üstelik gerekli önlem alınmadığında mutfağın ambiyansını kötü yönde etkilediği gibi çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Tabii, her şey gibi bu problemin de çözümleri var. Buzdolabı kokusu nasıl geçer ve neden olur soruları için ihtiyacınız olan pratik bilgileri bu rehberde bulabilirsiniz.

kötü kokan buzdolabı

Buzdolabı Kokusu Neden Olur?

Buzdolabı kokusu birçoğunu önceden duymuş olabileceğiniz önlenebilir sebeplerden kaynaklanıyor.

En yaygın buzdolabı kokusu nedenleri şu şekilde:

  • Bozulmuş gıdalar: Buzdolabı kokularının bir numaralı nedenini iç bölmelerde biriken yiyecek artıkları, bozulmuş sebze ve meyveler oluşturuyor.
  • Küf ve rutubet: Küf birikimini evin her yerinde görmek mümkün, ancak özellikle rutubetli ortamlarda daha hızlı büyüyen küfler buzdolabındaki taze gıdalara bulaşarak sağlık risklerine neden oluyor. Buzdolabındaki yiyecekleri ağzı açık bir şekilde bırakmak küf oluşumunu ve dolayısıyla kötü kokuları beraberinde getiriyor.
  • Düşük sıcaklık: Buzdolabı sıcaklığını optimum düzeyde tutmak kötü koku ve bakterilerle mücadele etmenin en önemli adımları arasında yer alıyor. Buzdolabı yeterince soğuk değilse, korunması gereken gıdalar hızlıca bozularak kokulara neden olabiliyor. Sıcaklık değerinin yaz aylarında yaklaşık 2-5 derece, kış aylarında ise 5-8 derece arasında olması gerekiyor.
  • Buz oluşumu: Dondurucu bölümünde biriken buzların kötü kokuyla ne alakası olabilir diye düşünebilirsiniz; ancak aşırı buz oluşumu makinenin çalışmasını olumsuz yönde etkiliyor. Birikmiş buzlar tutarsız bir ısı dağılımına neden olarak kötü kokuları da beraberinde getiriyor. Ayrıca, buzdolabının kapısını kapatınca ışıklar sönmüyorsa, sıcaklık dengesini bozabilir.
  • Tahliye hortumu: Buz çözme işleminden sonra akan sular cihazın arkasında bulunan motorun üzerindeki tahliye bölümünde birikiyor. Tahliye borusundaki su birikimi bakterilerin üremesini hızlandırarak keskin ve güçlü bir kötü kokuya sebep oluyor.
  • Kompresör arızası: Buzdolabından yanık ve sıcak bir koku geliyorsa motor veya kompresör arızası meydana gelmiş olabilir. Aşırı ısınmayı önlemek için duvar ile arasında 4-5 santim boşluk bırakmayı deneyebilirsiniz.
  • Fan arızası: Buzdolaplarında motoru soğutmaya yarayan ve kondansatör etrafındaki hava sirkülasyonunu iyileştiren çok sayıda fan bulunuyor. Fanlar oluşan herhangi bir arıza kondansatörün aşırı ısınmasına neden olarak yiyeceklerin uygun şekilde muhafaza edilmesini engelliyor.
buzdolabı temizliği

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Buzdolabı kokusu eskimiş bir süt, küflü peynir veya arkalarda unutulmuş bir yemek artığından kaynaklanabilir. Sebebi her ne olursa olsun buzdolabı kokusu nasıl geçer diye merak ediyorsanız, en pratik ve etkili yöntemleri koku gidene kadar adım adım deneyebilirsiniz.

  1. Bozulmuş ve son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri atın.

Bazen sadece tarihi geçmiş yiyecekleri ortadan kaldırmak buzdolabı kokusunu gidermek için yeterli olabilir. Buzdolabındaki her raf ve çekmeceyi dikkatlice kontrol ederek bozulmuş sebze, meyve ve diğer gıdaları mutlaka atın. Özellikle açık bırakılan peynirlerin ağır ve keskin bir kokuya neden olduğunu belirtmek gerekiyor.

  1. Raf ve çekmecelerde karbonat kasesi bulundurun.

Buzdolabındaki bozuk yiyecekleri temizledikten sonra mutfak ve banyoların mucizevi formülü olan karbonat uygulamasına geçebilirsiniz. Karbonatla buzdolabı kokusu giderme işlemi için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  • Bir kaseyi yaklaşık bir bardak kabartma tozuyla doldurun.
  • Birkaç damla uçucu yağ ekleyin. Ferahlatıcı bir deneyim için limon ve portakal yağlarını tercih edebilirsiniz.
  • Kaseyi kokunun en yoğun olduğu bölgeye yerleştirerek 1-2 gün bekletin.
  1. Buzdolabını derinlemesine temizleyin.

İlk iki yöntemin işe yaramadığını fark ettiğinizde, detaylı bir buzdolabı temizliği zamanı gelmiş olabilir. Buzdolabı kokusu için ne yapılmalı diye uzun uzun düşünmek yerine aşağıdaki temizlik adımlarını uygulayabilirsiniz.

  • Buzdolabındaki tüm yiyecekleri çıkardıktan sonra meyve ve sebzeleri biraz suda bekletin. Böylece temizlik sırasında gıdalara sinmiş kokuları da bertaraf edebilirsiniz.
  • Raf ve çekmeceleri buzdolabından çıkararak ılık ve sabunlu bir suda bekletin.
  • Ardından raf ve çekmeceleri tıpkı bulaşıkları yıkadığınız gibi temizleyin.
  • 1:1 oranında beyaz sirke ve su karışımı hazırlayarak sprey şişesine koyun.
  • Karışımı buzdolabının içine püskürterek nemli bir bezle silin. Yiyeceklerin yapışmış olduğu alanları iyice ovmayı unutmayın.
  • Hazırladığınız spreyle buzdolabının ön ve yan bölümlerini de sterilize edebilirsiniz.
  • Çekmece ve rafları yerleştirerek buzdolabının kapağını kapatın ve kurumasını bekleyin.
  • İçindeki her şey kuruduğunda yiyeceklerinizi buzdolabına tekrar yerleştirin.

Bazı buzdolabı modellerinin iç yüzeyi sirke gibi aşındırıcılara karşı hassas olduğu için daha hafif formüle sahip yüzey temizleyici ürünlerini kullanmayı deneyebilirsiniz.

  1. Buzdolabının arkasındaki kondansatör serpantinlerini kontrol edin.

Her şeye rağmen kokulardan kurtulamıyorsanız, problem daha derinlerde olabilir. Buzdolabının arkasında bulunan kondansatör serpantinlerindeki toz birikintilerini temizleyerek yanık kokusu da dahil olmak üzere diğer kötü kokuları gidermeye çalışabilirsiniz.

  • Buzdolabınızın fişini çekin ve arkasına ulaşmak için duvardan uzaklaştırın.
  • Filtre ve ızgaraya benzeyen serpantin bölümündeki kalıntıları temizlemek için bir fırça veya kuru bez kullanabilirsiniz.
  • Daha gevşek tozları çekmek için elektrikli süpürge kullanabilirsiniz.
  • Buzdolabını normal pozisyona getirerek fişini prize takın.
  1. Buzdolabı sıcaklığını kontrol edin.

Buzdolabının ideal sıcaklıkta çalışması yiyeceklerin tazeliğini uzun süre boyunca korumak için oldukça önem taşıyor. Gereğinden fazla sıcak veya soğuk olması durumunda koku oluşumu kaçınılmaz hale geliyor. Bu nedenle buzdolabında koku oluşumunu gidermek için normal soğutma bölümünün genellikle 4 derecede olması tavsiye ediliyor. Dondurucu bölümünde ise -18 derece sıcaklık ideal kabul ediliyor.

  1. Limon dilimlerinden faydalanın.

Genellikle tencere ve doğrama tahtalarını temizlemek için kullanılan limonlar aynı zamanda doğal bir buzdolabı koku giderici işlevi görüyor. Bir tabağa birkaç parça limon dilimleyerek 24 saat boyunca buzdolabında bekletebilir ve kötü kokuların giderilmesini sağlayabilirsiniz.

Buzdolabı Kokusunu Gideren Doğal Yöntemler

Siz farkında olmasanız da gün içinde tükettiğiniz gıdalar besleyici özelliklerinin yanı sıra koku giderici olarak da fayda sağlıyor.

İşte buzdolabı kokusunu ne alır sorusu için en etkili 5 doğal yöntem:

  • Patates: Patatesler kokuları doğal bir şekilde emen gıdaların başında geliyor. Patatesleri soyduktan sonra buzdolabında bekletmek kokuları yok etmek için işe yarayabilir. Koku geçene kadar 2-3 gün boyunca bekletmeyi deneyebilirsiniz.
  • Karanfil: Portakal veya limon gibi aromatik asidikleri yarıya böldükten sonra içine bolca karanfil koyun. Ardından kokuları yok etmek için buzdolabına yerleştirerek kuruyana kadar bekletebilirsiniz.
  • Yulaf ezmesi: Tıpkı patatesler gibi, yulaf ezmesini alüminyum veya seramik bir kaseye koyarak kötü koku emilimini doğal bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
  • Kahve: Buzdolabının çeşitli raflarına kahve çekirdeği veya kahve telvesi koyarak birkaç gün içinde kokuları ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Aktif karbon: Evcil hayvanlardan ve küflerden kaynaklanan rahatsız edici kokuları nötralize etmekte oldukça etkili sonuçlar gösteriyor.
temiz buzdolabı

Buzdolabı Kokusunu Önlemek için Yapılması Gerekenler

Söz konusu ev temizliği olduğunda, önlem almak sorunlarla başa çıkmaktan daha kolay. Buzdolabı kokularında da aynı durumun geçerli olduğunu söylemek mümkün. Bu nedenle temizliğin ardından kokuların tekrar oluşmasını önlemek için aşağıdaki basit kurallara dikkat etmenizde fayda var.

  • Buzdolabını maksimum 5 santigrat derece sıcaklıkta tutun.
  • Haftalık alışverişinizi yaparken meyve ve sebze gibi çabuk bozulan yiyecekleri kapalı kaplara veya buzdolabının altındaki çekmecelere koyun.
  • Buzdolabınızı düzenli olarak temizleyin. Her gün derinlemesine temizlik yapmanız gerekmiyor, fakat yemek artıklarını fark ettiğiniz anda sirke-su karışımıyla hemen silmenizde fayda var.
  • Buzdolabı kokusunu önlemek için hava sirkülasyonunun ideal düzeyde olması gerekiyor. Bu nedenle yiyecek ve içeceklerle tıka basa doldurmamaya dikkat etmelisiniz.

Uzun lafın kısası, tıpkı diğer ev sorunları gibi buzdolabı kokuları da genellikle ihmal sonucu meydana geliyor. Sağlığı doğrudan ilgilendiren bu fonksiyonel mutfak eşyasının görevini yerine getirmesi için düzenli bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Kaynak: blog.n11.com/

İlginizi Çekebilir

Sarımsak çürümemesi için nasıl saklanmalı

Sarımsak saklama yöntemi, çürümemesi için sarımsa nasıl saklanmalı, korunmalı. mutfakta sarımsak nasıl saklanır. sarımsağın uzun …

Sınırsız Hosting