Ana Sayfa / Yaşam / Çay tuzla mı, şekerle mi içilmeli

Çay tuzla mı, şekerle mi içilmeli

Çay nasıl içilmeli, çaya tuz eklenmeli mi, şeker mi eklenmeli tartışması. Çaya tuz tartışması ABD ile İngiltere arasında krize yol açtı. ABD’li bir kimya profesörü, çayın içine bir tutam tuz eklemenin lezzeti artırdığını söylemesi tartışmaları ateşledi. Bu olay, İngiltere’nin ve dünyanın gündemine bomba gibi düştü. ABD’nin Londra Büyükelçiliği ise esprili bir yaklaşımla, “Böyle çirkin bir teklifin özel İlişkimizin temellerini tehdit etmesi nedeniyle kayıtsız kalamayız” diyerek konuya dahil oldu. Tartışma, beklenmedik bir diplomatik krize dönüştü. Gelin bakalım Türkiye bu konunun neresinde.

Çay tuzla mı yoksa şekerle mi içilmeli tartışması. Çaya tuz ekleme tartışması ABD ve İngiltere arasında krize yol açtı.

ÇAY TUZLA DEMLENİR Mİ?

ABD’li Kimya Profesörü Michelle Francl, Demlenmiş: Çayın Kimyası adlı kitabının tanıtımı için yaptığı basın açıklamalarında ‘mükemmel demleme’ için çaya tuz atılması yönündeki açıklaması İngiltere’de çok tartışıldı.

Francl’ın açıklaması, “Bir ABD’li profesörün çayın nasıl yapılacağına yönelik İngilizlere ders vermesi” niteliğinde yorumlara sebep oldu ve nihayetinde ABD’nin Londra Büyükelçiliği konuyla ilgili esprili bir basın açıklaması yaptı.

‘ABD’nin resmi politikası değildir!’

İngiltere’den yükselen tepkiye karşı Londra’daki ABD Büyükelçiliği açıklama yaptı. Açıklamada, “İngiltere’nin güzel halkının yüreği ferah olsun; çaya tuz atmak gibi akla hayale sığmayacak bir düşünce resmi ABD politikası değildir. Hiçbir zaman da olmayacaktır” denildi.

Büyükelçilik esprili diplomatik mesajını, “ABD Büyükelçiliği çayı doğru şekilde yapmaya devam edecek. Mikrodalgada ısıtarak” ifadesiyle bitirdi.

ABD’nin Londra Büyükelçiliğinden gelen çay açıklamasına, İngiltere Kabinesinden yanıt geldi.

İngiltere, her ne kadar bu tartışmaya esprili bir dille yaklaşmış olsa da, çayın mikrodalgada ısıtılamayacağını yeniden belirtmeyi de ihmal etmedi:

“İlişkimizi takdir ediyoruz. Ancak size bu konuda katılmıyoruz. Çay sadece çaydanlık kullanılarak yapılabilir”

ABD’li Kimya Profesörü Michelle Francl, amacının diplomatik kriz oluşturmak olmadığını söyleyerek kendini savunuyor.

Haberin yayılması sonrası elektronik posta yağmuruna tutulduğunu söyleyen Francl, “Bu kadar çok insanın çaylarındaki tuzu konuşacaklarını düşünmemiştim” diyor.

Çaya tuz atılarak demlenmesinin Çin’de 8. Yüzyıldaki el yazmalarında olduğu ifade edildi. Francl, çay demlenirken konulacak çok az miktarda tuzun, çaya acı tat veren bir maddeyi engellediğini belirtti.

Türkiye çay tüketiminde birinci sırada

En çok çay tüketilen ülkelerin sıralaması, yıldan yıla farklılık gösterirken Almanya merkezli istatistik platformu Statista, 2016 yılındaki araştırmasında Türkiye’nin kişi başı çay tüketiminde birinci sırada yer aldığını açıklamıştı.

İrlanda ikinci sırada ve İngiltere çay tüketiminde üçüncü sırada yer almakta.

İlginizi Çekebilir

Semed Ötünç çetesine baskın

Bursa’da çökertilen çete Semed Ötünç örgütü çökertildi. Polisten Bursa’da suç örgütüne darbe. Semed Ötünç suçz …

Sınırsız Hosting