Ana Sayfa / Kadınca / Çocuğa ilk tuvalet eğitimi

Çocuğa ilk tuvalet eğitimi

Hepimiz anne baba olduk ve en zor sorunlardan biride çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanmasıdır. Ebeveynler çocuğu tuvalete nasıl alıştırmalı neler yapmalı. doktorlar çocukta tuvalet eğitiminin otorite savaşına dönmemesi gerektiği konusunda hem fikir. peki o zaman çocuk tuvalete nasıl alıştırılacak, nasıl çişini kakasını yapması öğretilecek tuvalette? bilgikahini olarak bu makalemizde çocuk ve tuvalet eğitimini işliyoruz. 

Tuvalet alışkanlığı çocuğa ilk ne zaman verilmeye başlanmalı ve ilk olarak ne yapmalı tuvalet alışkanlığı kazanması için diye anne babalar çok sık soru soruyor. Uzmanlar, birçok ebeveynin tuvalet eğitimi sırasında zorlandığını ve çocuklarına nasıl davranacağını bilemediğini vurguluyor.

ÇOCUK TUVALET İÇİN PSİKOLOJİK OLARAK HAZIRLANMALI

Çocuğunuzun hal ve hareketlerini artık iyice gözlemleyin. çünkü bebeklikten çıkıp çocukluk dönemine giriyor ve artık bir benliği var. bu dönemde çocuğun tuvalet için hazırlanması da önemli. Tuvalet eğitiminde çocuğun hem fizyolojik hem de psikolojik bakımdan hazır olması gerektiğine dikkat çeken İnsula Psikoloji ‘den Uzman Klinik Psikolog Gülşah Öztürk Erten, tuvalet eğitiminin verileceği ideal zaman aralığının 18-36. aylar olduğunu belirtiyor.

Tuvalet eğitiminin verildiği yaşın, 2 yaş sendromu olarak da anılan çocukların yoğun inatlaşma dönemlerine denk geldiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Gülşah Öztürk Erten, “Çocuklar, bu yaş dönemlerinde bir nevi kişisel alanlarını oluşturmaya çalışıyor ve ebeveyn ile güç savaşına girebiliyor. Böylece sınırlarını öğreniyorlar. Bu dönemde anneyle kıyafet seçimi, yemek seçimi gibi birçok konuda savaş başlıyor. Tuvalet eğitiminde ise durum farklı. Bu süreçte anne, birden çok hassas davranmaya başlıyor. Ses tonu çok yumuşak ve heyecanlı oluyor. Çocuk bir yandan kaslarını kendi başına kullanabilmenin, tutma ve bırakma eyleminin hazzını yaşarken bir yandan da anneyi bu şekilde kontrol edebildiğinin farkına varıyor. Annenin tuvalet için bu bekleyişi çocuk için bir zafer olarak nitelendirilebilir. İlk defa bir alanda sadece kendisi karar verebiliyor.”

2 YAŞ BEBEKTE VE TUVALET ALIŞKANLIĞI

Çocuklarda tuvalet eğitimine başlama sürecinde çevresel koşulların eğitimin başarısında önemli olduğunun altını çizen Gülşah Öztürk Erten, “Konunun psikolojik boyutları düşünüldüğünde çocuklar için sıkıntılı bir dönem. Eğitimin sağlıklı olması açısından aileye yeni bir kardeş gelmesi, boşanma, kreşe başlama, bir yakını kaybetme, önemli hastalık geçirme ve ev değişikliği gibi dönemlere denk gelmemesine dikkat etmekte fayda var’’ şeklinde açıklama yaptı.

ANNE VE BABAYA BEBEK İÇİN TUVALET ÖĞÜTLERİ

Çocuk tuvaletten korkuyor mu ve girmek istemiyor mu? Peki çocuğum nasıl çişini kakasını yapacak tuvalette bu sorunu nasıl aşarım diye sorabilirsiniz. Çocuğunuzun içinde bulunduğu dönemin özelliklerini iyi bilin ve tuvalet eğitimini çocukla otorite savaşı haline getirmeyin.

Bu dönemin, fizyolojik ve psikolojik olarak hazır bulunurluk gerektirdiğini unutmayın ve eğitime başlamak için çocuğunuzu zorlamayın.

Sabırlı olun ve çocuğunuza sert tepkiler ve ceza vermekten kesinlikle kaçının. Çocuğunuzun bunlara maruz kalması ileride kişilik olarak otorite karşısında sıkıntı yaşayan, özgüveni düşük, aşırı düzenli bireyler olmasına neden olabilir.

Çocuğunuz tuvalet eğitimine başladığında aşırı sevinç ya da beklentiye girmeyin, bunun doğal bir süreç olduğu aklınızdan çıkarmayın.

Bu dönemde çocuğunuza teşvik için büyük ödüller koymak çocuğun bu durumu kullanabileceği bir süreç haline gelebilir, dikkatli olun.

Eğitimin çocuğunuzun kişiliğini etkileyen önemli bir süreç olduğunu unutmayın.

Tuvalet eğitimi konusunda sorun yaşarsanız bir uzmandan destek almaktan çekinmeyin.

İlginizi Çekebilir

Merkez Bankası son faiz kararı 25 Nisan

MB 25 Nisan faiz kararı açıklandı. Borsada merkez gazı. Piyasaların kilitlendiği faiz kararı açıklandı. Merkez …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting