Ana Sayfa / Sağlık / Crush (Ezilme) sendromu nedir, nasıl geçer

Crush (Ezilme) sendromu nedir, nasıl geçer

Crush sendromu asıl atlatılır nedir tedavisi nasıl yapılır sorusu. Crush ezilme sendromu deprem bölgelerinde çok görülüyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kayıpları artıyor. Enkaz altından çıkarılan yaralı vatandaşların ezilme yani crush sendromuna karşı önlem alınmaya çalışılıyor. Deprem bölgesinde hipotermik gelen yaralıların ‘crush sendromu’ nedeniyle diyalize ihtiyaç duyabileceği de vurgulandı. Peki Deprem sonrası görülen ezilme (crush) sendromu nedir, belirtileri ve bulguları nelerdir?

Crush sendromu nasıl atlatılır, CÇrush kelime anlamı ne ne manaya geliyor bilgisi. Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Hatay, Adıyaman, Adana, Osmaniye, Diyarbakır’da yıkım ve ölümlere neden olan 7.7 ve 7.6’lık depremlerde toplam 3 bin 534 kişi hayatını kaybetti. Kar yağışının olduğu deprem bölgesinde ise enkaz altında kalanlar gibi afetzedeler ve afet personeli yardımcı oluyor. Kötü hava koşulları sebebiyle ezilme (crush) sendromu hakkındaki araştırmalar artıyor. Peki Deprem sonrası görülen ezilme (crush) sendromu nedir, belirtileri ve bulguları nelerdir?
CRUSH SENDROMU NE DEMEK?
Crush Sendromu, genellikle deprem, maden kazası, patlama gibi olaylardan sonra görülen bir sendromdur. Crush Sendromunun uzun süreli sıkışma ve hareketsizlik sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu sendromda kaslarda ağır ezilmeler ve yaralanmalar meydana gelir. Crush Sendromu sonucunda şok, böbrek yetmezliği, kalp ve solunum yetmezliği görülebilir.

Belirgin doku zedelenmesi ve kas nekrozu vardır. Kasların aşırı derecede ezilmesi, hızlı ve etkili bir tedavi uygulanmadığı durumda ölümle sonuçlanabilecek bir sürece ilerleyebilir.

CRUSH SENDROMU BELİRTİLERİ
Crush sendromunda büyük bir kas kütlesinde ezilme veya yaralanma meydana gelir.

Enkaz altında kalan, sıkışan uzuvlarda hareket bozuklukları ve şişme/gerginlik yaşanabilir. Bu uzuvda nabız hissedilmeyebilir.

Crush sendromlu kişi enkaz altından çıktığında sağlıklı görünebilir. Ancak bir süre sonra ezilen doku proteinleri kana karışır ve başta böbrek olmak üzere kalp ve akciğer bu durumdan etkilenir.

Crush sendromunun en dikkat çekici belirtisi idrarın renginin kahverengiye dönmesidir.

Halsizlik, ödem, düşük tansiyon görülebilir. Şok yaşanabilir.

Vücut kimyası bozulduğu için kusma, görülebilir.

Kanda üre, ürik asit, potasyum ve fosfat yükselebilir.

İlginizi Çekebilir

Kahtalı Mıçe isyan etti

Gırtlak kanseri olduğu öne sürülen Kahtalı Mıçe, çıkan haberlere isyan etti. Gırtlak kanserine yakalandığı iddia …

Sınırsız Hosting