Ana Sayfa / Kime Ait / D sınıf ehliyet yaşı 24 oldu

D sınıf ehliyet yaşı 24 oldu

D sınıfı ehliyet yaşı kaç oldu, 24’e düştü mü sorusu. D sınıfı ehliyet ile hangi araçlar kullanılabiliyor, D sınıfı ehliyet ücreti ne kadar. D sınıfı ehliyet için uygulanan 26 yaş sınırı 24 yaşa düşürüldü.

Ehliyet türleri ve D sınıfı ehliyet özellliği kullandığı araçlar ve D sınıfı ehliyet nasıl alınır ücreti bilgileri. D sınıfı ehliyet için yaş şartı 24 oldu daha önce 26 idi. D sınıfı ehliyet için uygulanan 26 yaş sınırı 24 yaşa düşürüldü.

D SINIFI EHLİYET SÜRESİ

D sınıfı ehliyet, yeni ehliyet türlerinde biri olarak karşımıza çıkmaktadır. D sınıfı ehliyet; DE, D1 ve D1E sınıfı ehliyet ile karıştırılsa da, D sınıfı ehliyet hepsinden farklıdır. Aslen D sınıfı ehliyet otobüs kullanmak için edinilmesi gereken ehliyet türüdür. Lakin D sınıfı ehliyet sadece otobüsleri kapsamamaktadır. Peki D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? D sınıfı ehliyet nedir? Fiyatları, yaş sınırı ve şartları ile birlikte D sınıfı ehliyete dair merak edilen her şey aşağıda!
D SINIFI EHLİYET NEDİR?
D sınıfı ehliyet, otobüs ve minibüs kullanmak isteyen kişilerin alması gereken ehliyet türüdür. Bu ehliyet türünün içeriği sadece otobüslerde oluşmamakla birlikte, aslen otobüs kullanmak isteyenlerin D ehliyeti alması zorunludur. Zira sadece minibüs kullanacak kimselerin D1 sınıfı ehliyet alması yeterlidir. D sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıldır.

D sınıfı ehliyet almanın bazı koşulları bulunmaktadır. Bunlardan ilki deneyim ve tecrübeye sahip olmaktır. Bunun için D sınıfı ehliyet almak isteyen kimselerin öncelikle B sınıfı ehliyete sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca D sınıfı ehliyete ilişkin diğer ehliyetlere kıyasla daha sıkı bir yaş sınırı bulunmaktadır. D sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 24 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir.
D SINIFI EHLİYET HANGİ ARAÇLARI KULLANIR?
D sınıfı ehliyete sahip olan kişilere özel kullanılabilen araç otobüstür. Lakin D sınıfı ehliyet sadece otobüsü kapsamamaktadır. D sınıfı ehliyet ile; B, B1, D1, F ve M sınıfı ehliyet ile kullanılabilen araçlar da kullanılabilmektedir. Yani D sınıfı ehliyete sahip insanlar şu araçları kullanabilir:

Otobüs,
Minibüs,
Otomobil,
Traktör,
Motor bisiklet,
Kamyonet.
D SINIFI EHLİYET E SINIFINI KAPSAR MI?
D sınıfı ehliyet ile merak edilen bir diğer soru ise E sınıfı ehliyeti kapsayıp kapsamadığıdır. E sınıfı ehliyet tır kullanma ehliyetidir. 2016 yılından sonra D sınıfı ehliyet alanlar kişiler tır kullanamaz. yani 2016 yılından sonra D sınıfı ehliyet, E sınıfı ehliyeti kapamamaktadır.

D SINIFI EHLİYET ALMA ŞARTLARI
D sınıfı ehliyet alma şartları şunlardır:
24 yaşını doldurmuş olmak,
B sınıfı ehliyete sahip olmak,
Gerekli ehliyet sınavlarını başarı ile tamamlamak,
Ehliyet almaya engel bir sağlık sorununa sahip olmamak,
En az ilkokul mezunu olmak,
Sürücü belgesinin süresiz olarak geri alınmış olmaması.
D SINIFI EHLİYET NASIL ALINIR?
D sınıfı ehliyet almak için öncelikle gerekli ehliyet sınavlarına girmek ve bunları başarı ile tamamlamak gerekmektedir. D sınıfı ehliyeti alabilmek için birtakım evraklara sahip olmak gerekmektedir. D sınıfı ehliyet için gerekli evraklar şunlardır:

Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan 2 adet biyometrik fotoğraf,
Nüfus cüzdanı fotokopisi,
“Sürücü olur” isimli sağlık raporu,
Kan grubu kartı,
Öğrenim durumunu gösterir belge,
Adli sicil kaydı.
D SINIFI EHLİYET FİYATLARI
D sınıfı ehliyete almak için sürücü kursuna kaydolmak gerekmektedir. Sürücü kursu fiyatları farklılık göstermekle birlikte, ortalama olarak D sınıfı ehliyeti sürücü kursu fiyatları 2021 yılı için 2.390 TL civarındadır. D sınıfı ehliyet almak için ise ayrıca birtakım harçların yatırılması gerekmektedir. D sınıfı ehliyet harç ücretleri toplamda 1.638,4 TL tutmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Ankara emekli mitingi tarihi ve saati

Emekli mitingi Ankara kaç kişi katıldı katılacak bilgisi. 26 mayıs Ankara büyük emekli mitingi. CHP …

Sınırsız Hosting