Ana Sayfa / Gündem / Dinen yılbaşı kutlamak günah mı?

Dinen yılbaşı kutlamak günah mı?

Noel mi yılbaşı mı? Dinen yılbaşı kutlamak günah mı, diyanet Yılbaşı kutlaması için ne diyor bilgileri. Yılbaşı ile noel aynı şey mi? Ocak ayına sayılı günler kala milyonlarca kişi yılbaşı hakkında birçok sorunun cevabını araştırıyor. Milyonlarca kişi “Yeni yıl kutlamak haram mı?” gibi soruların cevaplarını araştırıyor.

Yılbaşı kutlamak günah mı İslam’a göre bilgisi. Yılbaşı ile noel aynı şey mi, Hristiyanlar için en önemli bayram hangisi. diyanete göre yılbaşı kutlamak dinen günah mı bilgisi. Noel kutlamak veya Noel ile ilgili bir şeyler yapmak, başka dinlere benzemek anlamına gelmektedir. Dinimiz İslam başka dinlere ve kültürlere benzemek kesinlikle yasaklanmıştır. Peki, yılbaşı kutlamak haram mı? 2020’ye girmeden önce milyonlarca kişi “Noel nedir?” , “Noel ile yılbaşı aynı şey mi?” , “Yılbaşı kutlamak günah mı?” gibi soruların cevaplarını araştırıyor. İşte, yeni yıl hakkında merak ettikleriniz.

Noel nedir?
Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde kutlanan, İsa’nın doğumunun hatırlatıldığı Hristiyan bayramıdır. Christmas da denilen Noel, Doğuş Bayramı, Kutsal Doğuş veya Milat Yortusu olarak da bilinir. Kutlandığı ülkelerde bayram olarak bilinen Noel, nüfusunun çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu birçok ülkede resmi tatildir. Noel ve yılbaşı aynı şey değil. Noel, Hz. İsa’nın doğum gününün kutlandığı Hristiyanlara özgü bir bayramdır.

Yılbaşı kutlamak haram mı?
Noel Kutlamak veya Noel ile ilgili birşeyler yapmak, başka dinlere benzemek anlamına gelmektedir. İslam dininin başka kutsal günleri vardır ve bu günlerde yapılacak başka ritüellerde vardır. İslam Dininde başka dinlere ve kültürlere benzemek kesinlikle yasaklanmıştır.

“Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır.” (Ebu Davûd, Libas 4) hadisinde de belirtildiği gibi, Hristiyanlar’ın adetlerine uyum sağlamak ve onlara benzeşmek, İslam dininde yasaklanmıştır. Yine Maide Suresi 5. Ayet’te de belirtilmiştir ki; “…Sizden kim onları dost edinirse, oda onlardandır…” (Maide: 5/51)

Müslümanların takvimi “Hicri Takvim’dir”. Günümüzde her ne kadar bazı sebeplerden ötürü Miladi Takvim kullanılsa da, Müslümanların esas yılbaşı Hicri Yılbaşı’dır. Hicri Takvim’in yeniyılı ise dualar ve ibadetler ile ihya edilir.

Diyanet’ten yılbaşı açıklaması
Diyanet İşleri’nin eski başkanı Mehmet Görmez bu konuda birkaç sene önce şu açıklamaları yapmıştı: Hiç kimse pagan kültürüyle tüketim kültürünün, haz ve eğlence kültürüyle birleşerek, birleştirerek çocuklarımız ve gençlerimiz üzerinde bir yozlaşma kültürünü meydana getirmesinin doğru olduğunu söyleyemez. Hele hele bütün bunların da noel, çam ağacı, kumar, içki, spor toto, loto gibi insanı kendisinden ve Rabbinden uzaklaştıracak davranışlarla birleşerek, birleştirilerek, toplumun yozlaşmasına izin veren bir geleneğin oluşmasına, Diyanet İşleri Başkanlığı daima bunun doğru olmadığını, şefkatli bir şekilde topluma ifade etmeye, dostça bu uyarısını yapmaya devam eder. Pagan kültürü, tüketim kültürü, haz ve eğlence kültürüyle birleşerek gençlerimiz üzerinde bir yozlaşma kültürü meydana getirmesinin doğru olmadığını söylemeye devam ederiz. Bunun, noel ve çam ağacının gölgesinde yapılması hiçbir dine ve hiçbir inanca göre de doğru olduğunu ortaya koymaz. Bunu açıkça ifade etmek isterim.

İlginizi Çekebilir

Muharrem Erkek tüm müdürleri görevden aldı

Çanakkale son dakika haberleri. Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, belediyedeki tüm müdürleri görevden aldı. Muharrem …

Sınırsız Hosting