Ana Sayfa / Sağlık / Dişte hastalık düşük nedeni

Dişte hastalık düşük nedeni

Diş ve diş eti hastalıkları kadınlar için düşük riskini arttırıyor. Diyabete de yol açan ağız ve diş hastalıkları mutlaka tedavi ettirilmeli. Ağız ve diş sağlığı hastalıklarının genel sağlık sorunlarıyla entegre olduğunu söyleyen Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Dr. Abdullah Uysal, ” Ağız ve diş sağlığına dikkat etmek çok önemli, özellikle hamile kadınlarda diş çürükleri düşük riskini 8 kat artırırken; insanlardaki diş eti hastalıkları da diyabeti tetikliyor” dedi.

Dişimiz çok önemli. Sağlık için diş ve diş eti hastalıklarına ve ağız bakımı çok önemli. Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında ağız ve diş sağlığının önemine dair açıklama yapan Dr. Uysal, diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının çeşitli hastalıklara yol açtığını belirtti. Bu haftanın amacının ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemlere dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak olduğunu dile getiren Dr. Uysal, ” Ağız ve diş sağlığını bozan faktörler vücut sağlığını da etkilemektedir. Diş çürükleri ile dişeti hastalıkları; kalp- damar hastalıkları, kronik solunum yolları hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum gibi hastalıkların risklerini arttırmaktadır. Herkese ağız ve diş sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatmak isterim. Genel sağlık problemleri yaşayan insanların da diş etlerine ve ağız ve diş sağlıklarına dikkat etmeleri çok önemli. Aksi halde ciddi sağlık sorunlarıve riski ortaya çıkıyor” diye konuştu.

“AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PROBLEMLERİ KADINLARDA DÜŞÜK RİSKİNİ 8 KAT ARTIRIYOR”

Toronto Üniversitesi’nde ağız ve diş sağlığı üzerine yapılan bir çalışmadan örnek veren Dr. Uysal şöyle konuştu:

“Yetişkin bireyler için, ağız ve diş sağlığı problemi olan hastalarda özellikle kadınlarda düşük görülme oranının 8 kat arttığı, koroner kalp problemlerinin 7 kat görülme ihtimalinin yükseldiği ve solunum problemlerinin de yine 4-5 kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. Çocuklar için ise ağız ve diş sağlığı problemleri büyüme ve gelişmeyi oldukça etkiliyor. Ağız ve diş sağlığı bozuk olan çocuklar ideal kilolarına ulaşamıyor. O yüzden ağız ve diş sağlığını sadece ağız içerisindeki problem olarak değil genel bir problem olarak düşünmekte daha çok fayda var.”

“DİŞ ETİYLE İLGİLİ SORUNLAR DİYABETE YOL AÇABİLİR”

“Öncesinde diyabetin bir sonucu olarak diş etinde problem görüldüğü belirtilmekteyken artık tam tersi diş etiyle ilgili problemlerin diyabete yol açabileceği şeklinde yayınlar var” diyen Dr. Uysal, “Hastaların kontrole gittiklerinde ‘Hemoglobin A1c’ değerlerine düşmemesine sebep ağız ve diş sağlığındaki, özellikle diş eti problemlerindeki uygulanmayan tedaviler ve var olan sorunların neden olduğu ifade edilmekte. Bu konuda çok dikkat etmek lazım özellikle diyabet hastalarının diş etleriyle ilgili problemlerini bir an önce tedavi ettirip, çözüme ulaştırmaları gerekiyor” diye konuştu.

Hamilelik döneminde belirli periyotlarda müdahalelerde bulunabildiklerini, fakat bazı dönemlerde anestezi yapamadıklarını aktaran Dr. Uysal, özellikle böyle bir planlama yapmadan önce kadınlara mutlaka ağız ve diş sağlığı ile ilgili bütün problemlerini çözmeleri uyarısında bulundu. Aksi takdirde araştırmaların kötü bir ağız hijyeninin düşük oranını 8 kat oranında tetiklediği sonucunun çıktığını ifade etti.

İlginizi Çekebilir

Kahtalı Mıçe isyan etti

Gırtlak kanseri olduğu öne sürülen Kahtalı Mıçe, çıkan haberlere isyan etti. Gırtlak kanserine yakalandığı iddia …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting