Ana Sayfa / Kime Ait / Dolar ne kadar oldu 14 Ağustos

Dolar ne kadar oldu 14 Ağustos

Döviz kuru son rakamlar 14 Ağustos 2018. Dolar kaç lira oldu bugün. Dolar kaç liradan alınıp satılıyor, Euro’da son durum ne 14 Ağustos salı belli oldu.Dolar kurunda yaşanan hareketlilik “dolar ne kadar” sorusunu gündemde tutmaya devam ediyor. Dolar/TL dün BDDK ve Merkez Bankası’nın önlemlerinden sonra dalgalı bir seyir izliyordu. Bugün ise saat 09.30 itibari ile aşağı yönlü bir seyir izliyor. İşte dolarda son durum…

14 Ağustos dolar kaç lira oldu, döviz kuru son fiyatlar ve dolardaki düşüş sürer mi, altın yükselmeye devam eder mi sorusu. Dolarda yaşanan hareketlilik merak konusu oluyor. Dolar/TL, ABD-Türkiye gerginliği para politikasına ilişkin endişeler ve TL’deki değer kaybının şirketlere ve makro göstergelere zarar vereceği endişesiyle piyasalarda 7.24 ile zirveyi test ettikten sonra TCMB ve BDKK adımlarıyla güne düşüşle başlamıştı.

DÜN NE OLMUŞTU?

Dolar ve euronun çok sert yükselişinin ardından önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Hürriyet gazetesine verdiği röportajda, Pazartesi sabahtan itibaren piyasaları rahatlatmak için kurumların gerekli aksiyonları alacağını ve bu konuda gerekli duyuruları piyasa ile paylaşacağını söylemişti.

Ardından BDDK bankaların yurtdışıyla yaptıkları TL-döviz para swap işlemlerini bankaların yasal özsermayesinin yüzde 50’siyle sınırladığını gece yarısı duyurdu. Dün sabah erken saatlerde ise TCMB finansal istikrarın desteklenmesi ve etkin işleyişin sürmesi için TL ve döviz likidite yönetimine ilişkin tedbirler açıkladı.

TCMB ayrıca zorunlu karşılık değişiklikleri de yaparken, yaklaşık 10 milyar TL, 6 milyar dolar ve 3 milyar dolar karşılığı altın cinsinden likidite sağlanmış olacağını da açıkladı. TCMB sonrasında haftalık repo ihalesi de açmayarak piyasayı likidite ihtiyaçları için faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 19.25’e yönlendirdi.

POLİTİKA FAİZİNDEN FONLAMA YAPMADI

Bankacılar TCMB’nin dün politika faizinden fonlama yapılmamasının önemine dikkat çekerken, dünkü fonlama kompozisyonunu TCMB’nin likidite adımlarıyla sıkılaştırmaya gidebileceğinin ilk sinyali olarak görüyorlar. Bankacılar dün piyasanın TL likidite ihtiyacının düşük olduğunu bu nedenle yüzde 19.25’ten fonlama kullanılmayabileceğine dikkat çekerken önümüzdeki günlerde benzer fonlama prensibinin devam etmesi halinde bankanın geçmişte de benzerleri görüldüğü üzere Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına gitmeden faiz artışına gitmiş olabileceğini belirttiler.

MAAŞ GİRİŞİ OLDU

Piyasanın dün maaş girişi nedeniyle likidite fazlası olduğunu ve dolayısıyla haftalık repo ihalesi açmayan TCMB’nin likidite çekmediğini söyleyen aynı bankacı, “Hafta sonuna doğru gecelik fonlamadan faydalanılırsa biraz etkisi olur ancak mevcut parametrelerle, haftalık ihalede hiç vermese bile fonlama maliyetinin yükselebileceği yer gecelik borç verme faizi olan yüzde 19.25. Bu da sadece 150 baz puanlık bir artış demek ki yapılması gereken artış çok daha yüksek, 7-10 yüzde puan civarında” dedi.

BANKALAR SERT DÜŞTÜ

Türkiye’nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) dün primi dolar/TL’nin yeni tarihi zirveyi görmesiyle öğle saatlerinde 586 baz puanı aşarak Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, dün TV’lerde katıldığı canlı yayında bankacılık sisteminde açık pozisyonun olmadığına dikkat çekerek, ciddi bir spekülatif atakla karşı karşıya olduklarını ve kurdaki hareketlerin yatıştırılması gerektiğini söyledi.

Bali “Kur artışı karlılıkları azaltıyor, sermaye yeterliliklerimizi iyi idare etmeye çalışacağız; faizi çok sevmeseniz de gerektiği yerde her enstrüman kullanılabilmeli” dedi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise hafta sonu yaptığı açıklamada, ekonomiye kur üzerinden “operasyon” uygulanmaya çalışıldığını ancak Türkiye’yi tehdit etmenin kimsenin haddi olmadığını belirtirken, faiz konusunda da tuzağa düşülmeyeceğini vurgulamıştı.

İlginizi Çekebilir

Yapı Kredi Bankası kaç paraya satılıyor?

Yapı Kredi Bankası kime ait., hisse durumu ve kim alacak bilgisi. Yapı Kredi kaç para …

Sınırsız Hosting