Ana Sayfa / Sağlık / Dünyadaki en iyi çorba yayla çorbası

Dünyadaki en iyi çorba yayla çorbası

Dünya üzerinde yapılan en iyi çorbalardan biri de yayla çorbası seçildi. dünyanın en leziz ve sağlıklı 20 çorbası arasında yayla çorbası da var. Türkiye’den yayla çorbası dünyanın en iyi 20 çorbası arasına girdi peki yayla çorbasının yapılışı nasıl, tarifi ve yayla çorası neye iyi geliyor sağlığa faydası. 

Yayla çorbası dünyadaki en iyi 20 çorba arasındaki yerini aldı. Dünya üzerinde yapılan en iyi 20 çorba arasına Türkiye’den giren yayla çorbası olunca herkes yayla çorbası nasıl pişirilir tarifi diye aramaya başladı.

Yoğurtlu çorbalar özellikle de yayla çorbası lezzete kısa yoldan kavuşmak isteyenlerin favorilerinden. Bu tarifimiz de yapılışı en kolay yayla çorbasını anlatıyor. Evde bulunan birkaç temel malzemeyle en fazla yarım saat içinde yapabileceğiniz bu çorbayı siz de çok beğeneceksiniz. İşte oldukça pratik ve lezzetli yayla çorbası tarifi ve malzemeleri..
Yapımı için malzemeler
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
Yarım çay bardağı pirinç
Tuz
Sıcak su
Üzeri için:

Tereyağı ya da sıvı yağ
Nane
Kolay yayla çorbası tarifi Nasıl yapılır?
Yayla çorbası için birinci adım olarak pirinci haşlayıp süzün.
Un, yoğurt ve yumurta sarısını pürüz kalmayana kadar çırpın ve tencereye alın.
Ilık su ekleyip karıştırın.
Haşladığınız pirinci de ekleyin ve kıvamı koyulaşana kadar kaynatın.
Altını kapatıp tuzunu ilave edin ve ocaktan alın.
Tereyağı ya da sıvı yağı tavada kızdırıp naneyi içinde kavurun.
Çorbanızın üzerine gezdirip servis edin. Afiyet olsun.
Yayla Çorbası Çeşitleri

Geleneksel Türk mutfağında çorbalar da çok önemli bir yer tutar. Her yemeğin başlangıcında içilen çorbaların ise mideye birbirinden çok yararı vardır. Farklı çeşitleri olan çorba genellikle ana öğün olarak da tüketilebilir. Yayla çorbası da en bilinen ve sevilen çorbalardan bir tanesidir. Yayla çorbasının ise birbirinden farklı çeşitleri bulunmaktadır. Pirinç ve yoğurt ile yapılan bu çorbanın farklı versiyonları da bulunmaktadır. Günümüzde birbirinden farklı yayla çorbası çeşitleri de bulunur. Özellikle unsuz yayla çorbası ile yumurtasız yayla çorbası da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra şehriyeli yayla çorbası da çok sık yapılmaktadır.

Yayla Çorbası Püf Noktaları

Yayla çorbasının birbirinden farklı çeşitleri bulunur. Püf noktalar bilindiği takdirde yayla çorbası da çok daha lezzetli olacaktır. Buna göre yayla çorbası için pirinçlerin iyice haşlanması gerekir.

Yayla çorbası hazırlanırken yumurta, un ve yoğurt su ile birlikte karıştırılmalıdır. Bu şekilde yayla çorbasının terbiyesi de hazırlanır.

Yayla çorbasının kesilmemesi çok önemli. Bu nedenle yumurtalı terbiye yayla çorbasına yavaş yavaş eklenmelidir. Ayrıca çorbanın suyundan bir miktar alındıktan sonra yavaş yavaş terbiyeye eklenir. Bunun ardından ise aynı ısıya gelen terbiye ve çorba da birleştirilir.

Yayla çorbasının yağının içerisine nane atılır. İyice kızdırılan naneli yağ yayla çorbasının üzerine eklenir. Bu şekilde yayla çorbası da hazırlanmış olur.

Yayla çorbasının tuz miktarı genellikle damak zevkine uygun miktarda eklenmelidir.

Yayla çorbasının pirinçlerinin mutlaka iyi bir şekilde haşlanması gerekir. Pirinçler yayla çorbasının içerisinde asla diri kalmamalıdır.

Yayla Çorbasını Daha Nefis Yapacak Lezzet Önerileri

Yayla çorbasının lezzetli olması için bazı lezzet önerilerine dikkat edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra yayla çorbası yapılırken de önce pirinçler hazırlanmalıdır. Bu sayede yayla çorbasının pirinçleri iyice ezilene kadar haşlanmalı. Ayrıca yayla çorbasının terbiyesi de doğru ölçüde yapılmalıdır. Yayla çorbasında kıvamı tutturmak çok önemli. buna göre yayla çorbası ne çok kıvamlı ne de çok duru olmamalıdır.

Yayla çorbası içerisine naneli yağ konulmalıdır. Nane ve yağ iyice kızdırıldıktan sonra çorbanın içerisine eklenmelidir. Yayla çorbası hazırlanırken mutlaka kısık ateşte tahta kaşık ile karıştırılmalıdır. Bu şekilde yayla çorbası da rahat bir şekilde kolaylıkla hazırlanabilir. Yayla çorbasının kıvamı koyu olursa içerisine sıcak su konulduktan sonra 2- 3 dakika kadar ocakta kaynatılabilir. Bu şekilde yayla çorbası istenilen kıvama gelecektir.

Yayla Çorbası Sunumları

En sevilen çorbalardan birisi olan yayla çorbası hazırlandıktan sonra mutlaka sıcak servis edilmelidir. Servis edilen yayla çorbasının üzerine naneli yağ damlatılır. Ayrıca yayla çorbasının üzerine fırında kızartılan kruton ekmekler de konulabilir. İsteğe bağlı olarak yayla çorbası limon dilimi ile de servis edilebilir. Yoğurt gaz yapsa da pişirilen yoğurt gaz yapma özelliğini kaybettiği için rahat bir şekilde tüketilebilir.

Yayla Çorbasının Faydaları Var mıdır?

Yayla çorbasının faydaları saymakla bitmez. Besleyici ve doyurucu olan yayla çorbası bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Kötü kolesterolü dengeleyen yayla çorbası aynı zamanda vücudu kansere karşı korumaktadır. İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde yayla çorbası kan basıncını düzenlemesi ile bilinir. Yayla çorbası düzenli tüketildiği takdirde çocukların kemik gelişimini olumlu yönde etkiler. Bunun yanı sıra yayla çorbası bağırsaklardaki zararlı mikropların yaşamasını da engellemektedir. Yayla çorbasının sağlığa pek çok yararı vardır. Yala çorbası özellikle kışın tüketildiği takdirde pek çok hastalığa karşı vücudu korumaktadır. O nedenle yayla çorbası mutlaka düzenli aralıklar ile tüketilmelidir.

Yayla Çorbası Kaç Kalori?

Oldukça besleyici olan yayla çorbasının insan sağlığına pek çok yararı bulunmaktadır. Ortalama büyüklükte bir kase yayla çorbası toplam 94 kalori olarak bilinmektedir. Yayla çorbasına sunumda eklenen besinler kalori miktarını da arttırabilir. Bu nedenle yayla çorbası rahatlıkla tüketilebilir.

Yayla Çorbası Kilo Aldırır mı?

En besleyici ve yararlı çorbalar arasında yer alan yayla çorbasının kalori miktarı düşüktür. Bu nedenle yayla çorbası kilo aldırmaz. Yayla çorbasının kalori miktarı çok düşüktür. Her öğünde rahat bir şekilde tüketilen yayla çorbası diyet listelerinde de yer almaktadır. Özellikle zayıflamak isteyen kişiler rahatlıkla yayla çorbası tüketebilirler. Bu çorba yüksek oranda kilo artışı sağlamaz. Bu nedenle yayla çorbası herkes tarafından da rahat bir şekilde tüketilebilir. Bu çorba ise kilo aldırmaz.

İlginizi Çekebilir

Hastane randevusuna gitmeyene ceza

Hastane randevusuna gitmeyene 15 gün sağlık hizmeti verilmeyecek. Hastane randevusu alanlara büyük uyarı. Sağlık Bakanı …

Sınırsız Hosting