Ana Sayfa / Ekonomi / Emekli için zam yerine ikramiye formülü

Emekli için zam yerine ikramiye formülü

Emekliler zam beklerken hükümet tek seferlik ikramiye üzerinde çalışıyor iddiası. Ekim’de emekliye ara zam ve düzeltme gelecek mi diye beklenirken sadece tek seferlik ikramiye verileceği öne sürülüyor. Emekli ara zam beklerken büyük bir şok yaşadı. Milyonlarca emeklinin beklediği zammın gelmeyeceği belirtildi. Zam yerine ise emekliye tek seferlik 5000 TL ikramiye verilecek.

Emekli zammı Ekim’de Meclis’e gelecek mi derken ikramiye gündeme geldi. Emekliye tek seferlik 5 bin lira ikramiye verilecek yerel seçimler öncesi iddiası var.

Kulislerden gelen iddia emekliyi şok etti. Emekliye ara zam yerine tek seferlik 5000 TL ikramiye verileceği ifade edildi.

Ekim’de emekli maaşlarına zam gelmeyecek. İddiaya göre hükümet emekliye tek sefere mahsus ikramiye verme hazırlığı içinde.

ZAM YOK TEK SEFERLİK 5000 TL İKRAMİYE VAR

Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı emekliye ek zam için Ekim ayini işaret etmişti. Ancak bugün ajanslara düşen son iddia emekliyi adeta yıkacak. Emekli maaşlarına zam gelmeyeceği emekliye tek seferlik 5000 TL ikramiye verileceği öne sürüldü.

OCAKTA MAAŞLAR NASIL HESAPLANACAK?

Memur maaşları ocak ayında belirlenirken öncelikle bu yılın temmuz – aralık dönemindeki enflasyon farkı verilecek. Enflasyon farkının üzerine toplu sözleşmede belirlenen zam oranı uygulanacak.

Memur maaşlarına temmuz ayında 17.55 oranındaki yüzdelik zammın yanı sıra 8.077 TL seyyanen zam verildi. Enflasyon farkında 8.077 TL tutarındaki seyyanen zam dikkate alınmayacak. Yüzde 17.55’lik zammın ise sadece 6 puanlık kısmı toplu sözleşme zammından oluşuyor. Temmuz – aralık döneminde yüzde 6’yı aşan enflasyon farkı ocak ayında maaşlara yansıtılacak.

Merkez Bankası’nın son Enflasyon Raporu’nda enflasyonun 2023 yılsonunda orta noktası yüzde 58 olmak üzere yüzde 54 ile yüzde 62 aralığında olacağı tahmin edildi.

Para Politikası Kurulu’nun geçen haftaki faiz kararı açıklamasında ise “…enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yılsonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir” denildi.

Buna göre, memurlar için yılsonu enflasyonu yüzde 58 olursa yüzde 24.44 oranında enflasyon farkı doğacak. Yılsonu enflasyonu yüzde 62 olursa enflasyon farkı yüzde 27.59’a çıkacak.

Ocak ayında önce enflasyon farkı verilecek, ardından da Hakem Kurulu’nca belirlenen zam oranı uygulanacak

KAMU EMEKLİSİ ZAMMI KAPTI

Kamu Görevlileri 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinin ardından Hakem Kurulu 2024-2025 yılı için memur maaşlarına yapılacak olan toplum sözleşme zam oranını açıkladı. Memur ve memur emeklisinin 2024 yılı için yüzde 15+10, 2025 yılı için de yüzde 6+5 olarak belirledi. 2012 yılından beri üçüncü kez belirlenen toplu sözleşme zammının ardından gözler “Ocak zamlı emekli ve memur maaşları ne kadar olacak, yüzde kaç zam gelecek?” açıklamasına çevrildi. İşte 2024 memur ve emekli maaşlarına ilişkin merak edilenler…

TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI BELLİ OLDU!

Kamu Görevlileri 7. Dönem Toplu Sözleşme süreci tamamlandı. Kamu işvereni ile sendikalar arasında uzlaşma sağlanamadığı için devreye giren Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığındaki Hakem Kurulu, 2012 yılından bu yana üçüncü kez toplu sözleşme zammını belirledi. Kurul, hükümetin son teklifi doğrultusunda karar verdi. Buna göre, memur maaşlarına 2024 yılında yüzde 15+10, 2025 yılında da yüzde 6+5 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak.

İlginizi Çekebilir

Temmuz’da emekliye yüzde 13 zam

Emekliler temmuz 2024 enflasyon farkı olarak yüzde 13.6 zam alacak. emekli temmuz zammı belli oldu. …

Sınırsız Hosting