Ana Sayfa / Kime Ait / Emeklilik için toplu prim ödeme
EMEKLİLİK NASIL BAKILIR ÖĞRENİLİR SORGULANIR

Emeklilik için toplu prim ödeme

Yaşı geldiği halde prim borcu nedeniyle emekli olamayanlara yeni emeklilik yolu açılıyor. Bağ-Kur prim borçluları borçlarını ödeyerek emekli olabilecekler. SSK’li prim borçluları ise henüz bu haktan yararlanamıyor. Aynı şekilde primi dolduğu halde yaştan emekli olamayanlar yani EYT’liler de son bir hak verilmesini istiyor. Esnaf ve sanatkarlar, çiftçiler, serbest meslek erbapları… Bu kapsamda Bağkurlu olup yaşları dolmasına rağmen prim borcunu ödeyemedikleri için emekli olamayan 100 binlerce kişi var.

EYT geliyor mu, primi dolmuş yaştan emekli olamayanlar için yeni gelişme var mı? Yaşı dolduğu halde prim borcu olanlar borç ödeyerek emekli olabilecek mi tüm sorular yanıtını bluyor. Aynı durum SSK’lılar için de geçerli. Yıllarca ödenemeyen prim borcu katlanarak artmaya devam ediyor. SSK primini işveren ödediği için, bu sigortalılarının eksik primi tamamlama imkanı yok.

AYLIK BORÇ 613 LİRA Primlerini kendisi ödeyen Bağkurlu’ya yasal olarak tanınan haklar var. Örneğin; 10-15 yıllık prim borcu dahi tek kalemde ödenebiliyor. Bunun bir maliyeti var. Güncel değer aylık 613 lira. Ödenemeyen borçlar cezasıyla yükseliyor. 100 bin lirayı aşan borçlar mevcut. Bu borç ve prim eksiği nedeniyle emekli olamayan Bağkurlu’ya kredi imkanı geliyor.

ÜST YÖNETİMLE GÖRÜŞME Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, SGK ve Ziraat Bankası üst yönetimiyle bu konuyu görüşmüştü. Önceki gün de Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katıldığı bir toplantıda kredi verecek bankalara Halkbank’ın da dahil olduğunu ifade eden Palandöken, bu iki bankayla SGK’nın birkaç gün içinde protokol imzalayacağını belirtti.

5 YIL VADE DÜŞÜK FAİZP rotokolle, yaş ve sigortalılık süresini tamamlayanlar eksik primini ödeyip hemen emekli olabilecekse düşük faizli kredi çekebilecek. Ziraat ve Halkbank’tan alınacak kredinin vadesi henüz net değil. Borç yükseldikçe vadenin de 4-5 yıla kadar çıkması bekleniyor. Bu haktan askerlik ve doğum borçlanması yapacaklar, çiftçi, esnaf, şirket ortağı ve muhtarlar da yararlanabilecek.

SSK’LILARI DA UNUTMAYIN! SSK’lılar da prim eksiğinden dertli ve toplu ödeme imkanının kendilerine de verilmesini talep ediyorlar. 60-65 yaşına gelmiş, yaşı veya hastalığı nedeniyle iş bulamayıp primi tamamlayamayan çok fazla vatandaş var. Kendilerine bir şans verilmesini isteyen belli yaşın üzerindeki SSK’lılar, “Satın alınacak primler karşılığında devletin de kasasına para girer” diyor.

İlginizi Çekebilir

Gülnihal Karadereli bıçalı saldırıya uğradı

Gülnihal Karadereli çalıştığı Marmaray’da bıçaklı saldırıda yaralandı. İstanbul’da Marmaray İstasyonu’nda güvenlik görevlisi olarak çalışan Gülnihal …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting