Ana Sayfa / İlginç / En fazla konuşulan 10 dil (dünyada)

En fazla konuşulan 10 dil (dünyada)

İnsanlar konuşa konuşa hayvanlar koklaşa koklaşa anlaşır demiş atalarımız. Dünyada farklı farklı diller lehçeler var. İşte biz de dünyada en çok konuşulan 10 dili ve konuşan nüfus sayısını sizler için analiz ettik.

Dil ve insan. Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan da demiş atalar. Diller farklı farklı. Türkçe de dünyada en fazla konuşulan dil grubu içinde. İşte dünyada en çok konuşulan 10 dili ve nüfusa göre sıralamasını sizler için aşağıda verdik. Diller, insanoğlunun varlığından bu yana anlaşma vasıtası olarak kullanılmıştır. Günümüze kadar toplumlar tarafından binlerce farklı dil konuşulmuştur. Şu anda ise Dünyamızda 2 binin üzerinde dil konuşulmaktadır. Yalnız bu dillerin sadece 300’ü aktif olarak kullanılmaktadır. Siyasi nedenlerden dolayı konuşulan dillerin yayılma sahası ve o dili konuşan insan sayısı farklılık gösterebiliyor.

KİM HANGİ DİLİ KONUŞUYOR DÜNYADA?

İşte Dünya’nın en fazla konuşulan 10 dili
1. Çince
Listenin başında nüfusu 1 buçuk milyara yaklaşan Çin bulunuyor. Çincenin 1 milyar 300 milyondan fazla insan tarafından konuşulmasının sebebi şüphesiz ülke nüfusunun yüksek oluşudur.
2. İngilizce
Çince’nin ardından ikinci sırayı alan İngilizce, dünya dili olarak kabul edilmekte ve farklı ırklara mensup birçok insan tarafından da bilinmektedir. İngilizce yaklaşık 500 milyon insan tarafından konuşulmaktadır.
3. Hintçe
Hindistan’ın nüfusu 1 milyar 250 milyon aşmasına rağmen Hintçe, en çok konuşulan diller sıralamasında yaklaşık 490 milyon kişi tarafından kullanılan dil olarak dördüncü sırada bulunuyor. Bunun sebebi ülkenin yıllarca İngiltere sömürgesinde olması ve ülkede birçok farklı dilin konuşulmasıdır.
4. İspanyolca

Üçüncü sırada İspanyolca yer alıyor. Aynı zamanda İspanyolca; Arjantin, Bolivya ve Uruguay gibi birçok ülkenin de resmi dilidir. Yaklaşık 425 milyon insan tarafından konuşulmaktadır.

5. Türkçe
Türkçemiz Dünya üzerinde en fazla konuşulan beşinci dil konumunda. Türkçe 260 milyondan fazla insanın kullandığı daha çok Orta Asya ülkelerinde konuşulan bir dildir. Aynı zamanda dünyadaki en zengin diller arasındadır.

6. Arapça
Arap Yarımadası’nda ve Kuzey Afrika’da en çok konuşulan dillerden biri olan Arapça altıncı sırada yer alıyor. Arapçayı yaklaşık 250 milyon insan konuşuyor.

7. Portekizce
Yedinci sıradaki Portekizce yaklaşık 220 milyon kişi tarafından kullanılmaktadır. Portekizce, Portekiz’in yanı sıra Brezilya başta olmak üzere birçok ülkenin de resmi dili olarak kullanılmaktadır.

8. Bengalce
Sekizinci olarak Bengal Dili Bangladeş ve Hindistan’ın bir bölümünde kullanılmaktadır. Bu bölgeye Bengal denilmektedir. Bengalce yaklaşık 210 milyon insan tarafından konuşulmaktadır.

9. Rusça
En çok konuşulan dokuzuncu dil olan Rusça, dünya üzerinde yaklaşık 200 milyon insanca kullanılmaktadır. Rusya’nın yanı sıra muhtelif Orta Asya ülkelerinde de konuşulmaktadır.

10. Fransızca
Yaklaşık 130 milyon insanın konuştuğu Fransızca onuncu sırada yer alıyor. Fransızca Batı ve Orta Afrika ülkelerinin yanı sıra Kanada’da konuşulmaktadır.

İlginizi Çekebilir

ÖGG 2024 sınav sonuçları

Özel Güvenlik sınav sonuçları 2024. EGM 2024 ÖGG sınav sonuçları. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açıklanacak …

Sınırsız Hosting