Ana Sayfa / Sağlık / Evde ballı elma sirke yapılışı

Evde ballı elma sirke yapılışı

Ballı elma sirkesi nasıl yapılır, evde sirke yapılışı en basit ve kolay tarifi sizler için geliyor. hanımlar hazır almak yerine evde kendileri ballı elma sirkesi kurmak istiyor.

Nihal C. Kayseri’den yazmış ve bizden ballı elma sirkesi tarifi istemiş. Editörlerimiz de internette dolaştı ve en basit, kolay ve lezzetli ballı elma sirkesi tarifini sizler için derledi. 

Elma sirkesinin tam bir şifa kaynağı olduğunu artık bilmeyen kalmadı. Elbette marketlerde çeşit çeşit elma sirkesi satılıyor ancak “Ben en sağlıklısını istiyorum, kendi sirkemi kendim yaparım. İçim öyle daha rahat eder” diyorsanız bu tarif tam size göre. Ballı elma sirkesi ile ilgili bütün detaylar için sizi böyle alalım…
Malzemeler
3 kg sert sert ve sulu köy elması (Bu elmalar yumurta şeklinde, ekşimsi bir tatta ve bol sulu olur. Anadolu köylerinde yetişir. Bulamazsanız Amasya elması da kullanabilirsiniz.)
1-2 yemek kaşığı doğal bal
1-2 su bardağı su
Hazırlanışı
Elmaları iyice yıkayıp kurulayın. Katı meyve sıkacağı ile sıkarak suyunu çıkarın. Elma suyunu cam bir kavanoza alıp içine bal ilave edin ve iyice karıştırın. Ağzı hava alacak şekilde bir tülbentle bağlayarak, güneş varsa cam kenarına yoksa ılık ve loş bir ortama koyun. 4-6 hafta kadar zaman geçince, üzerinde denizanası şeklinde bir maya ve kapak kısmında da sirke bakterileri dediğimiz minik kurtçuklar oluşacak. Bu sirke fermantasyonunun başladığının işaretidir. 8-10 hafta sonra süzün. Kurarken su katmadığınız için asit derecesi yüksek, sert bir sirke olacaktır. Bunu yumuşatmak isteyenler içerisine 1-2 su bardağı su ilave ederek 2-3 hafta daha bekletebilirler. Süzdükten sonra, bir şişeye alıp ağzını sıkıca kapatarak serin bir yerde muhafaza edin. Sirke durdukça değeri artar ve canlılığı devam eder, bu sebeple dibinde tortular ve içinde mayalar oluşabilir.

Katı meyve sıkacağı bulamazsanız, elmaları iri iri küp şeklinde doğrayıp, kavanozun içine yerleştirdikten sonra üzerini örtecek kadar su ve 1-2 yemek kaşığı bal ilave ederek, yukarıdaki aşamalarla elma sirkesin yapabilirsiniz.

Elma haricinde üzüm, böğürtlen, yabanmersini ve alıç gibi orman meyveleri ile de sirke yapabilirsiniz…

İlginizi Çekebilir

Kahtalı Mıçe isyan etti

Gırtlak kanseri olduğu öne sürülen Kahtalı Mıçe, çıkan haberlere isyan etti. Gırtlak kanserine yakalandığı iddia …

Sınırsız Hosting