Ana Sayfa / Kime Ait / EYT ilk maaş mart’ta

EYT ilk maaş mart’ta

EYT’liler ilk maaşlarını en erken martta büyük olasılık ise mayıs 14 seçimleri öncesbi alabilecek. Hükümet EYT’yi iyice seçim silahı haline getirdi EYT’ylilere erken seçim öncesi maaş vcererek oy toplayacak.

EYT yılan ve yalan hikayesine döndü ilk maaşın bile ne zaman alacağını bilmiyor EYT’li. EYT tam seçim kozu oldu EYT’liler de oy deposu oldu AKP için. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’li vatandaşların ilk aylıkları hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, yasa teklifinin Meclis’e ocak ayının sonunda gelebileceğini söylerken, “İlk aylıklar şubat ya da martta bağlanabilir” dedi. Bilgin, SGK’daki tüm dosyaların bir ay içinde sonuca bağlanacağını ifade edip, staj sigortalıları içinse, “Ortada iş akdi yok” şeklinde konuştu.

Yüzbinlerce vatandaşın beklediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili nihai sonucu 28 Aralık’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bizzat açıklamıştı. Erdoğan, o haberi, “Prim ödeme gün sayısı, sigortalılık sayısı ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Düzenleme ilk ikisini tamamlamış olup da yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor.

Düzenlemeyi mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz. Her yıl istihdama 1 milyon kişiyi ekleyen ülke olarak sosyal güvenlik sistemimizin aktif pasif dengesini koruyoruz. Düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına kavuşuyor. Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır” ifadeleri ile duyurdu.

İLK MAAŞLAR İÇİN AÇIKLAMA

Erdoğan’ın açıklamalarından sonra ise akıllardaki tek soru; ‘ilk maaşlar ne zaman alınacak?’ oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, konu ile ilgili olarak ilk defa net bir tarih verdi.

Sabah’tan Barış Şimşek’in haberine göre; yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na ocak ayı sonunda gelebileceğini söyleyen Bilgin, ilk maaşların ise şubat ya da mart aylarında hesaplarda olacağını açıkladı.

Bakan Bilgin, EYT ile ilgili vatandaşlar tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) iletilen tüm dosyaların bir ay içinde sonuca bağlanacağını dile getirerek, “Cumhurbaşkanımız talimat verdi, ‘Bu sorunu kökten çözün’ dedi. Türkiye’nin gücü Cumhurbaşkanımızın büyük desteği ile bunları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

thumbs-b-c-3a01031d7595b17e17206e6f227efcad.jpgÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin

YAŞ ORTALAMASI: 49.9

EYT’den faydalanacakların yaş ortalamasının 49.9 olduğunu anlatan Bilgin, şunları söyledi:

“Bu bizim açımızdan avantaj ve sürdürülebilir bir durum. EYT’den faydalanacak kişi sayısı şu anda 2 milyonun üzerinde.

Şubat sonu itibarıyla bu sayı 2 milyon 250 bin kişiye ulaşacak. Bunların yaklaşık 600 bini kamu görevlisi. Kamu görevlilerinin maaş ortalaması en düşük 11 bin lira. Şimdi ortalaması 13 bin civarında olacak.

Yani hemen emekli olmak için cazip bir sebebi yok. İlk etapta kamuda 51 bin kişinin emekli olacağını düşünüyoruz. Yani kamuda 500 bin kişinin emekli olmayacağını düşünürsek aylık bağlanacak EYT’li rakamı inecek.”

‘İŞÇİ İLE İŞVEREN ANLAŞMA SAĞLAYACAK’

Bilgin, kamu çalışanlarının yanı sıra bir de EYT’ye hak kazanan ancak aldığı yüksek aylıkları kaybetmemek için emekli olmayı istemeyecek kalifiye işçilerin olduğunu belirtti. Bilgin, şunları kaydetti: “Mesela büyük kuruluşlarda çalışan kalifiye işçiler, işverenleri ile oturup anlaşacaklar.

Bunlar ya emekli olmayacaklar ya da işveren onlara diyecek ki ’emekli olduğunuz tarihteki rakamlar üzerinden kıdem tazminatınızı vereceğiz, şimdi emekli olmayın’ oradan da emekli olmayacak olanlar olabilir. Dolayısıyla emekli olacak sayının yarı yarıya inmese bile ona yaklaşacağını düşünüyoruz.”

‘STAJDA İŞ AKDİ OLMADIĞI İÇİN…’

Bakan Bilgin, staj sigortalılarının durumu ile ilgili ise, “Staj mağdurları mağdur değildir. Yani onlar o kavramı kullanamazlar. Çünkü onları mağdur eden bir şey yok. Ortada iş akdi yok. ‘Staj da sayılsın’ diyorlar böyle bir şey yapamayız.

Milletin parasını imkânlarını biz bu şekilde dağıtamayız. Prim ‘patronun kim’ diye soruyor. O gün senin için prim yatırması gerekirken yatırmamış olan ya da eksik yatıran patronun kim, yok öyle bir şey” diye konuştu.

‘ORTALAMA EMEKLİ AYLIĞI ARTTI’

EYT kapsamında bağlanacak aylıkların yeni maaş düzenlemesi sayesinde arttığına dikkat çeken Bilgin, “En düşük emekli aylığını 5 bin 500 lira yapmamız çok işe yaradı. Çünkü mevcut EYT’lilerin aylığı çok düşüktü. Yüzde 60’a yakını 3.500-4.500 arasında olacaktı. Neticede prim seviyeleri düşük, prim miktarı sınırda olan vatandaşlar bunlar. Bir de özel sektörde hep asgari ücretten gösteriliyor primler, dolayısıyla düşük maaşlardı” diye konuştu.

‘2027’DE EMEKLİ OLACAK VATANDAŞLAR VAR’

EYT kapsamına giren ancak yeterli prime sahip olmayanların da bulunduğunu anlatan Bilgin, “EYT’li olabilecek insan sayımız 4 milyon 700 bin civarında kişi. Onların prim gün vesaireleri doldurmaları filan 2027’de olacaklar var” dedi.

‘ŞUBAT YA DA MARTTA YATABİLİR’

EYT’nin şu an Meclis’te milletvekilleri tarafından çalışıldığını anlatan Bilgin, “Milletvekillerimiz gelen taleplerle ilgili uzman arkadaşlarımızla konuşuyorlar. Komisyon aşaması ay sonunu bulabilir, ayın sonunda Plan ve Bütçe Komisyonu’na gitmiş olur diye düşünüyorum. İlk aylıklar şubat ya da martta bağlanabilir” dedi.

‘DOSYALAR BİR AYDA SONUCA BAĞLANABİLİR’

Askerlik ve doğum borçlanması ile ilgili şu anda başvuruların yoğun bir şekilde SGK’ya geldiğini anlatan Bilgin, “Başvuru yapanların durumları uyuyor mu uymuyor mu inceleniyor. Kurum çok yoğun çalışıyor. Altyapımızı geçtiğimiz sene yenilemiştik. Bu nedenle 1.5-2 milyon dosya sisteme girse dahi bir sorun yaşamayacağız. Bir ay içerisinde tüm dosyaların sonuca bağlanabileceğini ifade ediyor arkadaşlarımız.

Başvuruların çoğunluğu e-devlet üzerinden alınacak, personelimiz hazır” şeklinde konuştu. Bilgin, “Farklı sigorta kollarına tabi çalışanların birleştirmesini ise büyük ölçüde yaptık.

Mesela vatandaş gitmiş yurtdışından müracaat etmiş, bir dönem diyelim Almanya’da çalışmış sonra gelmiş burada inşaatlarda çalışmış, kendi işini kurmuş batmış, başka işe girmiş filan kaç tane iş yapılacak. Yurtdışından dosyası alınacak getirilecek bunların hepsine bakıldı hepsi kontrol altında” dedi.

İlginizi Çekebilir

iPhone 16 nasıl olacak?

iPhone 16 görüntüleri sızdı. iPhone 16 tasarımı ve tahmini Türkiye satış fiyatı belirlendi. Apple, iPhone …

Sınırsız Hosting