Güneş D vitamini kaynağımız ancak güneş yanığı olma durumu da yaz aylarında artıyor. Güneş yanığı en kolay geçirme ve güneş yanığı acısını dindirme yolları. Güneş yüzünü bir gösterip bir kendini naza çekse de resmi olarak yaz mevsimine girmemize sadece birkaç gün kaldı. Güneşe hasret kaldığımız koca bir senenin acısını çıkartmak için tatil planları şimdiden yapılmaya başlandı bile. Birçoğumuzun büyük bir hevesle beklediği güneşli günler, insan sağlığını da oldukça olumlu yönde etkiliyor.
Güneş ve sağlık. Güneş yanığını nasıl geçiririm diye sorabilirsiniz. Vücuttaki D vitamini üretimini arttırmak, kan basıncını düşürmek, kemikleri ve beyin fonksiyonlarını güçlendirmek güneş ışınlarının faydalarından bazıları. Bunun yanı sıra psikolojik etkileri de elbette göz ardı edilemez. Yapılan araştırmalar güneş ışınlarının yoğun olduğu dönemlerde insanların daha mutlu, daha aktif ve yaşam dolu olduğunu kanıtlıyor. Güneşe daha az maruz kalan insanların ise halsiz, mutsuz, yorgun ve depresyona meyilli oldukları belirtiliyor.
Hem ruhumuza hem bedenimize iyi gelen güneşin bu güzel etkilerinin yanında özellikle cildimiz üzerinde oldukça ciddi yan etkileri de söz konusu. Deri hasarına yol açan, cildin kurumasına ve kırışmasına neden olan, ciltte lekeler meydana getiren güneş, kansere kadar giden büyük cilt hastalıklarına da sebep olmakta. Dolayısıyla güneşten faydalanalım derken dozu iyi ayarlamamız, zararlarından mümkün olduğunca kaçınmamız gerekiyor. Bunun da tek yolu güneş yanığından korunma yollarını iyi bilmekten geçiyor.
Güneş Yanığından Nasıl Korunulur?
Güneşe karşı en hassas olanlar beyaz ve açık pembe ten rengine sahip kişiler. Ancak ten rengi ne olursa olsun, başta çocuklar ve ergenlik dönemindeki gençler olmak üzere her insanın; hayatının her döneminde güneşten korunması şart. İnanılanın aksine yalnızca plajdayken değil; şehir hayatında da korunmaya ihtiyacımız oluyor. İşte şehirdeyken de güneşten korunmanın yolları;
Saatleri Ayarlayın
Güneşin tepede olduğu ve ışınların en dik geldiği saatler olan 10:00 ila 16:00 saatleri arasında dışarıda olmamaya özen gösterin. Havanın kapalı ya da bulutlu olması sizi yanılmasın çünkü UV ışınları sudan, kumdan, kardan, çimenden hatta zeminden yansıyarak güneş yanıklarına sebep olabilmekte. Esintili günlerde de rüzgarla birlikte cildimizin yanabileceğini unutmayın.
Giysi ve Aksesuarlardan Yardım Alın
Yanıklardan korunmanın en iyi yolu derinin güneşle olan temasını kesmektir. Bu yüzden uzun kollu giysiler giyebilir ya da UV korumalı kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra büyük şapkalar kullanabilir, şemsiyelerden yararlanabilir ve güneş gözlükleri ile de hem gözlerinizi hem de göz çevrenizi güneş ışınlarından koruyabilirsiniz.
Güneş Kremi Kullanın
En az 15 faktörlü güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin. Hatta hassas ve yanmaya meyilli bir cildiniz var ise daha yüksek koruma faktörlü kremleri kullanabilirsiniz. Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan kremleri tercih edin. Kreminizi güneşe çıkmadan 25-30 dakika önce uygulamayı ve 2 saatte bir yenilemeyi unutmayın. Eğer tatilde iseniz suya dayanıklı ürünler kullanmalı ve kremi vücudunuzun her yerine eşit miktarda uygulamalısınız. Sudan çıkıp kurulandığınızda kreminizi yeniden sürmeniz gerekir.
Kullandığınız İlaçlara Dikkat Edin
Kullanılan bazı ilaçlar güneş ışınlarına karşı olan hassasiyeti arttırabilir. Eğer böyle bir özel durumunuz varsa mutlaka doktorunuzdan ya da eczacınızdan bilgi alıp kendinize uygun ürünleri kullanın. Örneğin doğum kontrol hapları, akne ilaçları ve bazı antibiyotikler cilt üzerinde lekelenme yapabilir ya da ileri boyutta cilt yanıklarına sebep olabilir. Güneş kaynaklı lekeleri yok etmek mümkün olsa da yanıklar daha ciddi sonuçlara neden olacağı için mutlaka bir sağlık uzmanına danışarak konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.