Hacamat tedavisi kalp sorunu olanlar için faydalı mı zararlı mı sorusu. Hacamatın kalp ritim bozukluğuna etkisi faydası var mı merak ediliyor. Covid-19 aşısı olarak ortaya çıkan mRNA aşılarının içindeki grafen ve metal parçacıkları sonrası binlerce insan hacamat olmaya başladı. Peki hacamatın kalbe faydası var mı, hacamatı kimler yaptırmalı kimler yaptırmamalı merak ediliyor.
Hacamat ve kalp ilişkisi, kalp için hacamat yararlı mı zararlı mı sorusu. Hacamat son dönemde Türkiye’de çok fazla gündeme gelmeye başladı. Peki hacamat nedir, nasıl yapılır ve hacamat ne iye yarar sorularını da yanıtlayalım özellikle kalp sorunu olanlar için bu makale önemli.
HACAMAT KALP RİTMİ İLİŞKİSİ
Bu çalışmada hacamat öncesi ve sonrası uzun süreli dijital EKG çekilerek Kalp Hızı Değişkenliği (HRV) parametrelerine bakıldı.
HRV parametrelerinin hacamat tedavisi sonrası yükseldiği bulundu. Buna göre kalp üzerine sempatik etkinin azaldığını parasempatik etkinin arttığı bulundu.
Hücre ve dokuların ihtiyacı olan kan, su, oksijen, mineral ve eser maddelerin yeterli oranda bu yapılara ulaştırılamaması, yine hücrelerin işleyişi esnasında ortama yayılan atıkların (toksik maddelerin) yeterli oranda uzaklaştırılamaması neticesinde hücre ve dokularda yapısal ve işlevsel bozulmalar oluşmaktadır.
Enflamasyon (iltihap – içyangı), toksik yük artışı, asidoz (hücrelerin asit yük artışı), hipoksi (oksijen azlığı), oksidan stres (gün içinde maruz kalınan birçok nedenle serbest oksijen radikallerinin oluşumu ile sağlam hücrelerden elektron çalınması neticesinde hücrelerin yapısal bozulmaya başlaması..), oksidan stresin karşısındaki panzehir olan antioksidan kapasite azlığı, immün sistemde yük artışı ve gereğinden fazla reaksiyon artışı (otoimmün tepki) gibi nedenler neticesinde hücre ve doku odaklı sürecin belirli bir süre devam etmesiyle kronik hastalıklara giden kapı aralanmaktadır.
NE İÇİN HACAMAT YAPTIRMALIYIZ?
Besleyici arterial dolaşımın bozulması, toplayıcı ve vücuttan toksinlerin uzaklaşmasını sağlayan venöz dolaşımın bozulması, arındırıcı lenf dolaşımın bozulması, uyarıcı sinir sisteminin bozulması, vücudu besleyici ve koruyucu enerji dolaşımının bozulması gibi nedenler neticesinde dolaşım odaklı sürecin belirli bir süre devam etmesiyle yine kronik hastalıklara giden kapı aralanmaktadır.
Yukarıda değinildiği üzere yapısal ve işlevsel olarak bozulan sistemde, ortaya çıkan bazı mediatörler ve sinyaller neticesinde ateş, aşırı terleme, kötü kokulu nefes, dışkılama problemleri, mide barsak problemleri, kronik yorgunluk, unutkanlık, kilo ve hazımsızlık sorunları, hormonal sorunlar gibi bir çok semptomlar ortaya çıkmaktadır. Kronik hastalıklara yaklaşımda en kritik nokta burasıdır. Bu semptomlar aslında vücudun imdat çığlıklarıdır. Bu sorunları ilaç vererek ortadan kaldırmak veya baskılamaya çalışmak, işte yanıldığımız nokta burasıdır.
Kronik hastalıkların ortaya çıkışını sağlayan hücre doku ve dolaşım odaklı süreç kapsamında vücuda fiziksel, ruhsal, duygu ve bilinçaltı yönüyle destek vererek, şifaya giden yolda vücudun kendi iç dinamiklerinin harekete geçirilmesi yani Biyofonksiyonel yaklaşım tarzı ile iyilik haline ulaşabiliriz.
Kronik hastalıkların Biyofonksiyonel yaklaşım tarzı ile tedavi edilmesinde ve şifaya giden yolda Hacamat uygulaması kavşak noktadır. Kliniğimizde uyguladığımız bir çok yöntem yanında hacamat uygulamasının eskiden gelen kadim bir uygulama olmasının yanında etki ve sonuçları itibariyle önemsediğimiz, her türlü hassasiyetlere dikkat edilerek yapmış olduğumuz bir uygulamadır.
Wet cupping therapy restores sympathovagal imbalances in cardiac rhythm.
OBJECTIVES: A recent study showed that cupping had therapeutic effects in rats with myocardial infarction and cardiac arrhythmias. The current study aimed to investigate the possible useful effects of cupping therapy on cardiac rhythm in terms of heart rate variability (HRV).
MATERIALS AND METHODS: Forty healthy participants were included. Classic wet cupping therapy was applied on five points of the back. Recording electrocardiography (to determine HRV) was applied 1 hour before and 1 hour after cupping therapy.
RESULTS: All HRV parameters increased after cupping therapy compared with before cupping therapy in healthy persons.
CONCLUSIONS: These results indicate for the first time in humans that cupping might be cardioprotective. In this study, cupping therapy restored sympathovagal imbalances by stimulating the peripheral nervous system.