Ana Sayfa / Ekonomi / Halkbank BİST 30’dan çıkarıldı

Halkbank BİST 30’dan çıkarıldı

Borsa İstanbul’da Halkbank BİST 30 bandından düştü. Halkbank hisseleri ne olacak. Borsa İstanbul’da anlaşılamayan gelgitler. Öte yandan 8 hissede değişikliğe gidilecek. BIST, 2022 yılının 4. çeyreğinde geçerli olmak üzere; BIST 100, BIST 50, BIST 30, BIST Likit Banka, BIST Banka Dışı Likit 10 ve BIST Sürdürülebilirlik Endeksleri’nde 35 hissede değişikliğe gidilmesini kararlaştırdı

Borsa İstanbul’da 8 hisse yer değiştiriyor. Halkbank BİST 30’dan gidiyor yerine #AKSEN giriyor.

Borsa İstanbul, 2022 yılının dördüncü çeyrek döneminde (1 Ekim – 31 Aralık) geçerli olmak üzere, BİST endekslerinde yapılacak değişiklikleri Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıkladı.

Borsa Genel Müdürlüğü tarafından alınan kararlar neticesinde, BIST 100, BIST 50, BIST 30, BIST Likit Banka, BIST Banka Dışı Likit 10 ve BIST Sürdürülebilirlik Endeksleri‘nde toplam 35 hissede değişikliğe gidilecek.

Yeni karar neticesinde, BIST 100 endeksinde 8 hissede değişiklik yapılacak.

1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak endeks değişiklikleri şu şekilde:

BİST HİSSE DEĞİŞİM TABLOSU
HİSSE GERİ ALIMI NEDİR?
Kimi şirketler zaman zaman borsada kendi hisse senetlerini geri satın alma işlemleri gerçekleştirebiliyor. Hisse geri alımı (share buyback), bir şirketin açık piyasada bulunan mevcut hisse sayısını azaltmak için kendi hisselerini satın alması anlamına geliyor.
Genellikle bir şirketin hisse senedi geri alım kararı alması, şirketin hisse senedi fiyatının gerçek değerinin altında kaldığının bir sinyali olarak görülüyor. Dolayısıyla yapılan geri alım işlemi yatırımcılar tarafından genelde olumlu algılanıyor.
SERT HAREKETLER SÜRÜYOR
Halkbank’ın hisseleri de dün güne 8,76 TL’den başlamış, gün içinde en düşük seviye olarak 8,06’yı en yüksek seviye olaraksa 8,92’yi görmüştü. Halkbank hisseleri günü yüzde 6,03 kayıpla 8,41 seviyesinden tamamlamıştı.
Halkbank hisseleri temmuz ortasından 12 Eylül’e kadar devam eden yükseliş esnasında yüzde 200’ün üzerinde prim yaptıktan sonra altı gün art arda gerileyerek yüzde 44 düşüş kaydetti.
Borsa İstanbul’da bir haftadır bankacılık hisselerindeki sert kayıpların ardından yaşanan teminat sorunları piyasada sıkışıklık yaratırken, Takasbank’ın risk parametlerinde dün yaptığı değişiklikle bankacılık endeksinin toparlanmasına katkıda bulunmuştu.
‘NORMAL DEĞİL’

Deneyimli bankacı Kerim Rota, Halkbank’ın dünkü hisse geri alımının normal olmadığını, yıllardır hisse fiyatı 5 TL’nin altındayken yapılmayan geri alımın 8 TL’nin üzerindeyken yapıldığını belirterek “Bankacılık hisselerinde büyük spekülasyon oldu ve şimdi bıçak düşerken tutmaya çalışıyorlar” dedi.
‘BAKAN’IN ONAYI OLMADAN YAPILMAZ’
Böylesi bir adımın Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin onayı olmadan yapılamayacağını belirten Rota, “Sistemi kurtarmak için Halkbank’ı buna alet ettiler, VAKIFBANK’ta da yaptırabilirler” dedi.
Banka hisselerinde belirli grupların eliyle öncelikle vadeli piyasada kaldıraçlı işlemlerle alım yapıldığını, elde edilen teminatla da spot alım yapıldığını, bir tür devridaim makinesi yaratılmak istendiğini ancak sonrasında Akbank Mensupları Tekaüt Sandığı’nın 13 Eylül’deki satışının tetiklemesiyle devridaim mekanizmasının terse döndüğünü, teminat tamamlama çağrılarıyla bazı aracı kurumların zor duruma düştüğünü belirten Rota, “Kamu bankalarının hisselerinde böyle spekülasyon yapıldığını ilk kez görüyorum. En tepenin haberi olmadan kimse böyle bir işe girmez” dedi.
‘KURTARMA ADIMI’
Ekonomist Doç. Dr. Evren Bolgün, Halkbank’ın hisse geri alım kararını “büyük kurtarma adımı” olarak değerlendirdi.
Borsada son iki ayda vadeli piyasada kaldıraçlı işlemlerle banka hisselerini yukarı götüren ancak son bir haftadaki düşüşlerle yüksek teminat açıkları oluşan ve zor durumda kalan kişileri kurtarmak için adım atıldığını belirten Bolgün, dün Takasbank’ın teminat oranlarını düşürmesi ve Halkbank’ın hisse geri alımının bu kapsamda olduğunu vurguladı.
Banka hisseleri üst üste taban olduğu için ellerindeki hisseleri satamayan kişiler için geri alımlarla “alıcı” bulunduğunu belirten Bolgün, 15 Eylül’de 1,8 milyar TL’ye, 15-16-19 Eylül’ü kapsayan üç günde 4,8 milyar TL’ye kadar yükselen teminat açığının kapanmasının biraz daha zaman alacağını, borsada güven sorunu ortaya çıktığını dile getirdi.

İlginizi Çekebilir

Tavukta ihracat yasağı

Tavuk ve tavuk ürünlerine ihracat yasağı geliyor. tavuk eti fiyatlarını düşürmek için ihracatı yasaklanıyor. Son …

Sınırsız Hosting