Ana Sayfa / Ekonomi / Hasta, sakat kurbanlık nasıl belli olur

Hasta, sakat kurbanlık nasıl belli olur

Küçükbaş ye da büyük baş kurbanlık alırken nelere dikkat etmeli, hasta kurbanlık nasıl belli olur. Özellikle koyun ve koçlarda hastalıklı kurbanlık nasıl anlaşılır. sağlıklı kurbanlı küçükba ş ve büyükbaş hayvan nasıl alınır bilgisi. Kurban Bayramı öncesi vatandaşları hayvanlardan bulaşan hastalıklar konusunda uyaran Prof. Dr. Fikret Çelebi “Hayvanın bir kulağını tutun. Ateşinin yüksek olduğunu hissedersiniz bu hayvanın hasta olduğuna delalettir” dedi.

Kurbanlık alırken en çok bakılması gereken yerler ve hastalıklı kurbanlık nasıl belli olur neye bakılmalı bilgisi. kurban Bayramı için kurbanlık seçimi nasıl yapılır uzmanlarından kurbanlık alım önerileri. Erzurum Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Çelebi, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları hayvanlardan bulaşan hastalıklar konusunda uyararak, “Hayvanın bir kulağını tutun. Ateşinin yüksek olduğunu hissedersiniz bu hayvanın hasta olduğuna delalettir” dedi.

KÜÇÜKBAŞ KURBANLIK SEÇİMİ NASIL YAPILIR

Kurban Bayramı öncesi hasta kurbanlık nasıl anlaşılır? Kulaklara dikkat!

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Çelebi, hayvandan insana bulaşan hastalıklar olarak bilinen ‘Zoonoz hastalıklar´ın 200’den fazla çeşidi olduğunu bildirdi.

Kurban Bayramı öncesi hasta kurbanlık nasıl anlaşılır? Kulaklara dikkat!

Özellikle Kurban Bayramı döneminde bu hastalıkların bulaşma oranının arttığını belirten Prof. Dr. Çelebi, “Kurban Bayramı’nda kesimlerde dikkat edilmeme ve birtakım etkenlerden dolayı bu hastalıkların insanlara bulaşma oranı yüzde 37 oranında artabiliyor. Bu oldukça önemli bir durum. Dolayısıyla vatandaşımızın kurban temini, kurban kesimi noktasında dikkat etmesi gereken hususlar var. Hayvan pazarından kendi bilgisiyle alışveriş yapıyorsa mutlaka kurbanlığı aldığı kişiden o hayvanın ‘menşe şahadetnamesi’ dediğimiz, yani o hayvanın hangi bölgeden geldiğini hangi yere ait olduğunu ve aşılarının yapılıp yapılmamış olduğunu sorup kontrol etmesi gerekir.

ÖZÜRLÜ KURBANLIK SATIŞI YASAK

Kurban Bayramı öncesi hasta kurbanlık nasıl anlaşılır? Kulaklara dikkat!

Kurban satışlarının toplu yapıldığı yerler tercih edilmeli. Çünkü buralar tarım ve orman müdürlükleri, belediyelerin kontrolü altında. Herhangi bir sokak başında ya da başka bir yerde toplanıp da hani kara düzen diyeceğimiz bir tarzda vatandaştan hayvan satın almak oldukça riskli. Çünkü satın aldığınız hayvanın hastalıklı olup olmadığı noktasında bir garantiniz yok. Ancak toplu satışların olduğu hayvan pazarlarında veteriner hekim bulunduruluyor. Orada sürekli görev yapan arkadaşlarımız var” diye konuştu.Kurban Bayramı öncesi hasta kurbanlık nasıl anlaşılır? Kulaklara dikkat!

HAYVAN TÜBERKÜLOZUNA DİKKAT

Tedbirlere rağmen klinik olarak hastalık belirtisi olmayan hayvanların da olabileceğini belirten Çetin, özellikle hayvan tüberkülozuna dikkat edilmesini istedi. Sığırlardaki verem türünün insanlara da çok rahatlıkla bulaşabildiğini ifade eden Çetin, hastalığın klinik teşhisinin zor olduğunu, kesimden sonraki kontrollerde belirlenebileceğini kaydederek şöyle konuştu:

Kurban Bayramı öncesi hasta kurbanlık nasıl anlaşılır? Kulaklara dikkat!

“Başlangıçta tüberkülozlu hayvanlar ancak şöyle tespit edilebilir; hayvan pazarda cılızdır, zayıftır, iştahsızdır. Emsallerine göre daha halsizdir. Kurban alacaklara şunu öneriyorum; hayvanın bir kulağını tutun. Normalin dışında anormal bir ısı hissederseniz, ateşinin yüksek olduğunu hissedersiniz bu hayvanın hasta olduğuna delalettir. O an için herhangi bir serolojik test, herhangi bir başka laboratuvar testi yapma imkanına sahip olmadığınız için o tür durumda en iyisi öyle çelimsiz gördüğünüz hayvanı almamaktır”

Kurban Bayramı öncesi hasta kurbanlık nasıl anlaşılır? Kulaklara dikkat!

KESİM SONRASI DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Tüberküloza karşı kurban kesimi sonrası dikkat edilecek hususlar olduğunu belirten Çetin, şunları söyledi:

İlginizi Çekebilir

1 ayda kapanan şirket sayısı (Mart 2024)

Türkiye’de Mart 2024 kapanan şirket sayısı belli oldu. Şirketler iflas etmeye devam ediyor. Küçük esnaf …

Sınırsız Hosting