Ana Sayfa / İlginç / Hiroşima’ya atom bombası 72 yıl öncü atıldı (2017)
ATOM BOMBASI HİROŞİMA

Hiroşima’ya atom bombası 72 yıl öncü atıldı (2017)

Amiraki Japonya’ya Hiroşima’ya 72 yıl önce atom bombası attı ve 6 Ağustos atom bombası atılmasının yıldönümü. Bugün Hiroşima’ya atom bombası atılmasının 72. yıldönümü

Atom bombası bundan tam 72 yıl önce bugün yani 6 Ağustos günü Hiroşima’ya atıldı ABD uçakları tarafından. 6 Ağustos 1945 tarihinde ilk atom bombası Hiroşima’ya atıldı ve etkisi 72 yıldır sürüyor.Japonya’nın Hiroşima kentinde şehre atom bombası atılmasının 72. yıldönümü törenlerle anıldı. Hiroşima Barış Parkı’nda Başbakan Şinzo Abe’nin katıldığı bir tören düzenlenirken, ölenlerin anısına kentteki Motoyasu Nehri’ne fenerler bırakıldı. Hiroşima ve üç gün sonra Nagasaki kentlerine atılan atom bombaları İkinci Dünya Savaşını sona erdirmişti. Atom bombası Hiroşima’da 140 bin kişinin ölümüne neden oldu.

ABD İNSANLIĞIN SONUNU GETİRECEK

Japonya’nın iki şehrini yerle bir eden bu saldırı da, tarih kitaplarında “en büyük yıkımlardan birini gerçekleştiren katil uçak” tanımlamasıyla yerini alan dört motorlu B-29’lar kullanılmıştı. B-29, gündüz yüksek irtifadan bombalama yeteneği olduğu gibi gece görüşü ile daha düşük irtifalardan da bombalama yapabiliyordu. 1960’lı yıllardaki emekliliklerine değin 3.900 adet imal edilmişti.
B-29 “Enola Gay” ilk atom bombası olan ‘Little Boy’u (Küçük Çocuk) Hiroshima’ya 6 Ağustos 1945’de, ikinci B-29 Bockscar ise ikinci bomba ‘Fat Man’i (Şişman Aday) Nagasaki’ye üç gün sonra atmıştı.

HİROŞİMA’YA ATOM BOMBASI ATAN PİLOT

Hiroşima’ya Enola Gay’dan atılan bomba kentin 600 metre üzerinde patlamıştı. Amerika Birleşik Devletleri önceden Japonların hayat ve hareket tarzlarını araştırarak onların en çok dışarıda oldukları saatini saptamış ve saldırı saatini sabah 08:15 olarak kararlaştırmıştı.

Bir başka B-29 tipi bombardıman uçağı Bockstar ise 9 Ağustos günü saat 11.50’de, yaklaşık 8 saatlik uçuşun ardından Nagasaki semalarına ulaşmıştı. Nagasaki’nin üzerinde de bulutlar vardı. Bombayı bırakacak olan uçak mürettebatı bulutların izin verdiği aralıklardan Mitsubishi silah fabrikasını arıyordu. Pilot hedefi gördüğünü söyledikten 45 saniye sonra ‘Şişman adam” Bockscar’dan atıldı. Hiroşima’ya atılan atom bombası ‘Küçük çocuk’ yassı bir silindir biçimindeyken, ‘Şişman adam’ dev bir yumurtaya benziyordu.

Bomba uçaktan ayrılır ayrılmaz pilot irtifa kazanarak birkaç saniye sonra yaşanacak büyük felaketten uzaklaşmaya başlamıştı. ‘Şişman adam’ 12’yi 2 dakika geçe Nagasaki’ye düştü. Bockscar bombayı bıraktıktan sonra saat 13.20’de Okinawa hava üssüne gelmişti. Acilen iniş izni isteyen pilotlar bir türlü yanıt alamıyordu.

Başka çaresi kalmayan pilotlar, uçağın camını açıp işaret fişeğini ateşledi ve görenlerin pist bölgesinden çekilmesini ümit etmeye başladı. Sert bir iniş olsa da uçak inmeyi başarmıştı. Tekerlekler yere değdiği sırada motorlar benzin bittiği için durmuştu.

İlginizi Çekebilir

Emekliye KYK yurdu ücretsiz

Emekliler kamu sosyal tesislerinden indirimli yararlanacak, emekliler KYK yurtlarında 1 ay ücretsiz kalabilecek. Kredi ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting