Ana Sayfa / İlginç / İstanbul’da nargile yasağı

İstanbul’da nargile yasağı

İstanbul nargile yasağı gündemde. İstanbul’da kahve ve sosyal tesislerde nargile yasalandı. Nargile yasağı genişliyor. İstanbul Valiliği, nargile salonu ve kafelerde nargile servisine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmesine devam edileceğini duyurdu.

İstanbul’da kafe ve sosyal tesislerde nargile yasaklandı. Nargile yasağı genişliyor İstanbul’da. Kovid-19 salgınının başladığı 2020 tarihinde nargile kafelerin faaliyeti geçici süreliğine durdurulmuştu. İstanbul Valiliği’nden nargile kafe ve salonları ile ilgili yeni bir açıklama geldi. Valilik, yeni bir karar alınıncaya kadar kafelerde nargile servisinin yasaklandığını duyurdu.

“NARGİLE SERVİSİNİN YAPILMAMASINA KARAR VERİLMİŞTİR”

İstanbul Valiliği’nin resmi sitesinde yapılan açıklama şöyle:
“Nargile Salonu ve Nargile Kafelerin faaliyetleri 16.03.2020 tarihli 5361 sayılı Bakanlığımız emri gereğince geçici süreliğine durdurulmuştu. İlimiz Hıfzıssıhha Meclisinin 29.06.2021 tarihli ve 54 sayılı kararı ile de nargile salonu/kafesi olan iş yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmesine devam edildiği ve konaklama tesisleri, plaj, piknik alanları ve parklar dahil olmak üzere hiçbir işyerinde nargile servisinin yapılmamasına karar verilmiştir.”istanbul-valiligi-kafelerde-nargile-servisinin-16087449-339-m.jpg
istanbul-valiligi-kafelerde-nargile-servisinin-16087449-2003-m.jpg

NARGİLE Mİ, SİGARA MI DAHA ZARARLI?

Türkiye’de 100 bin, dünya genelinde ise tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle yılda 6 milyon kişi hayatını kaybediyor.

Nargiledeki arsenik, nikel, kobalt, krom ve kurşun miktarı, sigara dumanındaki miktarlara göre çok daha yüksektir. Bir nargile içiminde alınan nikotin miktarı, bir sigaradan alınan nikotin miktarının %70 fazlasıdır…

Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.

Son yıllarda özellikle gençler arasında trend haline gelen nargile de en az sigara kadar zararlı. İçerisindeki ağır metaller nedeniyle 1 nargile belki de 4-5 paket sigarayla eşdeğer zarara yol açabilir. Nargilenin bu kadar zararlı olmasının nedeni içerdiği nikel, kobalt ve kurşun oranının sigaradan çok daha yüksek olması. Nargile içilen mekanların giderek yaygınlaşması ve aromalılarının tüketilmesi, özellikle gençler arasında nargilenin daha sosyal ve zararsız bir tütün ürünü olduğu yönünde yanlış bir kanaat uyanmasına neden oluyor. Ayrıca nargile cafelerde umuma açık bir şekilde kullanılan ve yeterince dezenfekte edilmeyen nargileler aracılığı ile verem başta olmak üzere birçok enfeksiyonel hastalık kişiden kişiye bulaşabilir.

İlginizi Çekebilir

YKS online sınav tarih ve bonuçları

YKS çevrimiçi sınav tarihi ve sonuçların açıklanacağı tarih. 2024 YKS online deneme sınavı giriş ve …

Sınırsız Hosting