Ana Sayfa / Kadınca / Kaktüs nasıl bakılır, evde kaktüs bakımı

Kaktüs nasıl bakılır, evde kaktüs bakımı

Kaktüs evde nasıl bakılır, kaktüs sulanır mı kaktüs hangi aylarda sulanmalı, kaktüsün saksısı nasıl olmalı toprağı nasıl olmalı bilgisi. Evde çiçek bakımı ve çiçeklerin bakımı için gerekli olan bilgiler. 

Kaktüs bakımı nasıl yapılır. Kaktüs nasıl bir saksıda yetişir ve toprağı nasıl olmalı bilgisi. Evde bitki ve çiçek bakımı özellikleri püf noktaları.

Evde bitki yetiştirmek isteyenler için sayısız alternatif mevcut ancak kaktüslere ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Minimal formlardan alacalı türlere kadar yüzlerce farklı şekil ve boyut sunan bu dikenli bitki, ev dekorasyonlarına çöl dokunuşu yapıyor. E tabii statik bir dekordan daha fazlası olan kaktüsler uygun bakım koşullarına ihtiyaç duyuyor. Kaktüs bakımı nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, toprak seçiminden çoğaltmaya kadar tüm püf noktaları bu bitki bakım rehberinde bulabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar için Evde Kaktüs Bakımı
Evde çiçek ve bitki yetiştirmek bir noktaya kadar zahmetli olabilir, bakım uygulamaları zamanla basit bir rutin haline geliyor. Bakımı kolay olan kaktüs bitkisi de bu anlamda önemli avantajlar sunuyor.

Kaktüs bakımı püf noktaları için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz
Kaktüsünüz için en uygun saksıyı seçmeye başlayın.
Yeni başlayanlar için kaktüs bakımı her şeyden önce iyi bir saksı seçimi gerektiriyor. Kaktüs saksısı seçerken malzeme ve boyut özelliklerine karar verdikten sonra estetik detaylara geçebilirsiniz.

Kil saksı: Kaktüsler yeterince su emilimi yapmasına rağmen köklerin çürümemesi için fazla suyun tahliye edilmesi gerekiyor. Kilden yapılan çömlekler hem toprağın nem seviyesini dengelediği hem de fazla suyun emilimini sağladığı için kaktüsler için mükemmel bir seçenek olarak öne çıkıyor. Kil saksı çeşitleri diğerlerine kıyasla daha ucuz olduğu gibi ev dekorasyonu için çeşitli renk ve tasarımlarla dikkat çekiyor.
Ahşap saksı: Kaktüsünüzü dış mekanda yetiştirmeyi düşünüyorsanız, dayanıklı bir performans gösteren ahşap saksıları tercih edebilirsiniz. Bahçe peyzajıyla harika uyum yakalayan ahşap saksılar aynı zamanda topraktaki fazla suyun emilmesini sağlıyor. Bununla birlikte ahşap saksıların bir süre sonra çürüme eğilimi gösterdiğini belirtmek gerekiyor.
Plastik saksı: Kaktüsünüzü dikmek için ucuz, kolay bulunabilen ve kullanışlı bir seçenek arıyorsanız, plastik saksılar en iyi seçenek olabilir. Çeşitli renk, desen ve boyut alternatifleri sunan plastik malzemeli saksılar uzun ömürlü olmasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Özellikle iç mekandaki ev bitkileri için tercih ediliyor.
Evde kaktüs bakımı için saksı malzemesine karar verdikten sonra geriye boyut özellikleri kalıyor. Kaktüsüm neden yumuşacık oldu demek istemiyorsanız, dikenli bitkinizi çok büyük kaplarda yetiştirmemelisiniz. Genel bir kural olarak, kaktüsün ana gövdesi ile saksının kenarı arasında 2 cm boşluk bulunması yeterli. Ayrıca sağlıklı kök salınımı için saksı derinliğinde fazladan 5-6 cm boşluğa izin vermek gerekiyor.


Kaktüsünüz için en iyi toprağı seçin.
Sukulent bakımı söz konusu olunca en önemli aşamayı toprak seçimi oluşturuyor. Kaktüs için en iyi toprağı seçerken aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

Drenajı iyi ve besin değeri bakımından zengin toprakları seçmelisiniz. Kaktüs toprağı iyi drene edilmediği takdirde kök çürümesi ve böcek istilası gibi problemler oluşuyor.
Hızlı kuruyan organik topraklarla bol gözenekli inorganik toprakları karıştırarak kaktüsünüz için en iyi toprak kompozisyonunu oluşturabilirsiniz. Bunlardan ilki köklere su ve besin sağlarken ikincisi drenajın artmasına katkı sunuyor.
Drenajı yüksek topraklar için genellikle kum tercih ediliyor fakat siz çakıl, kum veya graniti de kullanabilirsiniz. Toprağın organik bileşenlerini artırmak için de Hindistan cevizi torfu veya turba yosunu eklemelisiniz.
Kaktüsü ne zaman sulamanız gerektiğini öğrenin.
Kaktüslerin aylarca susuz yaşayabildiğini düşünüyorsanız, bu büyük bir şehir efsanesi. Gövdelerinde ve yapraklarında su biriktiriyor olmaları kaktüslerin susuz büyüdüğü anlamına gelmiyor. Kaktüsleri az sulamak buruşmaya neden olurken fazla sulamak ise büyümeyi engelliyor. Mevsimlere göre kaktüs sulaması şu şekilde yapılıyor:

İlkbahar ve yaz: Sıcak mevsimlerde kaktüslerinizi haftalık olarak sulamalısınız. Saksıdaki toprağı iyice suladıktan sonra fazla suyun akmasına izin vermenizde yarar var. Aksi takdirde kökte su birikimi çürümeyi tetikleyebilir. Yeniden sulamadan önce toprağın kuruduğundan emin olmalısınız. Ayrıca çoğu kaktüs türü bahar mevsiminde çiçek açıyor.
Sonbahar ve kış: Soğuk havalarda kaktüsünüzü biraz dinlendirmek isteyebilirsiniz. Sonbahar ve kış mevsimlerinde kaktüsleri sulamadan önce toprağın tamamen kurumuş olması gerekiyor. İki sulama dönemi arasındaki süre bulundukları ortama bağlı olarak iki hafta ila bir ay arasında değişiyor.
Kaktüsün sağlıklı gelişimi için en iyi gübreyi kullanın.
Kaktüsler yoğun beslenmeye ihtiyaç duymasa da güzel çiçekler vermesi ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için en iyi gübreyi kullandığınızdan emin olmalısınız. Kaktüs çiçeği bakımı için düşük azotlu, fosfor oranı yüksek ve suda çözünebilir gübre çeşitlerini tercih etmelisiniz.

Kaktüsünüzü sadece büyüme dönemleri olan ilkbahar ve yaz aylarında gübrelemeniz yeterli. Aşırı gübreleme yarardan çok zarar getirdiği için yaklaşık 4 litrelik suya 1 yemek kaşığı gübre ekleyerek sıcak mevsimlerde bu karışımla sulama yapabilirsiniz. Ayrıca yeni dikilen kaktüslerde gübre kullanmadan önce kökün yerleşmesi için iki ay beklemek gerekiyor.

İlginizi Çekebilir

Şarkıcı Kalben uyuşturucu kullanıyor

Şarkıcı Kalben aslen nereli, Şarkıcı Kalben asıl adı soyadı ne yaşı kaç? Uyuşturucu kullanan şarkıcı …

Sınırsız Hosting