Ana Sayfa / Ekonomi / Halkbank davası askıda

Halkbank davası askıda

Halkbank’ın ABD’de devam eden davası askıya alındı. Amerika, Halkbank davası için yeni kararını verdi. ABD’de bir temyiz mahkemesi, Halkbank’ın ABD Yüksek Mahkemesi’ne yaptığı itiraz başvurusu sonuçlanana kadar federal hükümetin bankaya karşı açtığı davanın askıya alınmasına karar verdi.

ABD’de Halkbank davasında önemli gelişme dava askıya alındı. Reza Zararb isimli İran asıllı altın tüccarı ve kaçakçısının Türkiye’nin başına ördüğü çorap ve ona tabi bazı siyasilerin rüşvet aldıkları iddiası Halkbank’ın başını ağrıtıyor. Reuters’ın haberine göre Manhattan’daki 2. ABD Temyiz Mahkemesi’nin bugün verdiği karar, Halkbank’a bir yandan davaya karşı savunma yapmak zorunda kalmadan temyize gitme olanağı sağladı.

Kararın esasına ilişkin herhangi bir görüş belirtilmedi.

ABD Adalet Bakanlığı ise bu ertelemeye, ‘Halkbank’ın hükmü olmayan iddialarının ne önemli soru işareti doğurduğunu ne de hızlı bir dava görülmesi için kamu çıkarına üstün geldiğini’ belirterek karşı çıktı.

Manhattan’daki ABD Başsavcılığı ve ABD merkezli Halkbank avukatları, Reuters’ın yorum taleplerine yanıt vermedi.

BİR ALT MAHKEMEDEKİ YARGI SÜRECİ DURDURULDU

Mahkeme ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin kararına kadar bir alt mahkemedeki yargı sürecini de durdurma kararı aldı. Halkbank, mahkemeye sunduğu 20 sayfalık dilekçede, daha önce “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kapsamında benzer davalarda Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararlardan örnekler sundu.

Halkbank, temyiz kararında belirtiği gibi bankanın “Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası” kriterlerinden hiçbirine uymadığı argümanın doğru olmadığını belirterek benzeri kararlardan da örnekler sundu. ABD’nin en yüksek mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi’nin Halkbank’ın başvurusunu duruşma takvimine alıp almayacağı ise henüz belli değil. Anayasa Mahkemesi, Halkbank’ın dilekçesini inceledikten sonra kararını verecek.

İlginizi Çekebilir

Maliye, KDV denetimine çıktı

İşletmelere KDV denetimi başladı cezalar çok ağır. Usulsüzlük yapan işletmelere Maliye para cezası kesmeye baladı. …

Sınırsız Hosting