Ana Sayfa / Sağlık / Kaplıca tedavisi faydaları

Kaplıca tedavisi faydaları

En faydalı kaplıca tedavileri, kaplıcaya kimler gitmeli kaplıcalar neye iyi geliyor sorusu. Kışın gidilebilecek Türkiye’deki en iyi kaplıca otelleri ve kaplıca yerleri. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi İlknur Topal, kaplıca tedavilerinin geleneksel olarak binlerce yıldır Anadolu’da uygulanan bir tedavi yöntemi olduğunu belirterek, tıbbi masaj uygulamalarıyla beraber yapılmasının oldukça faydalı olacağını bildirdi.

Kaplıca tedavisi hayat kurtarır. Hangi rahatsızlıklar için neredeki kaplıcalara gidilmeli. Kışın gidilebilecek kaplıca yerleri.

Dr. Öğr. Üyesi İlknur Topal, kaplıca tedavileriyle sıcak ve mineralli suyun fiziksel etkilerinin yanı sıra ruhsal ve sosyal streslerden arınma gibi etkilerinin olduğunu aktardı.

Topal, “Kaplıca tedavilerinde yoğun terleme ile faz 3 konjugasyon aktiflenerek yoğun bir detoks sağlar. Kaplıca tedavisi uygulanan bireyler fiziksel ve mental olarak rahatlarlar” diye konuştu.

“REHABİLİTASYON AMAÇLARIYLA KULLANILIYOR”

Kaplıca tedavisi yöntemlerine ilişkin bilgi veren Topal, şunları kaydetti:

Günümüzde balneoterapi, kaplıca ve kür merkezlerinde tedavi, koruma ve rehabilitasyon amaçlarıyla kullanılıyor. Kaplıca tedavisinde ya da kaplıca küründe özgün tedavi modalitesi olan termomineral suyun kullanımı diğer tedavi yöntemleriyle birlikte kompleks bir kür programı çerçevesinde değerlendiriliyor. Hidroterapi ise hastalıkların ve fonksiyonel kayıpların tedavisinde suyun bir tedavi yöntemi olarak kullanılmasıdır. Hidroterapi uygulama yöntemleri tüm vücuda veya lokal uygulama banyoları, buhar banyoları, sıcak ve soğuk uygulama, kolon irrigasyonu ile bağırsak temizliği olarak sınıflandırılabilir. Banleoterapi termal sular, doğal çamur dediğimiz peloidler ve bazı gazların banyo, içme ve soluma yöntemleri ile tedavi amaçlı kullanılmasıdır. Çeşitli katmanlardan yer üstüne çıkan belli bir ısıya sahip maden sularının banyolar veya soluma yoluyla günlük uygulamalar şeklinde kür tarzında terapi amaçlı uygulanmasıdır.

İŞTE EN İYİ KAPLICALARDAN BAZILARI

Hangi kaplıca iyi?

  • Pamukkale Travertenleri – Denizli.
  • Kurşunlu Kaplıcaları – Manisa.
  • Termal – Yalova.
  • Diyadin Kaplıcaları – Ağrı
  • Hamamboğazı Kaplıcaları – Uşak.
  • Sarıkaya Kaplıcaları – Yozgat.
  • Kızılcahamam Kaplıcaları – Ankara.
  • Karasu Kaplıcaları – Bolu.

Kaplıcalara ne zaman gidilir?

Sağlık açısından bakınca kaplıca mevsimi için İlkbahar ve Sonbahar en uygun mevsimler olarak görülmektedir. Özellikle romatizma, şeker hastalığı, karaciğer ve solunum rahatsızlıkları bulunanlar için bu iki mevsim daha çok tercih ediliyor. Kış ve yaz mevsiminde de kaplıcalara gidebilirsiniz.

Kaplıcada kaç saat kalınır?

Kaplıca suyu kullanım süresi hastalığın çeşidine göre değişmekte olup 40ºüzeri sularda gün içerisinde ortalama 20-30 dk yı geçmemelidir. Gün içerisinde 2 kez 10-15 dk lık 2 kür halinde uygulanması suyun minerallerinden yararlanılması için uygun olacaktır.

Termal suya girdikten sonra ne yapılmalı?

-Banyodan sonra hasta iyice kurulanmalı ve iyi havalandırılmış ve termal şartlara uygun ısıtılmış bir odada 30-60 dakika dinlendirilmelidir. -Dinlenmeden sonra kişi masaj ve egzersize alınabilir veya sportif aktivitelere katılabilir. -Kaplıca kürü esnasında sebze ve meyve ağırlıklı gıdalar tercih edilmelidir.

İlginizi Çekebilir

Kahtalı Mıçe isyan etti

Gırtlak kanseri olduğu öne sürülen Kahtalı Mıçe, çıkan haberlere isyan etti. Gırtlak kanserine yakalandığı iddia …

Sınırsız Hosting