Ana Sayfa / Kime Ait / Kimler yüksek aidat için dava açmalı

Kimler yüksek aidat için dava açmalı

Apartman ve sitelerde yüksek aidat büyük sorun ve neredeyse ev kirası kadar aidat isteyen yönetimler var. Peki konutlarda ve işyerlerinde yüksek aidat istenmesi durumunda kimler nasıl dava açmalı. Yüksek aidat için açan davalarda genellikle hangi kararlar çıkıyor emsal kararlar ne sorusu. Aidat fiyatlarındaki yüksek artış, özellikle sitelerde yaşayanların tepkisini çekiyor. Son dönemde konuyla ilgili şikayetler arttı. Uzmanlar ise fahiş artışlarla ilgili yargı yoluna başvuru yapılabileceğini belirtiyor. Ancak bunun fiyatın belirlendiği toplantıda olumlu oy kullanılmamış olması gerekiyor.

Kimler yüksek aidat için dava açabilir ve yüksek aidatlar için kriter ne sorusu. Site ve apartmanlarda yüksek aidat kiracıların ve ev sahiplerinin canını sıkıyor. Peki yüksek aidat için hangi yol izlenmeli, daha makul aidat ödenmesinin yolları neler neler yapılmalı bilgisi. Son dönemde kiralarla yarışan aidatlar yeniden gündeme geldi.

AİDATLAR NASIL BELİRLENİYOR, KEYFİ YÜKSELTME YASAL MI?

Yönetimlerin aidatlara yaptığı zamların kentin farklı bölgelerindeki kiraları geçtiğini kaydeden site sakinlerinin bu konudaki şikayetleri arttı.

Yapılacak zamların gider artışına göre belirlenmesi gerektiğini belirten uzmanlar, yüksek iadatlara karşı dava açılabileceğini belirtiyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Avukat Yüksel, “Aidatların yüksek olduğu düşünülüyorsa müdahale etmenin en etkili yolu kat malikleri kuruluna katılmak hatta mümkünse yönetimde veya denetimde görev almaktır” dedi.
“TOPLANTILAR KATILIN”

Kat malikleri kuruluna katılım az olduğu için kontrol mekanizmasının yetersiz kalabildiğini dile getiren Yüksel, bu sebeple ilgili toplantılara katılarak rahatsız olunan durumlarla ilgili görüşleri dile getirmenin etkili olacağını söyledi.

Yüksel, site yönetiminin bir şirkete devredilmesi halinde yönetici şirketin değişmesi için kat maliklerinin 5’te 4 çoğunluğu gerektiğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplantıda itirazlar kabul edilmezse yüksek aidatlara izin veren yönetim planına veya kat malikleri kurulu kararına karşı dava açılabilir. Bu kapsamda ilgili kararın iptali için kararı öğrendikten sonraki 1 ay içerisinde veya her halükarda 6 ayda ana gayrimenkulün bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde dava açmak gerekir. Ancak toplantıya katılıp da olumlu oy kullanan kat maliki bu davayı açma hakkına sahip değildir.”

“KİMİN ÖDEYECEĞİ SÖZLEŞME İLE BELİRLENİR”

Aidat borcunun kural olarak kiraya verene ait olduğunu ancak sözleşmeye getirilen düzenlemelerle kiracıdan talep edildiğini dile getiren Yüksel, “Aidatlara yapılacak zamlar için kirayı geçmeme dışında yasal bir sınır yok. Genellikle enflasyon, asgari ücret artış oranı ya da yönetimce belirlenen farklı bir rakama göre güncelleniyor.” ifadesini kullandı.

Yüksel, her kat malikinin arsa payı oranına bakılmaksızın tek oy hakkına sahip olduğunu, ana gayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat malikinin her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkının bulunduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir

FED yeni faiz kararı

FED son faiz kararı açıklandı. FED faizi sabit tuttu. FED kararı sonrası dolar ve para …

Sınırsız Hosting