Ana Sayfa / Sağlık / Koronavirüs için korkutan açıklama

Koronavirüs için korkutan açıklama

Dünyada pandemi olarak kabul edilen koronavirüs için korkutucu uyarı geldi ve en erken temmuz’da kontrol altına alınabileceği öne sürüldü. Koronavirüsün mutasyona uğradığı ve 3 çeşidinin olduğu belirtilmişti. COVID-19 pandemisinin Sars virüsünden en az 3 kat daha tehlikeli olduğu da bilim insanlarınca ortaya konulmuştu. Hong Kong’da koronavirüs vakalarının akciğer dokusuyla yapılan bir araştırma, Kovid-19’un Sars’tan 3 kat daha fazla patojen ürettiğini ortaya koydu. Araştırmayı yürüten doktorlardan biri, “Salgının Temmuz’a kadar kontrol altına alınması imkansız” dedi.

Corona virüs vücut içinde çoğalıyor ve etkisi sanılandan daha uzun sürüyor. Kovid-19’un ninja gibi hareket ederem bağışıklığı düşürdüğü de açıklandı. Üstelik koronavirüs’ün yeni belirtileri de ortaya çıktı.

EN TEHLİKELİ PANDEMİ

Hong Kong Üniversitesi’nde ilk kez Kovid-19 hastalarının akciğer dokularının incelenmesi üzerine bir araştırma yapıldı. 6 tane yeni tip koronavirüs hastası araştırma için akciğer dokularının bir bölümünün alınmasını kabul etti.

‘SARS’TAN ÇOK DAHA TEHLİKELİ’

Sputnik’te yer alan South China Morning Post kaynaklı habere göre, araştırmanın sonunda Kovid-19’un 48 saat içinde 100’e yakın kez türeyebileceği, bu sayısının SARS için 10 ila 20 arasında olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda Kovid-19’un SARS virüsünden daha yavaş bağışıklık ve solunum yanıtlarına neden olduğu belirtildi.

Araştırmayı yürüten doktorlardan Dr. Jasper Chan Fokwoo, “Bu virüs ninja gibi, vücut içinde bağışıklığı düşürüp ürüyor” dedi.

‘TEDBİRLERİN SÜRMESİ GEREKİYOR’

Bilim insanları düşük şiddette semptom ya da görülmeyen semptomların virüsün kontrol edilmesini zorlaştırıldığını bu nedenle tedbirlerin sürmesi gerektiğini söyledi. Mikrobiyolog Yuen Kwok-yung, “Temmuz’a kadar virüsü kontrol altına almanın hemen hemen hiç yolu yok” açıklamasında bulundu.

3 TİP KORONAVİRÜS VAR İDDİASI

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nin COVID-19’un genetik geçmişini ortaya çıkarmak için yaptığı araştırmada, virüsün temel olarak üç farklı şekilde mutasyona uğradığı keşfedildi. Virüse ait aralık-mart tarihleri arasındaki örneklerin incelendiği araştırmada, virüsün hayvanlardan insanlara bulaşan orijinal hali olan Tip A, şu anda en çok ABD’de ve Avustralya’da bulunuyor.

Uzmanlara göre, Çin’de salgın döneminde yaygın olan virüs, ilginç bir şekilde Tip A değildi. Corona virüsile ocak ayında mücadeleye başlayan Çin’de salgının zirvede olduğu dönemde, virüsün değişime uğramış hali Tip B dolaşımdaydı.

3 farklı tip virüs var
Araştırmada ABD’de yaygın olan corona virüs vakalarının üçte ikisinin virüsün hayvandan insana bulaştığı Tip A olduğu ifade edilirken, incelenen vakaların büyük kısmının New York’tan değil, California’dan geldiği vurgulandı. Bilim insanları, virüsün ABD’ye orijinal formunda hızlı bir şekilde yayıldığını söylerken, bunun virüsün orijinal formunun herhangi bir önlem uygulanmadan yayılmaya devam etmesine neden olduğunu ifade etti. Araştırmaya göre Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve İsviçre’de Tip B yaygın durumda.

Avrupa’da en yaygını Tip B
Tip B’den türeyen Tip C ise Singapur gibi ülkelerde görülüyor. Tip C virüsünün Singapur’dan Avrupa’nın birçok ülkesine yayıldığı belirtilirken buna karşın, Avrupa’da görülen en yaygın virüs ise Tip B. Bilim insanları, virüsün farklı ülkelerdeki bağışıklık sistemiyle savaşmak için sürekli mutasyon geçirdiğini belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde, diplomatik misyon şeflerine konuştu. Koronavirüs ile gribi (influenza) kıyaslayan Ghebreyesus, “COVID-19’un ölüm oranının gripten 10 kat daha fazla olduğu tahmin edilmektedir” diye konuştu.

KORONAVİRÜS YENİ BULUNAN BELİRTİLERİ

Yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını yayıldığı ülkelerde ölü ve vaka sayılarını artırırken, her geçen gün yeni belirtileri de ortaya çıkıyor.

Amerikan Tabipler Birliği tarafından yayınlanan JAMA Neuology adlı tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Covid-19’a yakalanan Çinlilerin bir kısmında koordinasyon ve konuşma bozukluğu gibi sorunların gözlemlendiği belirtildi. Makaleye göre, salgının çıktığı Çin’in Vuhan kentinde hastalığı kapan 214 kişi ile ilgili verileri inceleyen uzmanlar, tüm hastaların yüzde 36’sında, ağır geçirenlerinse yüzde 46’sında bir takım nörolojik semptomların görüldü.
Nörolojik semptomlar
Uzmanlar bunların bazılarını, beyine kan dolaşımı bozukluğu, bilinç bulanıklığı ve kas güçsüzlüğü olarak sıraladı.

Bu belirtilerin yanı sıra hastaların corona virüsün yol açtığı yüksek ateş, öksürük ve baş ağrısı gibi bilinen semptomlardan yakındığı ifade edildi.

Son verilere göre Çin’de vaka sayısı 83 bin 096 olurken, 3 bin 343 kişi de hayatını kaybetti.

Dünyada ise toplam vaka sayısı 1 milyon 781 bin 127 olarak kayıtlara geçerken, corona virüsnedeniyle 108 bin 994 kişi yaşamını yitirdi.

İlginizi Çekebilir

Denizli’de şap hastalığı görülen köyler

Denizli’de 2 ilçede 20 köyde şap hastalığı nedeniyle yasak geldi. Denizli şap hastalığı olan köyler …

Sınırsız Hosting