Ana Sayfa / İlginç / Kudüs’ü tanıyan ülkeler ve tanımayanlar

Kudüs’ü tanıyan ülkeler ve tanımayanlar

Kudüs’ü başkent olarak tanıyan ülkeler belli oluyor. Kudüs’ü başkent olarak tanımayacak ülkeler listesi ile Trump’ın Kudüs’ü başkent olarak tanımasının ardından Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacak ülkelerin isimleri ve nedenleri de belli oluyor. 

Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacak ülkeler listesi ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımayacaklarını ilan eden ülkeler. Trump dünyayı ikiye böldü Ortadoğu’da yeni bir ve sönmeyecek ateş yakıldı. Yahudi soyunun belki de tarihteki en büyük hezimetine neden olacak kin ateşini ABD Başkanı Trump 6 Aralık 2017 günü yaktı. Musevi toplumu Trump nedeniyle tüm dünyanın yeniden düşmanı haline geliyor. Belki ileride Yahudiler saklanacak bir taş arkası bile bulamayabilir çünkü İslam ve Hristiyan dünyası binlerce yıl sonra aynı amaçla birleşiyor Kudüs’ü Yahudi malı yaptırmamaya ant içiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve büyükelçiliğin Kudüs’e taşınması talimatı vermesinin ardından AB üyesi Çekya’dan da benzer bir açıklama geldi.

KUDÜS’Ü BAŞKENT OLARAK TANIYANLAR
Çekya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden dün yapılan açıklamada “Çekya şu anda, İsrail ile Filistin arasında barış anlaşmasının imzalanmasından önce, 1967 sınırlarını esas alacak şekilde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyor” dendi.

Açıklamada ayrıca “Çekya, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkileri Konseyi’nin kararlarının ardından diğer AB üyesi devletlerle birlikte Kudüs’ü, hem İsrail hem de gelecekteki Filistin devletinin gelecekteki başkenti saymaktadır” ifadeleri yer aldı.

NİTİFADA ÇAĞRISI
ABD’nin İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve kenti İsrail’in başkenti olarak kabul etmesine karşın Hamas’tan yeni bir hamle geldi.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanımasına tepki göstererek, “ABD’nin kararına karşı yarından itibaren yeni intifada başlatılmasını istiyoruz.” dedi.
Haniye, Gazze’deki ofisinde yaptığı basın açıklamasında, barış sürecinin sona erdirilmesi talebinde bulunarak, “Filistin yönetiminden Oslo Antlaşması’ndan çıktığını duyurmasını istiyoruz. ABD’nin Kudüs ile ilgili kararı, yeni bir siyasi sürecin başladığı anlamına geliyor. Barış süreci ise sonsuza kadar toprağa gömülmüştür.” diye konuştu.
Filistin’in yanı sıra Arap ve Müslüman ülkelerin yöneticilerini de ABD yönetimini boykot etmeye çağıran Haniye, şunları kaydetti:
“Artık barış anlaşması veya barış süreci diye bir şey kalmadı. Filistin halkı, ABD kararı sonrası tarihi bir yol ayrımında. Araplar ve Müslümanlar, merkezinde Kudüs’ün olduğu bu yol ayrımından geçiyor. ABD’nin kararına karşı yarından itibaren yeni intifada başlatılmasını istiyoruz.”
Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye, Kudüs’ün, doğu ve batısıyla Filistin, Arap ve Müslüman kimliğe sahip olduğuna işaret ederek, “Aynı şekilde Filistin de iki devlet veya oluşumu kabul etmeyen bir bütündür. Filistin bizim olduğu gibi Kudüs de bizimdir. İşgalci İsrail’in ise Filistin topraklarında meşruiyeti olamaz.” ifadelerini kullandı.
Filistin’in birliği ve uzlaşı adımlarının yerine getirilmesinin hızlandırılması gerektiğini dile getiren Haniye, Filistinliler arasındaki bölünmenin artık aşılmasının kaçınılmaz olduğuna dikkati çekti.
Haniye ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kudüs için İslam İşbirliği Teşkilatı’nı olağanüstü toplantıya çağırmasını takdirle karşıladıklarının altını çizdi.
ABD Başkanı Trump, dün düzenlediği basın toplantısında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 1980 yılında İsrail’in Doğu Kudüs’ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, “Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıma zamanı geldi.” ifadesini kullanmıştı.
Trump, ayrıca Dışişleri Bakanlığına, ülkesinin Tel Aviv’deki büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması için hazırlıklara başlaması talimatı verdiğini açıklamıştı.
KUDÜS’TEKİ YARIM ASIRLIK İŞGAL YENİ BİR BOYUTA TAŞINDI
Doğu Kudüs’ü 5 Haziran 1967’de işgal eden İsrail, 1980’de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını “birleşik başkenti” ilan etmişti.
BMGK, 1980’de kabul ettiği 478 sayılı kararla İsrail’in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saymıştı.
BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs’ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv’de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs’ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.
ABD, Trump’ın hamlesiyle Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıyan ilk ülke oldu.
İNTİFADA NEDİR? İNTİFADA ANLAMI KEMİLE ANLAMI
İntifada Türkçe’de ayaklanma anlamına gelmektedir. Birinci intifada 1987 yılında başladı ve 1993’te Oslo’da imzalanan anlaşmaya kadar devam etti. İkinci intifada ise 2000 yılında başladı ve 2005’e kadar sürdü.

İlginizi Çekebilir

Köprü ve otoyollara zam

Otoyol ve köprü zamlandı. Yeni köprü ve otoyol zamları tarife. Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting