Ana Sayfa / Gündem / Kurşunlu Camii açılışı (Diyarbakır)

Kurşunlu Camii açılışı (Diyarbakır)

Diyarbakır’da Kurşunlu Camii’nin özelliği ne, ne zaman açılıyor ve ne olmuştu. Teröristlerin tahrip ettiği Diyarbakır’daki kurşunlu Camii Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeniden ibadete açılıyor bugun. peki Kurşunlu Camii özelliği ne, ne zaman yapıldı ve ne zaman teröristlerce tahrip edildi bilgilerini okuyabilirsiniz. Diyarbakır Kurşunlu Camii ne zaman açılıyor? Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılacak olan Kurşunlu Camii, öncesinde teröristler tarafından yakılmıştı. 4 yıl aradan sonra yeniden ibadete açılan Diyarbakır Kurşunlu Camii hakkında internette birçok soruya yanıt aranıyor. Biz de bu konuyu inceledik ve haberimize ekledik. Peki Diyarbakır Kurşunlu Camii ne zaman açılıyor? Saat kaçta? Kurşunlu Camii’ni kim yaptı? Diyarbakır’da yeni açılan Camii nerede?

Diyarbakır Kurşunlu Camii, yapılış tarihi, restorasyonu ve yeniden ibadete açılması. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Mart Diyarbakır programı ve kurşunlu Camii’nin yeniden ibadete açılacağı saat ve tüm ayrıntıları. 4 yıl önce Sur olayları sırasında terör örgütü PKK mensuplarınca yakılıp yıkılan tarihi Kurşunlu Camii, yapılan restorasyon çalışmasının tamamlanması ile yeniden ibadete açılıyor.

KURŞUNLU CAMİİ NE ZAMAN YAPILDI TARİHİ VE RESTORASYONU

Diyarbakır’da, teröristler tarafından yakılan Osmanlı eserlerinden tarihi Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii’nde onarımın ardından ilk namaz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla kılınacak.
3 yıl aradan sonra ilk namazın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı Cuma Namazı’nda kılınacağı belirtildi. Uzun bir aranın ardından ezan sesinin tekrar yükseleceği cami ile ilgili Erdoğan, restorasyon çalışmaların bizzat takip etmiş ve zaman zaman yetkililerden bilgi almıştı.

Sur İlçesi’nde terör örgütü PKK mensupları, sözde özerklik bahanesiyle aralarında Fatih Paşa Mahallesi’nin de bulunduğu altı mahallede hendek kazdı ve sokaklara el yapımı patlayıcı döşedi. Fatih Paşa Mahallesi’ndeki tarihi Osmanlı eseri olan Fatih Paşa (Kurşunlu) Camii’ni teröristler karargâh olarak kullanırken, caminin içini mühimmat ile doldurdu. Bir güvenlik görevlisini camiin şadırvanın da abdest aldığı sırada şehit eden teröristler, tarihi camii ateşe verip bölgeden kaçtı. Çıkan yangın nedeniyle camideki tarihi yapılarda ağır hasar meydana geldi.

ERDOĞAN NAMAZ KILACAK

Bölgedeki teröristlerin tamamen temizlenmesinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine tarihi camide restorasyon çalışmalarına start verildi. Erdoğan’ın yakından takip ettiği ve sık sık kentteki yetkilileri arayarak çalışmalar hakkında bilgi aldığı tarihi cami onarıldı. Onarım ile birlikte 3 yıl sonra camide ilk ezan sesinin yükselmesi heyecanla beklenirken, ilk namazın Mart ayında seçim çalışmaları kapsamında kente gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla kılınacağı belirtildi.

3 YIL SONRA AÇILIYOR

Restorasyon çalışmaları kapsamında, kentte ilk Osmanlı eserlerinden biri olan 503 yıllık Fatih Paşa Cami’nin zeminine halılar serildi, teröristlerin yaktığı altın varaklı minber aslına uygun yapıldı. İç mekan çalışmaların tamamlandığı camide, ilk ezanın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’a yapacağı ziyarette okunacağı belirtildi. Camide ilk namazın Cuma namazı olacağı belirtilirken, açılışa, eski ve yeni bakanların yanı sıra çok sayıda kişinin katılması bekleniyor. Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, tarihi caminin iç kısmındaki çalışmalarının tamamlandığını hatırlatarak, çevre düzenlemesinin de önümüzdeki günlerde biteceğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla önümüzdeki ay içerisinde gerçekleşeceğini söyledi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır (Kürtçe: Amed), Türkiye’nin bir ili ve en kalabalık on ikinci şehri. TÜİK ADNKS verilerine göre 2018 sonu itibarıyla 1.732.396 kişilik nüfusa sahiptir. İlin yüzölçümü 15.168 km2’dir. Valiliğin denizden yüksekliği 674 m’dir. Diyarbakır kent merkezi yaklaşık 9000 yıllık bir geçmişe sahiptir.

Etimoloji
Diyarbakır şehri farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. MÖ 200’de Amidi Asur hükümdarı Adad-Nirari’ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı “Amid” ya da “Amidi” olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında şehrin adı “Amid, O’mid, Emit, Amide” şeklinde adlandırıldığı görülmektedir. 11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan dolayı şehre “Kara Amid” demişlerdir. Müslüman Arapların egemenliği sırasında buraya yerleşen “Bekr” (بکر) kabilesinden dolayı “Diyâru Bekr” (ديار بكر) (Bekr kabilesinin yurdu) olarak kayıtlara geçmiştir. “Diyaru Bekr” daha sonraları “Diyarbekir”; Osmanlı’nın son yıllarına kadar daha çok bir bölge adı olarak kullanılmıştır. Ancak merkez için kullanılan Amid isminin kullanımının özellikle Diyar-ı Bekr’in (Diyarbekir) 1867 yılında vilayet oluşu sonrası yavaş yavaş terk edildiği, bütün bölgeyi nitelemesinin yanında merkez sancak için de.

İlginizi Çekebilir

Muharrem Erkek tüm müdürleri görevden aldı

Çanakkale son dakika haberleri. Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, belediyedeki tüm müdürleri görevden aldı. Muharrem …

Sınırsız Hosting