Ana Sayfa / Kime Ait / Kuruyemişe ek vergi fiyatları etkileyecek
KURUYEMİŞ EK VERGİ

Kuruyemişe ek vergi fiyatları etkileyecek

Kuruyemiş ek vergi ve son kuruyemiş fiyatları. Kaju ve badem gibi kuruyemişlerin ek vergiye tabi tutulması piyasada zam olarak algılandı ve fiyatlar tırmanabilir. Vergi kaçakçılığını önlemek için kaju, ceviz ve bademe ek vergi getirildi. Eğer hükümet gözetim değerleri dışında vergi indirimi yapmazsa fiyatlar uçacak.

Kaju,badem ve cevizin gümrük gözetim değerleri arttırıldı yani ek vergiye tabu tutulacak. Bu durumda kuruyemiş sektöründe fiyatların artacağı endişesine yol açtı. Fındık fiyatlarındaki tartıyma sürerken şimdi de kabuklu ve kabuksuz kuruyemişte ek vergi tartışılıyor. Hükümet kilogramı 9 TL’ye yurda getirilen ithal kajunun 3 TL olarak gümrükten geçirilme sahtekarlığına önlem aldı. Hafta sonu Resmi Gazete’de yer alan bir düzenlemeye göre kabuklu ve kabuksuz kajuya ek vergi getirildi. Öte yandan badem ve cevizin de gümrük gözetim değerleri artırıldı. Peki ya bu durum vatandaşa nasıl yansıyacak?
AMAÇ KAÇAKÇILIĞI BİTİRMEK
Tüm Kuru Yemiş Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada “Ekonomi Bakanlığı kaçakçılığı önlemek amacıyla kaju, badem ve ceviz ithalatında böyle bir değişikliğe gitti. Ülkemizde en çok bu alandaki ithalat ABD ve Şili’den yapılıyor. Yapılan ithalatta bu ürünleri getiren kişiler kajunun kilosunu 9 TL’den alıyorlarsa faturalarına 3 TL’den yazıp vergi kaçıyorlar. Şimdi ise bu uygulama ile devletimiz bu kaçakçılığın önüne geçecek. Örneğin bu ürünü Türkiye’ye getiren kişiler ABD’den kaju fıstığını 9 TL’den alıyor. Burada vergiden kaçmak adına faturaya 3TL olarak yansıtıyor. Yapılan Bu uygulama ile kilogramı en düşük 9TL’den alınacak ve bu şekilde yapılan kaçakçılığın önüne geçilecek. ” ifadelerini kullandı.
FİYATLAR FIRLAYABİLİR
(TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Çaputçu kısa vadede kuru yemiş fiyatlarının artabileceğini söyledi. Piyasa oturana kadar böyle bir sonuçla karşılaşabileceklerini belirten Çaputçu “Bu durum fiyatlarda bir iki gün dalgalanmaya sebep olabilir. Ancak sonrasında fiyatlar düzelecektir. Devletimiz bu şekilde yapacağı uygulama sonunda kaçakçılığı önlemek amacıyla önceden % 60 oranında aldığı vergilerde indirime gidecek. Eğer gitmez ise bu yapılan uygulama ile kaju, badem ve cevizin fiyatları inanılmaz fırlayabilir. ” şeklinde konuştu.
İyi kalite kajunun kilogram fiyatı 85 TL’ye, kabuksuz ceviz içi’nin 60 TL’ye , bademin ise 33 TL’ye kadar çıkabiliyor.

İlginizi Çekebilir

Trafik cezaları katlandı

Trafik cezaları katlandı, ceza yiyen sürücü sayısı iki katına çıktı. Devletin en büyük gelir kalemi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting