Ana Sayfa / Kime Ait / Maaşını zamanında alamayan faizini isteyebilir

Maaşını zamanında alamayan faizini isteyebilir

İşveren işçinin ücretini zamanında ödemezse faiz ödeyebilir. İşçi hakları ve işçi maaşları ile ilgili tüm merak edilenler. Maaşlarını zamanında alamayan işçiler patrondan faizini talep edebilir ve alırlar. İşçi ve işveren ile ilgili yasal maddeler ve avantajlı durumlar. Çalışma hayatında karşılaşılan sorunların başında zamanında ya da tam alınamayan ücretler konusu gelmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu çalışanlar lehine birçok haklar tanımıştır. Peki, ücreti zamanında ödenmeyen işçi faiz isteyebilir mi? Merak ettiğiniz tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz…

Çalışan hakları ve neler yapılabilir diye soruluyor. Bunlardan biri de zamanında ödenmeyen maaşlar ve geciken ücretler konusu. Bir işçi çalıştığı yerden zamanında ve gecikmeli maaşını alıyorsa faiz isteyebilir mi diye soran emekçiler var.

İŞ KANUNU MAAŞ FAİZİ İÇİN NE DİYOR?

4857 sayılı İş Kanununun 34. maddesinde ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir (zorunlu) nedenler dışında ödenmesi gerektiği tanımlanmıştır. Şimdi, ücreti zamanında ödenmeyen işçi faiz isteyebilir mi? Sorusunun cevabını vermeye çalışacağız…

4857 sayılı İş Kanununun 32. Maddesinde ücret,ücret ve ücretin ödenmesi başlığı altında şu şekilde tanımlanmıştır: “Genel anlamda ücret; Bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır .” Yine aynı maddede ücretin ödeme zamanı da belirtilerek şöyle denmiştir; “Ücret en geç ayda bir ödenir. İş sözleşmeleri veya toplu iş sözleşmeleri ile ödeme süresi bir haftaya kadar indirilebilir.” Buna göre işveren, işçinin ücretini kanun, iş veya toplu iş sözleşmeleri hükümlerine göre hesaplamak ve zamanında ödemek zorundadır.

MAAŞ ALAMAYAN İŞÇİ ZARAR EDİYOR HÜKMÜ

4857 sayılı İş Kanunu işçi ücretinin zamanında ve tam olarak ödemesi gerektiği esasını getirmiştir. Kanununun 34’üncü maddesinde gününde ödenmeyen ücretlere mevduata uygulanan en yüksek faiz uygulanacağı belirtilmiştir. Bu durumun çalışma hayatında uygulanması, işçi ile işveren arasında ciddi sorunlar oluşmasına sebep olabilir. Fakat işçi dava açarak geciken ücretini faizi ile talep edebilir.

İlginizi Çekebilir

Pegasus 1 Euro uçak bileti satışı

Pegasus Hava Yolları, 1 Euro’ya uçak bileti satışı kampanyası geçerli olduğu tarihler. 1 Euro’ya uça …

Sınırsız Hosting