Ana Sayfa / Yaşam / Makedonya’nın adı değişti

Makedonya’nın adı değişti

Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim krizi çözüldü ve Makedonya’nın yeni adı belirlendi. Atina ile Üsküp yönetimleri arasında 27 yıldır süregelen “Makedonya Cumhuriyeti”nin ismi anlaşmazlığına çözüm bulundu.

Kuzey Makedonya cumhuriyeti oldu Makedonya’nın yeni adı. Yaklaşık 6 ay süren müzekerelerden sonra, Makedoya Cumhuriyeti Başbakanı Zoran Zaev, ülkesinin ismini Kuzey Makedonya Cumhuriyeti (Republika Severna Makedonija) olarak değiştirmeye razı oldu.
Buna karşı ,Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da , Makedonya’nın AB ve Nato üyeliğini önleyen Yunan vetolarını geri çekme sürecini başlatmayı kabul etti.
Yunanistan-Makedonya sınırındaki Prespa gölünde 2 ülke dışişleri bakanları tarafından cumartesi günü imzalanacak anlaşma, Zaev ile Çipras arasında dün (Salı) yapılan son telefon görüşmesinde sağlandı.

ANLAŞMA NE İÇERİYOR?

Anlaşmanın ana hatları şunlar:

-Makedonya Cumhuriyeti ismini Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak değiştirecek.

-Yeni isim hem uluslararası kurum ve kuruluşlarda hem de Makedonya’da kullanılacak.

-Makedonya Anayasası’nda Yunanistan’ın “yayılmacı emeller içerdiğini” iddia ettiği bazı maddeleri değiştirilecek.

-Makedonya’nın resmi dili “Makedonca”, vatandaşlarının kimliği de “Makedon-Kuzey Makedonya vatandaşı” olacak. Anlaşmada “Makedonca”nın bir Slav dili olduğu belirtiliyor.

ŞİMDİ NE OLACAK?

-Anlaşma önce Makedonya Parlamentosu’nda oylanacak.

-Yunanistan “Kuzey Makedonya”nın AB üyelik müzakerelirinin başlaması ve NATO üyeliği için “çağrı mektupları” göndererek.

– Anlaşma muhtemelen Eylül ayında Makedonya’da referenduma sunulacak.

-Makedonya, tüm yükümlülüklerini yerine getirdikten sonra anlaşma Yunan Parlamentosu’nda da oylanacak.

-Yunanistan AB ve Nato’daki vetolarını tamamen kaldıracak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Yunanistan ve Makedonya’nın “isim sorunu” üzerinde bir anlaşmaya varmalarını memnuniyetle karşıladığını, böylelikle Makedonya’nın NATO üyeliği yolunun açıldığını söyledi.

NATO: TARİHİ ANLAŞMA

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın Makedon mevkidaşı Zoran Zaev’le telefon görüşmesinin ardından “isim sorunu”nu çözdüklerini açıklamasının üzerine yazılı açıklama yapan Stoltenberg, bunu “tarihi bir anlaşma” olarak nitelendirdi. Stoltenberg, söz konusu anlaşmanın yıllardır sürdürülen diplomatik girişimlerin sonucu olduğunu ifade etti.

İki liderin bölgeyi uzun süredir etkileyen bir sorunu çözme konusunda isteklilik gösterdiğine dikkati çeken Stoltenberg, Çipras ve Zaev’e anlaşmayı kısa sürede resmileştirme çağrısında bulundu.

İlginizi Çekebilir

Veysel Öztürk ailesini öldürüp, intihar etti

Ankara Keçiören’de komiser yardımcısı ailesini öldürüp intihar etti. Türkiye intihar ve cinayet haberleri. Yaşam ucuzladı. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sınırsız Hosting